Суддя Одеського апеляційного адміністративного суду
Зуєва Лариса Євгеніївна.

Розслідування «PROSUD».

27 грудня 2017р.

В українських реаліях робота в державних органах вважається малооплачуваною. Не виняток і судова система, в якій офіційні заробітні плати суддів є відносно низькими. Та незважаючи на це, служителі Феміди все ж знаходять можливість не тільки купувати статки на мільйони, але й непогано заощаджувати.

Знайомтесь, суддя Одеського апеляційного адміністративного суду – Лариса Євгеніївна Зуєва.

Інформація про кар’єру Лариси Зуєвої розміщена у відкритому доступі. Відомо, що з серпня 2002 року по листопад 2010 року працювала суддею Господарського суду Одеської області, а з грудня 2010 року – працює суддею Одеського апеляційного адміністративного суду. Безстроково на посаду судді  Лариса Євгеніївна була обрана Верховною Радою України 1 червня 2007 року.

У 2017 році Вища рада правосуддя розглядала скаргу щодо суддів Одеського апеляційного адміністративного суду Зуєвої Лариси Євгенівни, Федусика Андрія Григоровича, Шевчук Ольги Анатоліївни, однак вирішила залишити її без розгляду та повернути скаржнику.

До цього, у 2016 році, до Вищої ради юстиції надійшла заява Лариси Євгенівни про звільнення у відставку. Однак вже через менш ніж 2 місяці надійшла інша заява судді Зуєвої Л. Є. про відкликання раніше поданої нею заяви про відставку.

Також відомо, що Лариса Євгеніївна викладає в Одеській юридичній академії.

Також на факультеті адвокатури  Одеської юридичної академії навчається 18-річний син судді.

Найбільше запитань до судді з приводу її статків. Ми проаналізували декларації Лариси Зуєвої за 2013, 2014, 2015 та 2016 роки. За цей період пані Лариса отримала дохід майже 1,1 млн грн у якості заробітної плати та ще 2,4 млн від продажу свого майна.

Цікаво, що у декларації за 2014 рік пані Лариса задекларувала 459 тис. грн від продажу майна. Однак декларації за 2013 та 2014 роки – майже ідентичні, за виключенням того, що у 2014 році Лариса Євгеніївна придбала 2 нежитлові приміщення. Однак не продала нічого! Тож звідки доходи за продаж майна – невідомо.

Аналогічна ситуація відбувається і в наступному році. Пані Лариса декларує 539 тис. грн від продажу нерухомого майна Соколовій Катерині Юріївні, однак кількість майна порівняно із 2014 роком не змінюється.

Ситуація лише частково проясняється у 2016 році. Суддя знову ж отримала 624 тис. грн від продажу нерухомого майна «за нотаріально засвідченим договором купівлі-продажу з розстрочкою платежу, з переходом права власності до покупця після повної виплати вартості квартири» тій же Соколовій Катерині Юріївні. Виникає питання, чи усі вищезазначені платежі стосуються продажу цієї квартири? Сподіваємося, відповідні правоохоронні органи перевірять цей факт.

На жаль, ідентифікувати розташування частини нерухомості Зуєвої ми не змогли, адже воно відсутнє в реєстрі речових прав на нерухоме майно. Зокрема мова йде про житловий будинок на 438 кв. м. у селі Таїрове, що неподалік Одеси і там же 1000 кв. м. землі.

Та навіть не рахуючи будинок – нерухомість у звичайного судді вражає. Зокрема у власності Лариси Євгеніївни є 7-кімнатна квартира площею 214 кв. м. в Одесі на вулиці Канатна 2, неподалік центру міста. Метр квадратний в цьому будинку сьогодні коштує бл. 1250 у. о., тобто вартість 7-кімнатної квартири судді – 267 тис. дол. За цією ж адресою у судді є гараж.

Ще дві суміжні квартири розташовані за адресою м. Одеса, провулок Сабанський, будинок 3. Їхня сумарна площа – 144 кв. м. Цей будинок – елітна новобудова в центрі міста. Вартість подібних квартир  в цьому будинку сьогодні – 450 тис. доларів. У цьому ж будинку суддя має два нежитлові приміщення площею 16,5 кв. м.  та два паркомісця площею 24,2 кв. м.

Задекларувала суддя й елітний автомобіль –  Mercedes-Benz GLK 220 CDI 4M 2010 року випуску. Але у жовтні 2017 року пані Лариса, схоже, продала його за 594 тис. грн.

У 2017 році автомобілем Volkswagen Golf 2014 року обзавівся і 18-річний син судді – Ілля Олександрович Тараненко. Щоправда, це авто суддя поки не задекларувала, чекаємо на його появу в декларації за 2017 рік.

У власності Лариси Євгеніївни є також дорогоцінні прикраси: жіночий годинник зі вставками дорогоцінного металу, по колу оздоблений дрібним коштовним камінням виробництва Сhopard та жіноча каблучка з дорогоцінного металу з коштовним камінням від Damiani.

Вражають і заощадження одеської судді: 185 тис. доларів, 7 тис. євро, ще 9 тис. доларів є у власності її сина. Отже, лише готівкові заощадження судді перевищують 5 млн грн. (!)

Таким чином, тільки за приблизними підрахунками і без урахування будинку під Одесою та прикрас, сумарна вартість статків Лариси Євгенівни Зуєвої –  близько 930 тис. у. о. або 25 млн грн, крім того 5 млн грн суддя зберігає готівкою.  При цьому  офіційні доходи судді жодним чином не пояснюють таку кількість майна та збережень. Сподіваємося почути пояснення судді з цього приводу під час проходження нею кваліфікаційного оцінювання.