Голова Господарського суду Харківської області
Усатий Віталій Олександрович.

Розслідування «PROSUD».

23 липня 2018р.

Господарський суд Харківської області, де герой нашого розслідування головує вже 4 роки, вирішує суперечки щодо майна та бізнесу, де є високий корупційний ризик. Поле для зловживань наочно продемонстрували у Вищому господарському суді такі одіозні персони як Віктор Татьков та Артур Ємельянов, чиї посади дозволили їм неймовірно збагатитись.

Знайомтесь, голова Господарського суду Харківської області – Віталій Олександрович Усатий.

Він закінчив Національну юридичну академію України за спеціальністю "Правознавство". Працювати Віталій Олександрович почав слідчим прокуратури і дослужився до заступника прокурора Київського району міста Харкова. Через деякий час перевівся на ту ж посаду у Московський район. З 2003 року - начальник відділу представництва інтересів громадян і держави в судах прокуратури Харківської області. У 2004-го році Указом Президента України Усатого Віталія Олександровича призначили суддею у Господарський суд Харківської області.

У липні 2013 року він став заступником голови суду, а з квітня 2014 і до сих пір є головою Господарського суду Харківської області.

Отже, протягом усієї своєї кар’єри він отримував доходи виключно з державного бюджету.

У 2017 році харків’яни пікетували приміщення Господарського суду Харківської області проти банкрутства футбольного клубу «Металіст».  Розглядав справу суддя Віталій Усатий і не одноразово відкладав слухання. За відомостями ЗМІ, таке затягування дозволяло власнику клубу, біглому олігарху Сергію Курченку отримувати додаткові прибутки від здачі в оренду спортивних комплексів та відтягувати відшкодування боргу перед Харківобленерго.

До речі, голова Госпсуду Харківської області заслужив подяку від впливового уродженця Харківщини Арсена Авакова. Чинний міністр внутрішніх справ подарував Усатому нагородну зброю – пістолет Макарова. До речі, Громадська рада доброчесності неодноразово звертала увагу, що такі «нагороди» суддям прямо суперечать принципу незалежності судді та рекомендаціям Венеційської комісії, яка наголошувала, що такі нагороди «є можливістю «віддячити» потрібним суддям» (див. п. 40, 129 Висновку Венеційської комісії щодо Закону України «Про судоустрій і статус суддів»

 Суддя Усатий спеціалізується на банкрутстві. Як відомо, в Україні ця сфера діяльності є особливо корумпована і вважається улюбленим способом перерозподілу власності чи ухилення від оплати боргів. В інтернеті є дописи про вплив судді Усатого на вирішення спорів у Господарському суді у зв’язці з юридичною фірмою, яка завдяки зв’язкам з Усатим отримує потрібні рішення. На жаль, автор статті побоявся вказати конкретні дані.

Але нам відомі справи про схемне банкрутство з метою ухилення від сплати боргів, де участь Усатого була ключовою. Зокрема, київські компанії ТОВ «Лекском», ТОВ «Комплекс Технолоджи» та їх засновник ФОП Сучков О. О. заборгували перед німецьким банком понад 2 млн доларів. Коли банк почав процедури стягнення, усі компанії та ФОП перереєструвались до Харкова та подали на банкрутство. За дивним збігом обставин усі заяви опинились у судді Усатого, який у 2010 році їх визнав банкрутами (рішення 1, рішення 2, рішення 3). Боржник не приховував, що замовив це банкрутство і оптом дешевше. Потім було максимальне усунення головного кредитора від процесу блокування стягнення, продаж майна за безцінь, затягування процесу, який тягнеться до сих пір. Іноземні інвестори понесли значні збитки, а ця справа у Франкфурті стала черговим доказом корумпованості судової системи та ризиків інвестування в Україну.

У 2011 році Вища рада юстиції встановила порушення з боку судді Усатого при розгляді іншої справи про банкрутство, але вирішили не звільняти суддю.

Ще суддя Усатий дивно реагує на згадування про НАБУ. Нещодавно він звернувся до Вищої ради правосуддя із заявою про тиск на нього. Тиск полягав у тому, що сторона у справі просила перенести засідання, оскільки у цей день буде проходити конкурс на посаду у НАБУ.

Навіть ВРП, яка при будь-якій нагоді намагається побачити порушення у діях НАБУ, роз’яснила   Усатому, що це не є тиском.

Цікавим є і майновий стан родини судді Усатого. Ми проаналізували всі доступні декларації чинного голови суду Віталія Усатого. У найбільш ранній за 2012 рік він зазначив, що мав 201 866 грн доходу, тоді як прибуток дружини переважно сформувався від відчуження майна – 137 944 грн.

У наступні періоди подружжя теж не мало додаткових джерел фінансових надходжень. За нашими підрахунками, Віталій Олександрович з 2012 по 2017 роки заробив 1 502 251 грн і став основним годувальником у сім’ї, тоді як дружина у сімейний бюджет принесла значно менше – 218 932 грн.

Щодо заощаджень, то родина зберігає у готівці в на банківських рахунках 142 548 грн, 12 400 доларів та 11 437 євро.

У власності Віталія Олександровича перебуває земельна ділянка 1500 кв. м. з 2010 року та 2500 кв. м. на праві користування, що належить Івано-Шийчинській сільській раді Харківської області. Цю ділянку суддя чомусь не вписував у попередні декларації.

До речі, у селі Івано-Шийчине Віталій Усатий також має невелику садибу на 55 кв. м. Однак проживає він із сім’єю, якщо вірити декларації, у харківській квартирі на 98 кв. м., що належить його матері Олександрі Усатій. Це житло було відсутнє у деклараціях за 2012, 2013 та 2014 роки, хоча суддя ним користується з 2000 року.

На цьому нерухоме майно вказане у декларації вичерпується.

Однак у власності матері судді Олександри Тихонівни перебуває також дві земельні ділянки в котеджному містечку на околиці Харкова та квартира на 87 кв. м.

Додатково слід зупинити увагу на тещі Віталія Усатого. Пенсіонерка Сидякіна Ірина Василівна у 2015 та 2016 роках купила дві земельні ділянки та будинок на 533 кв. м. під Харковом. За нерухомість вона з власної кишені заплатила 1 990 000 грн, тобто майже два мільйони. На початку 2015 року, коли здійснювався правочин, офіційний курс долара щодо гривні становив 16.15, отже сума могла сягати 123 000 доларів.

Щоправда, будинок досі виглядає не обжитим, та, судячи з оголошення, виставлений на продаж.

Однак будинок не єдине, що купувала теща Віталія Усатого останнім часом.

У 2016 році вона стала власницею новенького позашляховика Mercedes benz GLE 350D 4MATIC 2016 року випуску. Ринкова ціна такої автівки стартує від 1,7 мільйона гривень. Поліція двічі штрафувала на ній дружину голови суду Юлію, але у декларації судді цього авто чомусь немає.

Згідно з відомостей податкової, теща судді Сидякіна Ірина Василівна за останні 5 років не мала жодних доходів, окрім пенсії. Зважаючи на це, напрошується висновок, що майно було придбане тещою за кошти, здобуті сумнівним шляхом. Тим паче ніхто з суддівської родини бізнесом не займався та не значився у засновниках жодної з компаній.

Звертаємо увагу, що якщо вірити деклараціям судді, то до 2016 року суддя взагалі не користувався автомобілями. Це доволі дивно, оскільки суддю часто бачили на позашляховику Lexus 570.

Власний автомобіль зявився у декларації Віталія Усатого лише у 2016 році. Це Skoda Octavia A7 2013 року випуску, придбаний за 418 500 грн.

Віталій Усатий проходить кваліфікаційне оцінювання і 24 липня відбудеться співбесіда з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Там він спробує пояснити походження як власного майна, так і статків його найближчого оточення. От тільки залишається відкритим питання, який підхід застосує ВККС до цього судді. Якщо такий, як до судді господарського суду м. Києва М. Якименка, то Віталій Усатий мав би не пройти оцінювання. Якщо ж такий, як до чинного голови Касаційного господарського суду Богдана Львова, то Усатому немає за що переживати. Переживати доведеться суспільству, очікування якого на очищення судової влади знову будуть обмануті.