Заступник голови апеляційного суду Закарпатської області Павліченко Сергій Вікторович.

Розслідування «PROSUD».

5 вересня 2016р.

20-го липня 2016 року Вища рада юстиції задовольнила заяву про відставку голови апеляційного суду Закарпатської області Дроботя Віталія Васильовича, тим самим спричинила позачергові вибори голови суду, які відбудуться вже 9 вересня 2016 року.

Ми ж вирішили розібратися, хто претендує на крісло голови апеляційного суду Закарпатської області та чи можна вважати ці кандидатури достойними.

Отже, знайомтесь - заступник голови апеляційного суду Закарпатської області, а нині виконуючий обов’язки голови суду – Павліченко Сергій Вікторович.

Розпочав свою кар’єру судді пан Павліченко в 1992 році, коли постановою Верховної ради України його було призначено арбітром арбітражного суду Закарпатської області. А вже 17-го грудня 1993  року Сергія Вікторовича було призначено суддею Закарпатського обласного суду.

27 квітня 2015 року Сергія Павліченка було обрано заступником голови апеляційного суду Закарпатської області, а після задоволення заяви про відставку голови суду Дроботя Віталія Васильовича, пан Павліченко стає виконуючим обов’язки голови суду.

Ми ознайомилися з даними декларацій судді Павліченка за 2013р., 2014р. та 2015р. і от що нам стало відомо.

За даними декларації 2013р., сім’я Павліченків прожила практично лише за рахунок суддівської заробітної плати Сергія Вікторовича - 251 191 грн. Дружина, яка є головою Закарпатської обласної колегії адвокатів, доходу в 2013р. не отримувала.

2014р. був для Павліченків вдалішим. Цього року вони отримали дохід майже в 3 рази більший, у порівнянні з попереднім 2013р., завдяки старанням дружини, оскільки її підприємницька та "незалежна професійна діяльність" поповнила сімейний бюджет на 360.000 грн.

Однак, найбільш фінансово вдалим роком для родини Павліченків виявився 2015-й - 1млн. 214тис. 843грн. – саме такий дохід отримало подружжя протягом року. Адвокатська діяльність пані Олени Василівни принесла 842 000 грн., заробітна плата судді Павліченка особливо не відрізнялася від попередніх років і склала 259 317 грн.

Ситуація з майном сім’ї цікавіша. У 2013 році в приватну власність їм було надано земельні ділянки площею 0,3 га, 0,12 га та 0,12 га, що знаходяться в межах с. Оноківці, мікрорайон «Шахта». Перші дві ділянки - у власності дружини, остання належить самому судді.

Територія, на яку сім’я Павліченків претендувала ще з липня 2005 року, це територія унікального соснового лісу 1-ї категорії. І хоча тоді клопотання від імені Олени Павліченко про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки Сільська рада не погодила, згодом Ужгородський міськрайонний суд своїм рішенням зобов’язав Оноківецьку сільську раду передати у приватну власність заявниці земельну ділянку, цільовим призначення якої є ведення особистого селянського господарства. На той час ліс 1-ї категорії вже дивним чином перетворився на «чагарники».

Попри те, що у приватну власність ділянка 0,3 га отримана була у 2013р., за даними знімків супутника Google бачимо, що на ній вже у 2009р. був зведений житловий будинок. Отже виходить, що родина судді Павліченка фактично здійснила самостійне захоплення частини лісу 1-ї категорії та самочинне будівництво чималого будинку?

Відомостей про цей будинок ми не знайшли в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та Реєстрі прав власності на нерухоме майно. Важко уявити, що хтось міг збудувати маєток на ділянці Павліченка без його відома.

За даними видання "Закарпаття онлайн", «про привласнення земель лісового фонду в Оноківцях через злочинні схеми правоохоронним органам відомо. Прокуратура двічі намагалася порушити кримінальні провадження за згаданими фактами. Однак, жодними конкретними рухами в напрямку встановлення всіх обставин оборудки та повернення землі громаді короткотривале зацікавлення з боку прокуратури не завершилося».

Здавалося, отриманої землі та лісу родині Павліченко має бути достатньо,  але не так давно, в грудні 2015р., суддя Павліченко став «щасливим власником» ще однієї земельної ділянки 0,2 га, поруч з рештою його ділянок.

До речі, з 2014 року землею в Оноківцях площею 0,28 Га володіє також і дочка пана Павліченка – Тетяна Сергіївна. Про це свідчать, як дані з Державного земельного кадастру України, так і відомості з її декларації за 2014р., яку вона заповнювала, обіймаючи посаду прокурора в прокуратурі Закарпатської області.

Згадавши про доньку, варто зазначити, що і син судді, Віктор Сергійович, теж працює в органах прокуратури, а саме є першим заступником керівника Криворізької місцевої прокуратури №1. Окрім цього, повний однофамілець Віктора Сергійовича був помічником народного депутата Віктора Балоги. За інформацією місцевих активістів, даним помічником був саме син судді Павліченка.

Варто зазначити,  що  родинні зв'язки, в поєднанні суддя/прокурор/адвокат, часто несуть в собі великі корупційні ризики,  так як в цьому разі одна родина контролює усі сторони процесу (суддя - захист - обвинувачення), що значно збільшує можливості “домовитись”.  І за інформацією від місцевих жителів, сімейство Павліченків такі можливості використовує.

Повертаючись до аналізу декларацій, не важко помітити і те, як з року в рік зростає площа садового будинку самого судді та садового будинку його дружини, пані Олени. Так, в декларації за 2013р. було вказано, що у власності, оренді чи на іншому праві користування у Сергія Вікторовича садовий (дачний) будинок 120м², в 2014р. - 130м², а в 2015р. - вже 150м².

Те ж саме ми спостерігаємо і з садовим (дачним) будинком пані Павліченко: 2013р. – 200м², 2014р. – 220м², 2015р. – 250м².

Пояснити це явище важко, особливо з урахуванням того, що офіційні джерела не містять інформації стосовно права власності на відповідні садові (дачні) будинки, так само як і щодо житлового будинку на 130м², зазначеного в декларації. Тому нам залишається тільки здогадуватися, що відбувалося з цим майном Павліченків протягом 2014-2015рр.

Автомобільний парк судді Павліченка невеликий: за даними його декларацій, у власності чи на іншому праві користування у Сергія Вікторовича є два автомобілі: Toyota Camry 2007р.в. та ВАЗ 2108, 1987р.в.

Дружина ж пана Сергія на початку 2015р. придбала автомобіль Renault Megane 2.0 2011р.в., вартість якого дорівнює близько 2/3 її сукупного доходу за 2014р. (біля 12тис.$)

Нагадуємо, що зовсім скоро, 9-го вересня 2016р., в апеляційному суді Закарпатської області, де і працює пан Павліченко, відбудуться передчасні вибори голови суду. Сергій Вікторович, як виконуючий обов’язки  голови суду, вірогідно буде претендувати на те, щоб зайняти цю посаду без приставки «в.о».

Сподіваємося,  що оприлюднені нами факти будуть належним чином враховані під час виборів голови апеляційного суду Закарпатської області.