Суддя Господарського суду Одеської області
Ірина Анатоліївна Малярчук.

Розслідування «PROSUD».

3 липня 2020р.

«Батько подарував, практично все: дачний будинок у Закарпатській області, землю, квартиру в Києві, паркомісце та «бізнес-партнерів» мами, з якими вона торгувала, квартиру в Одесі». Так суддя Малярчук пояснила наявність у неї коштовної нерухомості на мільйони гривень. От тільки батько в неї працював у податковій, а як вдалося мамі підняти агробізнес – зрозуміти так і не вдалося.

Знайомтеся, суддя Господарського суду Одеської області – Ірина Анатоліївна Малярчук.

Згідно з даними, оприлюдненими на порталі «Законодавство України», суддя Малярчук вперше призначена президентським Указом на п’ятирічний термін у Господарський суд Одеської області ще в 2003 році. А вже постановою Верховної Ради закріплена у відомстві безстроково. Перед суддівством працювала помічником судді та в податковій адміністрації. За декларацією родинних зв’язків, чоловік судді теж на державній службі в ДФС, але працював і адвокатом. 

Для вас ми проаналізували майнове та фінансове становища судді Ірини Малярчук за 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 та 2019 роки. Її заробітна плата з року в рік поступово зростала, а в 2019-му, після проходження кваліфікаційного оцінювання,  різко підстрибнула вгору та перевищила мільйон гривень. Однак найбільш продуктивним виявився у неї 2013 рік. Тоді їй вдалося відчужити майно за 290 тис. грн. Та отримати приз у 829 тисяч гривень.

Доходи ж чоловіка, Юрія Твердохліба, всі ці роки більш ніж скромні, протягом 4 років він взагалі не декларував жодного доходу.  

Ірина Малярчук у свою майнову декларацію за 2019 рік вписала п'ять земельних ділянок з достатьо обширною географією: на Закарпатті, Вінниччині та Одесі. Однак не всіма вона володіє одноосібно, одна з них – чоловікова. Торік суддя разом із сестрою Мариною та Ольгою отримали у Вінниці дві спадкові земельні ділянки площами 0,10 та 0,03 га.

До того ж незадовго до початку карантину Ірина Анатоліївна отримала рішення однієї з селищних рад Вінниччини про виділення їй земельної ділянки площею 0,07 га.

Далі на черзі квартири. З 2002 року в Малярчук є квартира площею 171 кв. м в Одесі, якою також користується дочка та чоловік Юрій Твердохліб. Житло подароване «бізнес-партнерами» матері судді в період, коли Ірина Анатоліївна була радницею голови суду, про це стало відомо під час співбесіди. Їздили, каже, разом до Туреччини та торгували. Ще 125-ма квадратними метрами суддя володіє разом із сестрою Мариною. Остання квартира на момент реєстрації оцінювалася в 95 тисяч доларів.

У перспективі суддя може стати власницею ще трьох квартир на Одещині. Там вона проінвестувала в об’єкти будівництва фірмі «Голдстрой» близько півтора мільйона гривень.

Батько судді – Анатолій Малярчук за життя працював у податковій, керівником департаменту Міністерства фінансів і директором Вінницького ННІ Університету державної фіскальної служби.

У спадок Ірина Малярчук з родиною отримала від нього будинок площею 385 кв. м із мансардою, цокольним поверхом і басейном. Ось такий він має вигляд із боку вулиці.

До речі, батько судді мав нерухомість і за кордоном. Зокрема квартиру в Болгарії в невеличкому курортному містечку Созополь, яку він придбав у 2015 році. Цю квартиру після смерті Анатолія Малярчука успадкувала його дружина – Малярчук Ольга Василівна.

Чоловік судді Юрій Твердохліб донедавна працював у слідчому управлінні фінрозслідувань ДФС. Загалом в органах податкової служби Юрій Володимирович щонайменше з 2003 року. Він також виявився необділеним спадком: будинок із земельною ділянкою площею 424 кв. м у місті Одеса. На жаль, вартість помешкання суддя не захотіла вписувати у свою декларацію, а Твердохліб обійшовся цифрою «1».

Також нам відомо і про рідну сестру судді – Марину Малярчук. На Вінниччині вона працювала в горілчаній компанії, та певний час у Міністерстві фінансів. Окрім того, жінка має частку в ТОВ «Науково-виробнича фірма «Полімерсервіс», що займається виробництвом  плит, листів, труб і профілів із пластмас. Разом із бізнес-партнером Соломком Володимиром Юхимовичем. За підсумками 2015 року, згідно даних в аналітичній системі Youcontrol, фірма мала нульовий чистий прибуток. Як розумієте, дивіденди засновникам платити просто ні з чого, тож Марину Малярчук називати бізнес-леді складно.

Поки бізнес виходить у нуль, Марина Малярчук скуповує нерухомість. Торік вона зареєструвала на себе квартиру площею 144 кв. м у новобудові. Там же – машиномісце в підземному паркінгу. Подібна квартира, за нашими підрахунками з профільних сайтів продажу нерухомості, може сягати 250-ти тисяч доларів.

Додатково в Марини Малярчук є приватизована ділянка з недобудовою у Генічеську, що неподалік від берегової лінії. Згідно з реєстром, станом на 2018 рік об’єкт був побудований на 6%.

Також суддівська родина забезпечена достойним транспортом. Оцініть самі, з 2012-го Юрій Твердохліб має у власності Mitsubishi Outlander з причепом, а суддя Ірина Малярчук їздить на роботу чинити правосуддя за кермом RANGE ROVER EVOQUE 2013-го року випуску, а ще віднедавна на неї зареєстрований успадкований Land Cruiser 200. Вартість обох автомобілів у декларації не вказана.

За підсумками кваліфікаційного оцінювання, Ірина Малярчук була визнана такою, що підтвердила відповідність обійманій посаді, і набрала 777 балів. Очевидно, що всі пояснення щодо набуття майна цілковито задовольнили членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.