Заступник прокурора Одеської області
Кічук Юрій Володимирович.

Розслідування «PROSUD».

29 листопада 2017р.

Аналізуючи декларації українських прокурорів, ми вже неодноразово зустрічали випадки, коли найдорожчим майном родини володіють неповнолітні діти. Південний регіон України – не виняток.

Знайомтесь, заступник прокурора Одеської області – Юрій Володимирович Кічук.

У 1999 році Юрій Кічук закінчив Одеську державну юридичну академію. У тому ж році він розпочав свій трудовий шлях слідчим прокуратури Київського району м. Одеси. У період 2003-2012 років Юрій Володимирович працював в апараті прокуратури Одеської області. Після цього він робить різкий стрибок у кар’єрі. У грудні 2013 року Кічук Юрій  призначений заступником прокурора Київського району м. Одеси. З грудня 2014 по липень 2016 року він обіймав посаду начальника управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Одеської області. А вже 3 липня 2016 року стає заступником прокурора Одеської області.

За інформацією ЗМІ влітку 2015 року Юрій Володимирович Кічук виявився в епіцентрі скандалу у зв'язку з публікацією  «списку» розподілу посад керівників місцевих прокуратур Одеської області ще до проведення відбору. Тоді в мережу потрапив лист з темою «Поки так» із вкладеним файлом «Районні державні кадри», в якому Кічук, зокрема, інформував тодішнього заступника прокурора Одеської області Сергія Костенка, як потрібно розподілити керівні посади. Крім того, в листі була позначка «місцеві для Севрука». Як відомо, Юрій Севрук був начальником Головного управління нагляду в кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України.

Дружина Юрія – Вікторія Валеріївна Кічук теж працює в прокуратурі. Як вказано у її декларації – вона є прокурором Одеської міської прокуратури №1.

Ми проаналізували декларації прокурорського подружжя за 2015 та 2016 роки. Єдиним доходом Юрія та Вікторії є заробітна плата, яка за 2 роки склала 492 тис. грн. Цікаво, що у 2015 році Вікторія Кічук не задекларувала жодних доходів, хоча вказувала, що працює в прокуратурі.

У 2015 році діти подружжя:  на той час 5-річний Ернест Кічук та 11-річна Валерія  Кічук отримали подарунок у негрошовій формі вартістю 1 млн грн. Отримали подарунок вони від Валерія Прокоповича Чинахова – батька Вікторії Кічук. При цьому жодного бізнесу зареєстрованого на тестя прокурора, який міг би пояснити настільки коштовні подарунки – ми не знайшли.

Цим подарунком для дітей виявився будинок в Одесі біля моря. Тож ми ще раз натрапляємо на випадок, коли найдорожчою нерухомістю у родині прокурорів володіють їхні діти.

Самі ж Юрій та Вікторія Кічук теж мають достатньо нерухомості. Квартира площею 61 кв. м. розташована в Одесі за адресою вул. Чернігівська, 9-В. Сьогодні вартість подібної квартири становить майже 74 тис. доларів. Хоча в декларації вказана ціна лише 163 тис. грн. Інша квартира площею 34 кв. м. розміщена за адресою м. Одеса, вулиця Академіка Вільямса, 77. Натомість розташування земельної ділянки нам дізнатися не вдалося.

Також дружина має право користування автомобілем матері. Хоча дивно, що їй невідома вартість KIA Sportage 2013 року, придбаної у тому ж році. Коштує таке нове авто майже 20 тис. доларів.

Окрім рухомого та нерухомого майна, прокурор Юрій Кічук задекларував 150 тис. грн збережень.

У судовому реєстрі нам також вдалося віднайшли цікавий факт. 11 вересня 2015 року шлюб між Юрієм та Вікторією Кічук було розірвано. Однак у деклараціях за 2015 та 2016 роки і досі вказано, що вони одружені.

Таким чином, окрім питань до професійної діяльності Юрія Кічука, пов’язаних із впливом на розподіл посад в місцевих прокуратурах, виникають питання і до декларацій чиновника. Зокрема щодо володіння елітним майном  неповнолітніми дітьми прокурора та походженням коштів на дане майно.