Суддя Гайсинського районного суду Вінницької області
Капуш Іван Сергійович.

Розслідування «PROSUD».

19 травня 2020р.

 

260 кілометрів та близько трьох годин їзди від будинку до свого офіційного місця роботи. Якщо вірити офіційним документам, суддя Капуш щодня долає таку відстань аби чинити правосуддя у райцентрі на Вінниччині. У Гайсинському райсуді, до речі, раніше головував його батько. Тож його призначення саме туди може бути не випадковим. 

Знайомтеся, суддя Гайсинського районного суду Вінницької області – Іван Сергійович Капуш.

Після закінчення університету почав працювати помічником-стажистом прокурора, голови Тростянецького райсуду Вінниччини. Далі перейшов у Мін’юст, де доріс до начальника Державної виконавчої служби міста Києва. Кілька років Іван Капуш був директором приватного ТОВ «ЮО» Статус», та науковим консультантом у Вищому господарському суді з розгляду цивільних і кримінальних справ. Призначений у Гайсинський райсуд Вінниччини у 2013 році.

Цікава деталь – в анкеті Капуша серед осіб, які можуть надати рекомендацію, вказаний Красовський Костянтин Юрійович. Він працював керівником департаменту в адміністрації президента Петра Порошенка та подавався за його квотою у Вищу раду правосуддя.

Ми проаналізували майнові декларації Івана Капуша за 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 та 2019 роки. Високу зарплату суддя став отримувати лише торік, а до цього жив на подарунки від батька Сергія Капуша, який раніше був головою суду, де нині й працює Капуш-молодший. У 2013-му Капуш-старший подав Вищій раді юстиції заяву про відставку з посади голови Тростянецького райсуду Вінницької області. Тепер він отримує непогане довічне утримання. За минулий рік він отримав 546 031 грн або 45 500 грн щомісяця.

Окрім зарплати, суддя ще отримав дохід від продажу майна. У 2017 році він продав дві ділянки в Борисполі за 96 тис. грн, що є досить дешево як для землі неподалік Києва, враховуючи вартість на дату їхнього набуття – по 159 тис. грн у 2013-му і тодішній курс гривні до долара. Під час співбесіди суддя переконував, що оцінювали «місцеві експерти».

Набагато кращим продавцем є батько Сергій Капуш, який вторгував за квартиру 2,54 млн грн доходу. Йдеться про квартиру в столиці по вулиці Драгоманова, майнові права на яку придбані кількома роками раніше за 777 тис. грн.

В Івана Капуша також вже є декларація за попередній рік. У ній суддя показує три земельні ділянки, що належать батьку та дружині. Одна з них площею 0,25 га розташована у Васильківському районі на Київщині та записана на Інну Капуш. Наступна з’явилася уже в батька на Вінниччині. Там він отримав 0,08 га.

Нарешті у 2013-му батько-пенсіонер реєструє на себе спадкові 0,15 га вже на Київщині. Йдеться про елітне село Гатне поблизу столиці, де сотка коштує доволі дорого. До прикладу, за наділ такого ж розміру по тій самій вулиці у 2018-му просили 4,6 млн грн, або 170 тис. доларів. На той момент там вже був розміщений солідний будинок.

Капуш-молодший, як чинний суддя, також вписав у свою декларацію батькову квартиру в Тростянці. Там у нього є 75.2 кв. м житлової площі. А от половину будинку в Крижопільському районі, який у нього є з 2006-го – забув.

Тепер щодо самого будинку площею 380 кв. м. Відомо, що у 2013-му його оціночна вартість дорівнювала 1, 21 млн грн, або 152 тис. доларів. М’яко кажучи, завелика сума як для суддівської зарплати. Капуш пояснював, що продавав приватизовану квартиру в столиці. Ну, і звісно, батьки посприяли. Куди ж без цього.

Будинок включно з земельною ділянкою, купили дві людини в 2006 році. Ринок нерухомості тоді був на підйомі. Власність розділена порівну між матір’ю Світланою Переваловою, що тоді отримувала доходи з Тростянецької районної лікарні, та тещею Лідією Завальною. Остання працювала в акціонерному товаристві «Пакет». Підприємцем не була, і бізнесу не мала, тож питання походження коштів лишається відкритим. Тоді як Капуш-молодший у своїй декларації місце реєстрації та фактичного проживання вказав саме будинок у Гатному. А це, на хвилинку, майже три години їзди та 260 кілометрів не надто ідеальною дорогою щодня на роботу.

До речі, дружина судді Інна Капуш (раніше Завальна) також з державною службою знайома досить близько. Раніше працювала в Міністерстві юстиції, була першою заступницею голови Державної реєстраційної служби.Балотувалась у Київську облраду та навіть у ВККС. Там вона мала б підтвердити сукупний стаж роботи у галузі права не менший за двадцять років, однак вочевидь не змогла.

Інна Капуш отримує доходи з медичної установи Державного управління справами. Донедавна була керівницею та засновницею ТОВ «Юридичний центр «Правові цінності», але вже переписала частку на полтавчанина Ігоря Стецину. У деклараціях судді немає інформації про виплачені дружині доходи з фірми.

У розпорядженні суддівської родини – три машини. Найстаріша Fiat Marea, власники навіть не пам’ятають, скільки коштує. Батькова Hyundai Getz отримана у 2013-му за 9500 доларів. До речі, зареєстрована в той самий день, що й будинок. Нарешті Honda Pilot Капуша-молодшого придбана у 2012 році за 51 тис. доларів за тодішнім курсом. Суддя повідомив, що грошима допомагала теща, адже вона відчужила квартиру.

Іван Капуш набрав допустимий бал під час співбесіди і був визнаний таким, що відповідає обійманій посаді. Дивно, але ніхто з членів комісії не запитав, як суддя добирається на роботу з передмістя Києва. Нагадаємо, нещодавно ми розповідали вам про Катерину Середу з Печерського райсуду, співбесіду з якою відтермінували на два роки зі збереженням суддівського окладу.