Кандидат на посаду директора територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Краматорську Хальзєв Сергій Іванович.

Розслідування «PROSUD».

5 липня 2018р.

Аналізуючи біографії кандидатів на керівні посади в Державне бюро розслідувань, можна знайти таких осіб, які вже були доволі відомі громадськості. Зокрема вони фігурували у кримінальних провадженнях, де їх звинувачували в отриманні чи вимаганні хабарів.

Знайомтесь, кандидат на посади директора територіального управління у місті Краматорську,  керівника Другого управління організації досудових розслідувань, керівника Управління оперативних розробок Державного бюро розслідувань – Сергій Іванович Хальзєв.

Повної біографії Сергія Хальзєва у відкритому доступі, на жаль, немає, однак, завдяки його сторінці  у Facebook ми дізналися, що у 1998 році Сергій Іванович почав навчатися у НЮАУ ім. Ярослава Мудрого. Вже через 5 років від початку навчання (2003 рік) Сергій Хальзєв вказує, що працює «старшим слідчим» та «заступником прокурора району в прокуратурі міста Севастополь». У 2011 році, Сергій Іванович Хальзєв зазначив, що обійняв посаду першого заступника м. Єнакієво. Наступним місцем роботи Сергій Іванович вказує Генеральну прокуратуру, де він понад рік пропрацював прокурором, а вже із ГПУ перейшов на посаду керівника відділу в прокуратуру Автономної Республіки Крим.

У різних ЗМІ повідомляється, що Сергій Хальзєв сам звільнився із кримської прокуратури 19 лютого 2016 року. Однак у деяких джерелах зазначається інша причина звільнення – невиконання своїх обов'язків.

Саме за певні моменти роботи в прокуратурі Автономної Республіки Крим Сергія Хальзєва затримали за фактом вимагання хабаря. Сергія Івановича та його колегу Вадима Букрея арештували 15 квітня 2016 року через справу кримського екс-депутата Василя Ганиша, якого звинувачували у державній зраді. Тоді СБУ заявляла: «Правоохоронці задокументували, що процесуальні керівники справи вимагали в екс-депутата 45000 доларів США за зміну статті обвинувачення на менш тяжку. Під час «торгів» сума зменшилася до п'ятнадцяти тисяч американських доларів».

Після затримання екс-прокурора відбувалася довга судова тяганина та декілька його арештів. Втім, судячи із майбутньої професійної діяльності пана Сергія – йому вдалося уникнути покарання.

Цікаво, що Сергій Іванович Хальзєв неодноразово намагався змінити своє місце роботи. Зокрема наприкінці 2015 року він брав участь у конкурсі на адміністративні посади Ковельської місцевої прокуратури у Волинській області і зайняв 15 місце.

Також Сергій Іванович  був серед кандидатів на посаду головного детектива НАБУ та претендував на адміністративні посади в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

У 2017 році Сергій Іванович Хальзєв також намагався потрапити на посаду директора Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції та генерального директора Директорату з прав людини, доступу до правосуддя та правової обізнаності.

Подаючись на конкурси до НАБУ та Мін'юсту, Сергій Хальзєв подавав відповідні електронні декларації.

Також варто відзначити, що у 2017 році Сергій Іванович Хальзєв отримав адвокатське посвідчення та заснував адвокатське бюро «Сергія Хальзєва».

Нас також зацікавила ще одна деталь у справі про вимагання хабаря Сергієм Хальзєвим. А саме те, що в ній згадується ім'я Назара Холодницького, який тоді працював першим заступником прокурора АРК. У своєму інтерв'ю Назар Холодницький підтвердив, що був знайомий зі справою про вимагання хабаря. Крім того, Холодницький додав, що до нього доходили "чутки", начебто процесуальний керівник у справі Ганиша вимагав хабар не тільки для себе, а і для нього. Також Холодницькому було відомо, що його телефон у цій справі прослуховували, а стенограми дзвінків були у  Віталія Каська та, можливо, у екс-генпрокурора Віктора Шокіна.

Нинішня дружина екс-прокурора Тетяна Сергіївна Хальзєва (дівоче прізвище Барабанщикова) теж працює прокурором. Якщо вірити її декларації, вона обіймає посаду прокурора відділу нагляду за додержанням законів територіальними органами поліції при провадженні досудового розслідування та підтриманням державного обвинувачення управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Київської області.

У 2015 році вона теж брала участь у конкурсі на адміністративні посади Ковельської місцевої прокуратури у Волинській області. На конкурсі пані Тетяна здобула 10-те місце.

Окрім цього, Тетяна Сергіївна намагалася потрапити і в НАБУ на посаду детектива.

Ми також проаналізували декларації екс-прокурора за 2016 та 2017 роки. За цей період Сергій Хальзєв вказав 142 тис. грн доходу, а його дружина Тетяна Сергіївна у декларації за 2017 рік вказала 289 тис. грн.

У безпосередній власності прокурора та його батька є будинок площею 152 кв. м. у Горлівці (Донецька область) та земельна ділянка.

Також Сергій Хальзєв орендує квартиру в Києві, однак у кого –  не зазначено.

Квартирою в Єнакієво володіє нинішня дружина Сергія Івановича – пані Тетяна. Площа цього житла – 56 кв. м.

Серед рухомого майна у Сергія Івановича є право користування автомобілем Nissan X-Trail 2005 року. Власником цього транспортного засобу є батько – Іван Михайлович Хальзєв.

До повноважень Державного бюро розслідувань відносяться розслідування проти чиновників найвищого рівня. Виникають чіткі, обґрунтовані сумніви, чи зможе Сергій Іванович Хальзєв забезпечити професійне формування його управління та гарантувати незалежність розслідувань. Саме тому сподіваємося, що на цю інформацію зважатимуть члени конкурсної комісії, які й оцінюватимуть Сергія Івановича.