Голова Одеського окружного адміністративного суду Глуханчук Олег Васильович.

Розслідування «PROSUD».

27 березня 2019р.

«Сядь, сиди и дыши в две дырочки», – таке спілкування з працівниками патрульної поліції дозволив собі суддя після того, як його зупинили за кермом автомобіля в стані алкогольного сп’яніння. Офіційно пройти тест на алкоголь – суддя відмовився. Цей епізод стався 2 роки тому, проте до цього часу єдине покарання, яке поніс суддя – тимчасове відсторонення від посади.

Знайомтеся, голова Одеського окружного адміністративного суду – Олег Васильович Глуханчук.

Трудову діяльність розпочав слідчим відділу внутрішніх справ Біляївського райвиконкому Одеської області. Потім перейшов на роботу юристом у автотранспортне підприємство "Фургон", де пробув до 1999 року. Працювати у судовій адміністрації Олег Глухачнук почав з 2003 року, спершу заступником начальника Одеського територіального управління, а потім його керівником.

Указом Президента України В. Ющенка від 2007 року Глуханчук приступив до роботи суддею в Одеському окружному адміністративному суді строком на п’ять років. Уже через декілька місяців його обрали головою. У 2011-му Верховна Рада переобрала Олега Васильовича на необмежений термін.

На початку 2017 року в Одесі поліція зупинила автівку «Тойота Тундра», за кермом якої виявився Олег Глуханчук. Пасажиром автомобіля був ще один одеський чиновник, член виконкому одеської міської ради – Микола Шурду, якого, після цього інциденту, виключили із виконкому.  Водій відмовився пройти тест на рівень алкоголю.

Під час спілкування з правоохоронцями він демонстрував відверто зневажливе ставлення до співробітника поліції. Звертався на «ти», використовував фрази на зразок «Что ты хочешь?», періодично вживав лайливі слова.

Крім того, згідно з даними, що містяться у рішенні Вищої ради правосуддя, Олег Глуханчук допускав нецензурні та принизливі фрази на адресу правоохоронців: «нос вытри», «козел», «сморчок», «скотина», «сядь, сиди и дыши в две дырочки». Згідно з резолютивною частиною висновку суддя був напідпитку.

Безумовно, подібні випадки паплюжать репутацію суду. Однак Вища рада правосуддя не звільнила Глуханчука, а лише відсторонила його від обійманої посади на шість місяців та відправила на курси з підвищення кваліфікації.

Глуханчук є незмінним Головою суду уже 12 років поспіль. За чинним законодавством, одна людина не може бути головою більше трьох разів. Тоді як Глуханчуку вдалося зробити це п’ять разів. Цей факт іде у розріз зі статтею 20 ЗУ «Про судоустрій і статус суддів».

Ми проаналізували публічні декларації Олега Глуханчука за 2013, 2014, 2015, 2016 та 2017 роки. Протягом вказаного періоду суддя декларував банківські проценти, кредити, підприємництво дружини, її страхові та соціальні виплати. Також у період з 2013 по 2014 рік Глуханчук вторгував 1,66 млн грн від відчуження майна, а його дружина Вікторія мала 557 000 згідно з нещодавньою формою змін. Загалом, ми порахували, що голова Одеського окружного адміністративного суду задекларував 5,63 млн грн.

Станом на 2017 рік родина Глуханчуків розпоряджалася двома земельними ділянками у межах Одеської області. Зокрема наділ площею 0,25 га з 1997 року належить безпосередньо судді. Донедавна на Вікторію Анатоліївну була записана й ділянка 0,09 га, отримана на підставі державного акту, але вже продана за 557 000 грн. Новий власник – Іванько Ліна Василівна.

Також Вікторії Глуханчук належать частини двох нежитлових приміщень в Одесі площами 10 та 28,3 кв. м і сумарною вартістю 312 240 грн, придбані за договором купівлі-продажу. Хоча роком раніше задекларований дохід дружини склав лише 259 323 грн.

Вікторія Анатоліївна зареєстрована підприємцем. Її основний вид діяльності – роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах, переважно продуктами харчування.

Олег Глуханчук з 2012 року регулярно декларує садовий будинок в Одесі, на березі моря площею 231,5 кв. м, який частково належить і дружині. Однак у реєстрі нерухомості вказане помешкання має значно більшу площу –  374.2 кв. м. Спершу це був будинок відпочинку, який у подальшому перевели у житловий. На момент реєстрації він коштував 798 810 грн.

У декларацію за 2017 рік суддя Олег Глуханчук вперше вписував незавершений будинок дружини площею 420,06 кв. м. Помешкання розташоване у селі Крижанівка.

Детективи НАБУ порушили кримінальне провадження щодо Глуханчука за брехню у деклараціях. За їхніми даними, на момент реєстрації ділянки, тобто ще в 2014 році, на ній уже був двоповерховий будинок з орієнтовною вартістю 7 млн. грн. Очевидно, Олег Васильович знав про наявність такого ліквідного майна, бо разом із сином приїздив на ділянку. Нині земля й будинок уже записані на іншу особу – Іванько Ліну Василівну. Втім, у форму змін записана підозріло мала сума 557 000 грн.

Син Максим Глуханчук, котрий опікувався будинком разом з батьком, також зареєстрований підприємцем. Його основний вид діяльності – обслуговування і ремонт транспортних засобів.

Торік Одеська міська рада виділила йому безплатно земельну ділянку майже в центрі Одеси під будівництво. До цього 25-річний хлопець придбав в Одесі будинок площею 51,6 кв. м. 

 

Також відомо, що Олег Глуханчук має доньку Дар’ю. У 2012 році у 22-річному віці вона отримала свідоцтво від виконкому Одеської міської ради на квартиру на Французькому бульварі площею 89,4 кв. м. Згодом до неї додалося ще й паркомісце.

Голова Одеського окружного адмінсуду задекларував два транспортні засоби, а саме автомобіль сина Volkswagen Multivan за 480 000 грн та дружини Audi Q7 вартістю 350 000 грн. Останній на спеціалізованому сайті коштує від 500 000 грн.

За відомостями Громадської ради доброчесності, Максим Глуханчук у 18 років став власником елітного позашляховика MERCEDES-BENZ GL 320 CDI 2007 року випуску. Саме у 2012 році син ще був членом сім’ї декларанта, тож, очевидно, купівля автівки відбувалась не без допомоги батька судді.

Вища рада правосуддя у кінці 2017 року відсторонила Глуханчука від виконання обов’язків на шість місяців. З того часу і до сьогодні він не розглянув жодного рішення, а у звітах про автоматизований розподіл справ йому присвоюється мітка «Відсторонення від здійснення правосуддя». Дане дисциплінарне провадження стало приводом для проведення кваліфікаційного оцінювання Олега Глуханчука. Саме під час оцінювання вже інший орган – Вища кваліфікаційна комісія суддів – має остаточно вирішити чи відповідає Глуханчук посаді судді.

Виникає питання і щодо об’єктивності членів ВККС під час співбесіди, адже зовсім нещодавно журналісти програми «Слідство.інфо» зафіксували Олега Глуханчука на дні народженні одіозного судді Окружного адміністративного суду м. Києва Євгена Аблова. На тому ж святкуванні були присутні деякі члени ВККС, зокрема, голова Комісії Сергій Козьяков. Чи вплине спільне дозвілля на об’єктивність рішення Комісії – дізнаємося незабаром.