Керівник Управління кадрової роботи та державної служби Державного бюро розслідувань Віталій Йосипович Француз.

Розслідування «PROSUD».

22 квітня 2019р.

Ми не раз згадували, що Державне бюро розслідувань – один із небагатьох правоохоронних органів, який формується з «нуля». Окрім зовнішньої та внутрішньої комісії з добору співробітників у ДБР є ще одна впливова посада до повноважень якої входить кадрова робота. А саме Управління кадрової роботи та державної служби про керівництво якого ми розкажемо у цій статті.

Знайомтеся, керівник Управління кадрової роботи та державної служби Державного бюро розслідувань – Віталій Йосипович Француз.

Віталій Йосипович Француз народився 5 березня 1958 року в м. Монастириська Тернопільської області. Трудову діяльність Віталій Йосипович розпочав у 1978 році з посади дільничного інспектора міліції в Козівському районі на Тернопільщині. Пізніше він працював в управлінні внутрішніх справ на посадах інспектора, старшого інспектора, начальника відділення військово-мобілізаційної роботи та цивільної оборони.

Із 1998-го по 2001 рік Віталій Йосипович працював начальником управління адміністративної служби міліції управління внутрішніх справ Житомирської області, з 2001 по 2003 роки – начальником штабу УМВС, а з 2003 року – першим заступником начальника управління внутрішніх справ – начальником штабу.

У 2005 році Віталій Йосипович звільнився з органів внутрішніх справ на пенсію та почав займатися політичною діяльністю. На виборах у 2006 році був обраний депутатом Житомирської обласної ради, головою фракції «Батьківщина». 1 лютого 2008 року був обраний головою Житомирської обласної ради і пропрацював до закінчення каденції – 17 листопада 2010 року. У 2010 році знову був обраний депутатом Житомирської обласної ради, головою фракції «Батьківщина».

Продовжити свою політичну кар’єру Віталій Йосипович Француз намагався і на всеукраїнському рівні. Він тричі балотувався народним депутатом від «Батьківщини» у 2006, 2012 та 2014 роках.

Також відомо, що Віталій Француз очолював поліцейську комісію головного управління Національної поліції в Житомирській області.

Найбільше запитань у громадськості щодо майна доволі впливового політика. У своїх деклараціях за 2014, 2017, 2018 роки Віталій Йосипович Француз вказав 1,1 млн грн. Його дружина Людмила Василівна Француз за цей час заробила 212 тис. грн.

Варто додати, що значну частину доходів подружжя складають відсотки від депозитів. Якщо підсумувати заощадження родини, то вони складають майже 1,6 млн грн та 105 тис. доларів. У зв’язку з цим виникає питання: звідки у Віталія Йосиповича та Людмили Василівни такі кошти?

Серед нерухомого майна у власності подружжя 3 квартири в Житомирі. Одна з них, до речі, розташована в самому центрі Житомира: по вулиці Велика Бердичівська, 6. Загальна площа цих квартир 199 кв. м.

Єдиним автомобілем у родині володіє Віталій Йосипович Француз. Мова йде про TOYOTA Camry Executive 2009 р. в., яку впливовий держслужбовець придбав у 2010 році за 297 тис. грн (близько 37 тис. доларів на той час).

Також у декларації Віталія Йосиповича можна знайти акції підприємства АСК "УКРРІЧФЛОТ". Ними також володіє і його дружина.

Дочка службовця ДБР – Алла Віталіївна Француз працює головним спеціалістом сектору юридичного забезпечення Управління державної міграційної служби України в Житомирській області та зареєстрована адвокатом

Будучи держслужбовцем, пані Алла теж подавала свої декларації, зокрема за 2016, 2017 та 2018 роки.  Єдиним житлом Алли Віталіївни є батьківська квартира, якою вона користується з 2002 року. От тільки Алла Француз вказала цю квартиру лише в своїй останній декларації, натомість ні у 2017, ні у 2016 році вона її не декларувала. Окрім того, у деклараціях за ці роки відсутнє будь-яке житло. Усе це є грубим порушенням українського законодавства.

Брат Віталія Йосиповича Француза -  Анатолій Йосипович Француз теж впливовий у минулому чиновник. Протягом листопада 1994 – травня 2000 він був начальником УМВС в Івано-Франківській області. Пізніше,  у період 2000-2002 років обіймав посаду начальника УМВС у Рівненській області.

У 2002-2005 роках Анатолій Йосипович Француз був головою Волинської обласної державної адміністрації.

До речі, на виборах Президента у 2019 році Анатолій Француз став довіреною особою кандидата в Президенти України, екс-регіонала Євгенія Мураєва.