Суддя Вищого господарського суду України
Бондар Сергій Володимирович.

Розслідування «PROSUD».

13 січня 2017р.

653 кандидата допущено до конкурсу на посаду судді Верховного Суду. 120 з цих кандидатів уже зовсім скоро можуть стати новими вершителями правосуддя в Україні. Ми продовжуємо аналізувати та розповідати вам про осіб, які виявили бажання працювати в новоствореному Верховному Суді. Особливу увагу ми звертаємо на тих кандидатів, які раніше довгий час працювали в судовій системі.

Знайомтесь, суддя Вищого господарського суду та кандидат на посаду судді ВСУ – Бондар Сергій Володимирович.

Будучи суддею вже більше 24 років, Сергій Володимирович встиг пропрацювати в Київському арбітражному суді, де і розпочав свою кар’єру, та в Київському апеляційному господарському суді. В 2009 році рада суддів призначає Сергія Бондаря головою Київського апеляційного господарського суду терміном на 5 років. Однак вже через 2 роки Сергія Володимировича призначають суддею більш престижного Вищого господарського суду, де він працює і на цей час. Короткий період, з 2014 по 2015 рік, суддя Бондар також був членом Вищої ради юстиції.

Як бачимо, суддівська кар’єра Сергія Бондаря є доволі насиченою. Щодо доходів, то проаналізувавши декларації судді за 2013, 2014 та 2015  роки, ми бачимо, що основним доходом родини Сергія Бондаря є його заробітна плата.

Навіть в 2013-му, єдиному році, коли в декларації судді згадується не тільки дружина, а й донька, дохід родини пана Бондаря був в 9 разів менше за заробітну плату самого Сергія Володимировича. В 2014 та 2015 суддя Бондар, окрім власної, декларує лише мізерну заробітну плату дружини трохи більше 1 тис.грн на місяць.

Якого ж майна встиг нажити суддя та члени його родити, враховуючи скромні доходи та більше 20 років роботи виключно на державній посаді пана Бондаря?

Вже за традицією, ситуація з майном судді є набагато кращою ніж з офіційними прибутками. Згідно декларації, суддя володіє 50% величезної квартири в Києві площею 239 м2. Насправді, це одна з найбільших квартир, які ми зустрічали у декларації суддів.

Враховуючи, що дата набуття даної квартири 2005 рік, і очевидно ніяких дій з цією нерухомістю більше не вчинялось, інформації щодо цієї квартири немає в державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Володіє суддя також і меншою квартирою площею 33 м2. Через давню дату набуття інформація щодо цієї квартири також відсутня в реєстрі речових прав.

Родина судді Бондар, не дивлячись на скромні доходи, має в своїй власності цілих 7 квартир. Дві з них площею 96 м2 та 62м2 в Києві належать дочці судді. Обидві квартири їй  подарувала мати та дружина судді Бондаря – Лілія Іванівна.

Сама ж Лілія Іванівна також може похизуватися чималою кількістю нерухомості. Окрім квартири площею 62 м2, якою вона володіє спільно з дочкою, має дружина судді у власності 3 квартири в столиці площею 80 м2, 45м2 та 23м2. Останню квартиру, яку, до речі, дружині судді подарували, ми не змогли знайти в декларації судді. Проте з такою кількістю нерухомості нескладно про щось «забути». Окрім цього має дружина судді і 2 квартири в окупованому Криму, а саме квартири площею 66 м2 та 12 м2 в Алупці. Зовсім не дивує той факт, що одну з цих квартир дружині судді – подарували.

Володіє Лілія Іванівна також і чималим будинком площею 375 м2 в селі Крюківщина поблизу Києва. Ми відзняли фото та відео даного будинку з висоти пташиного польоту:

Окрім цього має дружина судді і дачу в садовому товаристві «Озерний» поблизу Києва площею 136 м2. Згідно реєстру речових прав, і дачу, і будинок в селі Крюківщина дружина судді успадкувала. Однак п’ятьма роками раніше, в 2007 році, сам суддя Сергій Бондар придбав садовий будинок по сусідству площею 141 м2. А отже на сьогодні родині Бондар належить два сусідні дачні будинки в Києво-Святошенському районі.

Враховуючи, що в декларації судді не міститься жодних даних, щодо доходів отриманих від здачи майна в оренду припускаємо, що все назване майно зараз знаходиться повністю на утриманні родини судді Бондаря. А отже утримання 9 квартир загальною площею 656 м2 та 3 будинків сукупною площею 652 м2 має займати достатньо значну частину доходів родини.

Як і колеги, при заповненні декларації доброчесності суддя Сергій Бондар вказав, що його власне майно та майно його родини повністю відповідають їх рівню доходів. Ми ж, зі свого боку, будемо уважно спостерігати за проходження Сергієм Володимировичем конкурсу на посаду судді Верховного суду…