Заступник прокурора Київської області
Бендик Ярослав Миколайович.

Розслідування «PROSUD».

4 липня 2017р.

Очищення своїх рядів та виконання Закону про люстрацію – те, про що звітував не один «після майданівський» Генеральний прокурор. Але, виявляється, навіть після 3 років після Майдану та зміни 4 Генеральних прокурорів у відомстві залишилося ще багато співробітників до майна та діяльності яких є величезна кількість питань.

Знайомтесь, заступник прокурора Київської області – Ярослав Миколайович Бендик. Ярослав Миколайович – випускник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Закінчивши його  у 2000 році пан Бендик починає будувати кар’єру в прокуратурі. З того часу Бендик Ярослав працював на посадах помічника прокурора Жовтневого та Солом'янського районів міста Києва, прокурора та старшого прокурора відділів прокуратури міста Києва, заступника начальника відділу прокуратури міста Києва, начальника слідчого відділу прокуратури міста Києва, начальника слідчого управління прокуратури міста Києва, начальника відділів Генеральної прокуратури України, начальника управління прокуратури Київської області. А вже 30 жовтня 2014 року Ярослав Миколайович був призначений заступником прокурора Київської області.

У 2015 році відносно Ярослава Бендика здійснювалося досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом набуття заступником прокурора Київської області у власність активів у значному розмірі. У судовому рішенні Печерського райсуду йдеться про те, що «заступник прокурора Київської області, призначений на посаду 30 жовтня 2014 року під час своєї діяльності, та члени його сім'ї неодноразово, безпідставно користуючись послугами Державного підприємства «Зал офіційних делегацій» розраховувались за надані їм послуги готівкою за пільговими тарифами». Ім’я прокурора в ухвалі не розголошується. Повідомляється тільки, що він був призначений заступником прокурора Київської області 30 жовтня 2014 року. За даними офіційного сайту Генпрокуратури саме в цей день і було призначено Ярослава Бендика, а тому є всі підстави вважати, що в судовому рішенні згадується саме він.

Ярослав Бендик відігравав важливу роль у розслідуванні справ щодо ДАІшників, котрі масово фальсифікували рапорти щодо автомайданівців, які їздили до Межигір’я 29 грудня 2013 року. Під його керівництвом слідчі прокуратури Київської області фактично розвалили усі ці справи. За даними адвокатів, 100 % справ, які розслідувані прокуратурою Київської області не мають судових перспектив. Тобто слідчі замість того, щоб забезпечити покарання фальсифікаторів забезпечили їх повну безкарність. Автомайдан навіть звертався до Генерального прокурора Шокіна з вимогою звільнити Я.Бендика за розвал цих справ. Але ці вимоги були просто прогноровані.

Проаналізувавши декларації прокурора Бендика за 2014, 2015 та 2016 роки, ми виявили, що основним доходом сім’ї прокурора є його власна зарплата – 290 тис. грн. кожного року. Його дружина, Бендик Оксана Анатоліївна, отримувала не більше 20 тис. грн. на рік працюючи в СФГ "МРІЯ" (селянське фермерське господарство ). Окрім цього, Оксана Анатоліївна щорічно отримувала близько 12 тис. грн. пенсії.

Однак ситуація з майном, як завжди набагато цікавіша - заступник прокурора вказав велику кількість майна, яке навряд чи можна було придбати при сукупному доході його родини за 3 роки – трохи більше 1 млн. грн.

У спільній власності прокурора, його дружини та дочки перебуває квартира на 55,7 м2  в Києві, придбана у 2005 році. Також, у власності усієї сім’ї  знаходиться 45 соток землі у Димері, що за 40 км. від столиці. На жаль, через відсутність обох цих об’єктів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, ідентифікувати їхнє точне розташування неможливо.

Окрім цього, всі члени прокурорської родини мають право користування будинком у с. Лебедівка за 30 км. від Києва. Будинок площею 367 м2  та земля під ним належить Лук`яненко Марія Григорівна -  тещі прокурора. Будинок знаходиться в окремому котеджному містечку, 15 соток землі в цьому районі коштує близько 550 тис. грн., а вартість подібного будинку на березі «Київського моря» може сягати 15 млн. грн.

Цікаво, що цільове призначення земельної ділянки під цим будинком – колективне садівництво. Тож схоже, що Марія Григорівна використовує її не за призначенням, чим порушує українське законодавство.

Також Марія Григорівна володіє квартирою у місті с. Нижча Дубечня, що у Вишгородському районі Київської області. Швидше за все саме в цій квартирі площею 82,8 м2 і мешкає Лук`яненко Марія.

Саме за цією адресою зареєстрована фізична особа-підприємець Лук'яненко Марія Григорівна, основним видом діяльності якої є «роздрібна торгівля з лотків і на ринках іншими товарами». Чи могла пані Марія заробити цією діяльністю 16 млн. грн. на будинок та землю в Лебедівці – риторичне питання.

Полюбляють члени прокурорської родини і дорогі автомобілі. Зокрема, дружина Оксана Бендик володіє Toyota Prado 2008 року, яку придбала у тому ж році. Ціна цього авто – 322 308 грн.

У 2014 році  Оксана Анатоліївна придбала новеньку Skoda Octavia. Вказана вартість цього авто – 362 777 грн.

Та і цих автомобілів для Оксани Анатоліївни виявилося замало. 1 січня 2016 року, очевидно в якості подарунку, вона отримала право користування Volkswagen Tuareg 2013-го року від тієї ж таки Лук`яненко Марії Григорівни. Ціна такого авто близько 33 тис. дол.

Незважаючи на купівлю коштовних іномарок та будинку, прокурорській родині вдається ще й заощаджувати. Зокрема, Ярослав Миколайович разом з дружиною має готівкою 18 тис. дол. та 22 732 грн. на рахунках у банках.

Проаналізувавши декларацію Ярослава Бендика можна дійти до висновку, що прокурор навряд чи живе виключно на свою зарплату. Зважаючи на чисельні придбання його родини очевидним залишається факт, що 3-річного доходу в 1 мільйон гривень йому та його родині не вистачило б на такий спосіб життя. Натомість, за вже знайомою схемою, має прокурор Бендик успішну тещу, яка не шкодує передавати у власність своєму зятю та його родині дорогі автомобілі та будинки.