Перший заступник прокурора Чернігівської області
Балєв Юрій Олександрович.

Розслідування «PROSUD».

7 листопада 2017р.

Через війну на Сході України багато прокурорів із Донецької та Луганської областей покинули своє постійне місце проживання та роботу. Сьогодні вони мешкають в інших містах нашої держави. Як наслідок, все майно, нажите прокурорами та їхніми сім’ями на окупованих територіях, фактично стало недоступним для користування. Утім, як виявилося, це не є великою проблемою для них. За 3 роки з початку війни на Сході донецькі прокурори успішно освоїлися на нових роботах вже в інших прокуратурах, а члени їхньої родини швидко змогли придбати велику кількість майна.

Знайомтесь, перший заступник прокурора Чернігівської області – Балєв Юрій Олександрович.

Юрій Олександрович Балєв, 1965 року народження, працює в органах прокуратури з серпня 1991 року. Відомо, що у 1991 році він закінчив Українську юридичну академію ім. Дзержинського. І відразу ж потрапив на стажування в прокуратуру м. Красний Луч Луганської області. Відтоді Юрій Балєв будував свою кар’єру та займав ряд посад у прокуратурах Донецької та Луганської областей. Найдовше (2006-2012 роки) Юрій Олександрович працював начальником управління підтримання державного обвинувачення прокуратури Донецької області. Із квітня 2014 року він був заступником прокурора Донецької області. Після початку бойових дій на Сході України Юрій Балєв майже рік брав безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. А у вересні 2015 року він знову повернувся на роботу в правоохоронні органи та був призначений першим заступником прокурора Чернігівської області.

В різних ЗМІ стверджується , що Юрій Балєв «на початку 2000-х виступав у ролі обвинувача на гучному процесі за обвинуваченням Юрія Вередюка у вбивстві журналіста Ігоря Александрова. Там він «прославився» тим, що, як сказав суддя Іван Корчистий, створив прецедент, коли прокурор довів до сліз потерпілу, тобто того, чиї інтереси він повинен був захищати. Йдеться про образливі вислови на адресу сім'ї Александрових, що прозвучали з вуст прокурора в судових дебатах». Результатом цієї справи стало повне виправдання обвинуваченого у вбивстві Юрія Вередюка.

Більш відомими є родичі прокурора. Зокрема його тесть – Віктор Іванович Турманов – з 2002 року постійно обирається до Верховної Ради.  Починаючи з 2006 року він є постійним представником Партії регіонів в українському парламенті. Відомо, що в часи Революції Гідності Турманов голосував за «диктаторські закони» 16 січня та був учасником «Антимайдану».

У політиці намагалася працювати і дочка прокурора Тамара Юріївна Балєва. Спочатку вона була помічником нардепа-регіонала Хара Василя Георгійовича, а пізніше і помічником свого дідуся Віктора Івановича Турманова.

Та найбільш цікавою є ситуація із майном родини прокурора. Ми підрахували, що за останні три роки дохід Юрія Балєва склав 2,2 млн грн, з яких 960 тис. грн отримано від продажу рухомого майна. Його дружина Балєва Анжеліна Вікторівна за цей період заробила значно менше – 115 тис. грн. Натомість майна Анжеліна Вікторівна продала відразу на 2,3 млн грн. Що ж, спробуймо проаналізувати статки прокурора у його деклараціях за 2014, 2015 та 2016 роки.

Сьогодні у безпосередній власності Юрія Олександровича Балєва лише дві земельні ділянки в Чернігівській області, куди він переїхав після захоплення Донецька. Крім того, вже у Чернігові Юрій Олександрович користується службовою квартирою площею 130 м². На цьому перелік нерухомого майна прокурора закінчується.

Його дружина — Анжеліна Балєва — теж задекларувала земельну ділянку в Чернігівській області, однак в іншому селі – Вознесенське. Решта майна пані Анжеліни залишилася у Донецьку. Там у її власності елітний офіс на 155 м², «інші будівлі» площею 682 м² та одне машино-місце.

Також Анжеліна Вікторівна має автомобіль BMW 528l 2011 року випуску. Навіть сьогодні таке авто коштує близько 22 тис. дол, натомість пані Анжеліна купила його майже новим, тож і ціна відповідно була щонайменше вдвічі більшою.

Також подружжя має 600 тис. грн збережень: і Юрій Олександрович, і Анжеліна Вікторівна володіють по 300 тис. грн готівки.

Та насправді це тільки залишки того майна, яким родина володіла раніше, адже більша частина нерухомості залишилася в Донецьку. Ще в деклараціях за 2015 рік у власності дружини є дві квартири загальною площею 249 м² (97 та 152 м²). Здавалося б, продати нерухомість у Донецьку дружині учасника АТО – завдання надважке. Втім, Анжеліні Вікторівні це вдалося. У 2015 році вона продала свої квартири за 148 тис. грн та 2,1 млн грн відповідно. Виникає запитання, яким чином їй вдалося це зробити та ще й за таку ціну, адже, як відомо, продати нерухомість у Донецьку без зв’язків із представниками так званої ДНР дуже важко. Сам прокурор також продав своє авто Volkswagen Touareg 2010 року за 960 тис. грн.

Якщо проаналізувати декларацію Юрія Балєва, то може скластися враження, що він веде досить скромний спосіб життя. Однак в декларації містяться не всі найближчі члени прокурорської сім’ї. Немає у декларації дочки Юрія Олександровича – Тамари Балєвої, 1990 року народження. У 2017 році у її власності з’явилося відразу 3 квартири в Києві на вулиці Практичній, 1.  За цією адресою розташований новозбудований ЖК «ParkLand». Сумарна площа квартир Тамари Юріївни – 185 м², а орієнтовна їхня вартість – 4 млн грн.

У тому ж 2017 році 27-річна Тамара Юріївна придбала авто Audi Q5 2013 року. Коштує такий автомобіль щонайменше 30 тис. дол.

Сторінки Тамари Юріївни у соціальних мережах рясніють фотографіями із дорогих готелів Мексики, Франції та Мальдівів.

Але найбільш цінним майном володіють теща та тесть прокурора. Їм теж вдалося обзавестися декількома квартирами у новобудовах в Києві та Київській області. Зокрема, батько дружини Віктор Турманов володіє квартирою в селі Петропавлівська Борщагівка, що під Києвом, на вулиці Миру,23-а. Площа його квартири 41 м², а її вартість бл. 25 тис. дол.

Крім того, Віктор Іванович має два автомобілі: Audi A6 2011 року випуску (придбане в 2016 році) та новенька Mazda CX-5 2017 року випуску. Перше авто сьогодні коштує бл. 470 тис.грн, а от подібна Mazda вартує 809 тис. грн.

 Теща прокурора теж має квартиру площею 61 м² в селі Петропавлівська Борщагівка. Сьогодні така квартира оцінюється в близько 30 тис. дол. Ще одну квартиру Тамара Тимофіївна має в Києві на Подолі, за адресою: вулиця Почайнинська, 52. Її площа 65 м². Вартість подібної квартири сьогодні – понад 80 тис. дол. Ну і ще одну квартиру в новобудові пані Тамара має в с. Чайки, що теж під Києвом. Її площа 57 м², а приблизна вартість 37 тис. дол.

Найбільш цінним у власності Тамари Тимофіївни є будинок у селі Чайки площею 301 м². Придбала це житло пані Тамара у 2012 році. Подібні маєтки сьогодні коштують понад 200 тис. дол.

Варто зазначити, що подружжя батьків теж часто подорожує. За нашою інформацією, вони їздили в Рим, Цюрих, Баку, Копенгаген та Даламан.

Як бачимо, витрати на придбання майна та подорожування у родини прокурора досить високі. Лише за приблизною оцінкою вартість усього майна (без витрат на туризм) складає 442 тис. дол та 6,9 млн грн. Спробуймо розібратися, які джерела доходів у членів прокурорської родини. Тамара Балєва та Анжеліна Балєва є представниками компанії «Лабораторія здоров’я і стрункості».  На сторінці Тамари Балєвої вказано, що у ній вона працює дієтологом, а раніше була помічником народного депутата, про що ми вже писали. Її мати, пані Анжеліна, працює психологом і також дієтологом. Але ніхто з родини Балєва не є власником чи засновником компанії «Лабораторія здоров’я і стрункості».Не мають жодного бізнесу і батьки дружини прокурора. Як відомо, її батько довгий час працював народним депутатом, а отже за законом не міг займатися підприємницькою діяльністю. Відсутній будь-який бізнес і у її матері.

Таким чином, є всі підстави вважати, що у родини прокурора не було джерела доходів, яке б дало змогу придбати таку кількість рухомого та нерухомого майна. Ми вважаємо, що спосіб життя та професійна діяльність Юрія Олександровича Балєва мають стати предметом розслідування з боку відповідних правоохоронних органів. А ми ж і надалі слідкуватимемо за змінами у прокурорській декларації та за кар’єрою пана Юрія.