Суддя Деснянського районного суду міста Києва
Олена Василівна Журавська.

Розслідування «PROSUD».

3 грудня 2019р.

На засіданні, яке відбулось 22 листопада, Рада суддів відмовилась розглядати питання щодо делегування кандидатів у члени Конкурсної комісії, яка повинна обрати нову ВККС. Нагадаємо, саме перезавантаження Вищої кваліфкомісії є ключовим у судовій реформі Зеленського. І це логічно, адже старий склад комісії протягнув сумнівних суддів у Верховний суд і залишив недоброчесних суддів на посадах.

Знайомтеся, суддя Деснянського районного суду міста Києва – Олена Василівна Журавська.

Почала працювати помічницею, а далі старшою помічницею прокурора Дарницького району Києва. Впродовж 2007 - 2008 років Журавська обіймала посаду прокурора відділу участі прокурорів при розгляді справ Апеляційним судом Києва управління підтримання державного обвинувачення Прокуратури Києва. 

У 2008 році Олену Василівну указом президента призначили суддею Деснянського районного суду Києва, де вона працює й до нині. Чинний секретар ради суддів України.

У часи Майдану Олена Журавська засуджувала невинних учасників протестів. Так, відправила за ґрати 19-річного євромайданівця Сергія Мартинюка, якого в розпал протестних подій затримали правоохоронці по вулиці Інститутській. За словами судді, хлопець був агресивний і навіть побив беркутівців. Відповідно до даних прокурора, хлопець побив понад 100 правоохоронців, а його вину підтверджували вилучені при затримані докази – каска і кофта. Під час співбесіди Журавська переконувала ВККС, що Мартинюк не був проти ув'язнення і взагалі не вважала його учасником Майдану.

Судила вона й учасників поїздки Автомайдану до Межигір’я. Олена Василівна на три місяці позбавила водійських прав О. Сємак. Справа слухалась за відсутності водійки, а в матеріалах було пропущене прізвище інспектора ДАІ, котрий виписував протокол. На думку Громадської ради доброчесності, постанова є не вмотивованою. Тут Журавська теж стверджувала, що навіть не здогадувалась, що ця справа стосується подій Майдану.

Ми звертались до Вищої ради правосуддя зі скаргою на ці дії Журавської, але відомий Павло Гречківський, який розглядав скаргу, повернув її без розгляду. А тому суддя уникла будь-якої відповідальності за засудження невинних.

У своїй декларації доброчеснсоті за 2016 рік Журавська вказала про те, що нею не ухвалювалися рішення про притягнення до відповідальності осіб, які були учасниками масових акцій протесту.

Вказані рішення Журавська відмовилась оприлюднювати в реєстрі, мовляв, вони не підлягають публікації, що є відвертою неправдою.

Ми порахували сукупний дохід Олени Журавської та її чоловіка  за 2014, 2015, 2016, 2017 та 2018 роки. Упродовж вказаного періоду суддя декларувала винятково суддівську зарплату. За п’ять років держава їй виплатила 1,34 млн грн винагороди.

Чоловік Заза Берікашвілі бувпрокурором із нагляду за додержанням законів у природоохоронній сфері Київської прокуратури, але з 2017-го декларує лише пенсію в межах двохсот тисяч гривень на рік.  Раніше був помічником нардепа сьомого скликання Васильєва Геннадія Андрійовича, який недовго працював генпрокурором у часи Кучми.

Олена Василівна з 2007 року володіє земельною ділянкою на Чернігівщині. Також у неї є наділ 0,1 га в Києві, від рішення Київради для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва. За мапою це лісовий масив. 

Сусідня земельна ділянка належить батькові судді Василю Журавському.

У висновку ГРД щодо сина ексзама Генпрокурора  Костянтина Винокурова вказано, що саме надання цих земельних ділянок є сумнівним та з порушенням законодавства. А практично усі власники цих земель – це або прокурори, або судді, або представники чи наближені до влади.

Журавська не володіє квартирами, але прописана в Києві і там же має службове житло площею 47 кв. м. Її чоловік також користується квартирою Деснянської райради.

Чому за ними досі рахується службове житло – не зрозуміло. Адже Олена Василівна з чоловіком та трьома дітьми мешкають у Петропавлівській Борщагівці, що неподалік Києва. Там Заза Берікашвілі з 2015 року має квартиру площею 95,70 кв. м, ціна даного майна – не вказана. Це може свідчити про приховування реального стилю життя.

Ще до реєстрації цієї квартири, чоловік Заза Берікашвілі придбав землю житлової забудови неподалік площею 0,08 га. Вартість цього майна суддя також не декларує.

На цьому задеклароване майно закінчилось. Тепер – найцікавіше. Згідно з кадастровою картою, на громадянина Берікашвілі Заза Важаєвича зареєстрована ще одна земельна ділянка в Київській області площею 0,12 га, призначена для житлового будівництва. Чому декларація судді Журавської не містить жодної згадки про вказане майно?

А от матір Журавської – Світлана Олександрівна, виявилась доволі заможною жінкою, хоча не мала доходів, за відомостями громадської ради доброчесності. Донедавна вона володіла ділянкою з будинком у Київській області, але, ймовірно, продала.

Також вона має спадкову квартиру в Хмельницькій області площею 63,3 кв. м, ще одну придбану квартиру на 155 кв. м, дві земельні ділянки та нежитлове приміщення. Майно купувалося у 2014 та 2015 роках. Досить непогано, як для 70-річної пенсіонерки.

З 2006 року на Олені Журавській висить автомобіль HONDA ACCORD. А ще, вона безоплатно користується автівкою MERCEDES-BENZ E 250 CGI, яка належить Рубан Анні Вікторівні.  

А от у чоловікаБерікашвілі з 2013-го є елітний позашляховик Toyota Land Cruiser. Тоді він коштував 200 тис. грн. Пересуваючись цією автівкою, він порушив ПДР, але оскаржив постанову в суді.

Торік Олена Журавська змогла успішно подолати кваліфікаційне оцінювання та стати доброчесною. Хоча її доброчесність лишається під великим питанням. Олена Василівна, будучи секретарем Ради суддів, також перебуває в переліку осіб, які блокують або затягують процес оновлення. А ще вона є потенційним кандидатом у члени конкурсної комісії, яка буде обирати нову ВККС. Очевидно, що якщо Журавська справді увійде в конкурсну комісію, то саботаж лише посилиться, що може призвести до чергового краху судової реформи.