Суддя Київського окружного адміністративного суду
Журавель Валерій Олександрович.

Розслідування «PROSUD».

3 серпня 2018р.

Судді, які прославились у період Євромайдану своїми незаконними рішеннями, хочуть лишитися у мантії та продовжувати чинити правосуддя. Як показує практика в більшості випадків вони не мають проблем з проходженням кваліфікаційного оцінювання суддів. Хоча його головним завданням є очищення судової системи від подібних осіб.

Знайомтесь, суддя Київського окружного адміністративного суду – Валерій Олександрович Журавель.

У 1985 році закінчив Одеський державний університет за спеціальністю «Правознавство». Одразу після здобуття освіти став командиром мотострілецького взводу у Вірменії, де, ймовірно, отримав статус учасника бойових дій. Нині Валерій Олександрович регулярно отримує соціальну допомогу. Після завершення служби пішов працювати слідчим у військову прокуратуру. Через кілька років після проголошення Україною незалежності, Валерій Журавель переїжджає на нове місце роботи – в Генеральну прокуратуру України на посаду прокурора-криміналіста, де піднімався кар’єрними сходинками.

Присягу судді Журавель склав у 2010 році, коли Указом Президента України його делегували в Київській окружний адміністративний суд. Отже, Валерій Олександрович працює винятково на державній службі.

Згідно з декларацією родинних зв’язків Валерій Журавель має велику суддівську династію. Дружина Валентина Іванівна донедавна працювала у ВССУ, успішно пройшла конкурс до Верховного суду, тож нині чинить правосуддя у новоствореній установі. Багато інших родичів теж працюють у судах.

Виникають питання й до декларації доброчесності Валерія Олександровича. У документі, який суддя повинен заповнювати щорічно, слід вказувати також відомості про рішення, що стосувалися обмеження прав людей у часи Майдану. У суддівському досьє ми знайшли дві такі декларації, заповнені в один день. Однак відмітки в них різняться.

Спочатку суддя не підтвердив, що ним не приймалися одноособово або у колегії судді рішення, передбачені статтею 3 (щодо учасників масових акцій протесту на Євромайдані) Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні», але другим документом виправив на «підтверджую». Тож цілком логічне питання, чому документи два та який з них достовірний?!

Як вбачається із винесеного суддею Журавлем рішення, Ірпінська міська рада Київської області просила суд заборонити акції протесту на підтримку Євромайдану низці громадським організаціям по вулиці Шевченка 2 та змусити їх переміститися в іншу частину міста, мовляв, по вул. Шевченка 2 проживає багато громадян і пікети порушать їхній спокій.

Однак спокій людей більше схоже на «відмазку», бо ж протестувальники хотіли пікетувати саме Ірпінську міську раду як орган місцевої влади. Саме вона і знаходиться за цією адресою. Попри це, суд в особі Валерія Журавля задовольнив прохання міськради, що захотіла уберегти себе від натиску мітингувальників.

Вже після Революції гідності щодо Валерія Олександровича порушили дисциплінарне провадження за незаконну ухвалу стосовно учасників акцій. З даних дисциплінарної палати вбачається, що суддя Журавель при ухваленні рішення про заборону акцій протесту порушив норми процесуального права.

Якщо все так очевидно, то чому Валерій Олександрович досі при посаді й намагається втриматися у суддівському кріслі?! Йому просто неймовірно пощастило, оскільки Вища рада правосуддя закрила  справу у зв’язку із закінченням встановленого законом строку для притягнення до відповідальності.

Ми проаналізували декларації Валерія Журавля за 2013, 2014, 2015, 2016 та 2017 роки. Звітує він про суддівську зарплату та немалу пенсію. Торік суддя задекларував 702 781 грн офіційного прибутку (в цю суму також входять: дохід від надання майна в оренду, проценти від банківських вкладів та від викладацької діяльності).

Дружина Валентина Журавель заробила 387 390 грн у нині ліквідованому ВССУ та 295 568 грн у новоствореному Верховному суді. Торік вона також отримала  спадщину він батька у вигляді земельної ділянки 4.0431 га, автомобіля ЗАЗ та трактора Донгфенг. При цьому Валентина Іванівна не надала інформацію про вартість отриманого майна.

У підсумку минулорічний дохід подружжя склав 1 500 926 грн.

Суддя Журавель має у власності земельну ділянку у Снігурівці Миколаївської області на 2, 82 га та наділ 989 кв. м. у садово-дачному кооперативі Києва. Окрім цього, він задекларував гараж, право користування квартирою та частину будинку.

Однак Валерій Олександрович також значиться власником нерухомості, яка відсутня у його майновій декларації. Зокрема, двома спадковими квартирами: на 56 кв. м. у Снігурівці та двокімнатною столичною. Майнові права на них закріплені у 2011 році, але суддя з 2015 року чомусь їх не показує. Зі співбесіди відомо, що спадок Валерій Журавель нібито розділив з братом Олександром, суддею Апеляційного суду Києва. Втім, згідно з документами він все ще власник, отже, мав би декларувати вказані квартири.

Дружина Валентина Іванівна має чотири земельні ділянки, будинок 214 кв. м. у межах Київської області та право користування столичною квартирою.

Квартира, до речі, чимала – на 95 кв. м. і записана на неповнолітню внучку Анохіну Дар'ю Андріївну. Ця квартира отримана суддею у зв’язку із наявністю у неї статусу судді, але приватизована на внучку. Ймовірно, суддя вже використала своє право на приватизацію, а тому квартира, яка надана саме для забезпечення житлових потреб судді, і була приватизована у такий спосіб. Цікаво, що у деклараціях Журавлів внучки немає. Але якщо на неї відбулась приватизація, то вона мала би бути зареєстрована у цій квартирі, а, отже, і відображатись у деклараціях суддів.

У подружжя Журавель є великий будинок у Києві на 491 кв. м. Його побудували у 2014 році в котеджному містечку, але у паперову декларацію чомусь не вносили.

У суддівської родини є дві дорослі доньки, одна з них - Правосудова Марина нині працює приватним нотаріусом. Вона є щасливою власницею частини трикімнатної квартири у Києві, помешкання Марина Вікторівна приватизувала.

Друга донька Анохіна Анна працює секретарем судових засідань. Її чоловік Андрій теж держслужбовець – суддя районного суду в Чернігівській області. У 2010 році Анні Леонідівні подарували квартиру в столиці площею 66 кв.м. Часто у таких випадках дарувальниками є близькі родичі. До речі, саме неповнолітня донька Анни Анохіною володіє вже згаданою раніше квартирою в Києві.

Також Валерій Журавель має у власності автомобіль Хонда CR-V 2011 року випуску. Його дружина Валентина з 2011 року володіє більш новою автівкою Маздою СХ-7 за 365 000 грн. Донька Анна Анохіна разом зі своїм чоловіком пересуваються однаковими Хондами Аккорд, придбаними в один рік, але за різною ціною.

Нещодавно ВККС визнала здатним здійснювати правосуддя колегу по цеху Валерія Журавля Басая Олега Вікторовича - фігуранта нашого розслідування, чия дружина заробляє десятки мільйонів, працюючи нотаріусом, і вміє фантастично швидко завіряти документи. Також він має впливового батька, пійманого на хабарі.

Торік дружина Валерія Олександровича Валентина успішно подолала конкурс до Верховного суду. Валерій Журавель теж прагне залишиться у суддівській мантії, нещодавно він проходив співбесіду з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Однак остаточного рішення не дочекався, бо колегія оголосила перерву для уточнення додаткових відомостей. Всі наші питання ми адресуємо до відповідних контролюючих органів та будемо слідкувати за їх подальшим розглядом та реакцією.