Голова Апеляційного суду Житомирської області
Жизнєвський Юрій Васильович.

Розслідування «PROSUD».

18 листопада 2017р.

Первинне кваліфікаційне оцінювання – етап, через який протягом двох років має пройти кожен суддя. Свої заявки на добровільне проходження оцінювання подали вже понад 1000 суддів. Серед них – як служителі Феміди зі столиці, так і представники регіонів, до способу життя яких іноді запитань не менше, ніж до їхніх київських колег.

Знайомтесь, голова Апеляційного суду Житомирської області – Юрій Васильович Жизнєвський. Головою суду Юрій Васильович є з червня 2017 року, коли його було обрано на цю посаду зборами суддів. До цього він був заступником голови цього суду. Свою суддівську кар’єру Юрій Жизнєвський розпочинав  суддею військового суду Житомирського гарнізону. У 2003 році Указом Президента Юрій Васильович був призначений головою військового місцевого суду Житомирського гарнізону. Як відомо, в листопаді 2010 року військові суди, зокрема суд Житомирського гарнізону, було ліквідовано, а Юрій Васильович переведений до Апеляційного суду Житомирської області, де працює і сьогодні.

Окрім Юрія Васильовича, суддею довгий час працювала і його дружина – Анжела Владиславівна Жизнєвська. Останнім місцем її роботи був Апеляційний адміністративний суд Житомирської області. У зв’язку з поданням заяви про відставку Анжела Владиславівна буда звільнена з посади судді в червні 2017 року.

Згідно з декларацією родинних зв’язків Юрія Жизнєвського, його дочка, Вікторія Юріївна, працює помічником судді Апеляційного суду Хмельницької області.

Дослідивши декларації суддівського подружжя за 2013, 2014, 2015 та 2016 роки, ми бачимо, що, крім суддівської заробітної плати та регулярної матеріальної допомоги, ще одним видом доходу є чимала пенсія, яку отримує Юрій Васильович. Загалом за 4 роки Юрій Жизнєвський та його дружина задекларували 3,8 млн грн доходу.

Крім доходів, родина Жизнєвських також може похвалитися і чималою кількістю майна. Зокрема, у власності Юрія Жизнєвського перебуває квартира в Житомирі площею 141 м2 та 3 земельні ділянки в селі Гуйва під Житомиром, на яких, згідно з декларацією, розміщено не введений в експлуатацію будинок площею 384 м2та 2 недобудовані гаражі 90 та 74 м2.

Звичайно, ми навідалися до суддівського маєтку та переконалися в тому, що всі зовнішні будівельні та ландшафтні роботи вже закінчені. Ось як виглядає суддівський маєток з висоти пташиного польоту.

Окрім нерухомості в Житомирській області, родина Жизнєвських задекларувала і 2 квартири в Болгарії площею 21 та 31 м2, придбані в 2013 та 2015 роках. Задекларована вартість обох квартир – менш ніж 300 тис. грн., і це, звичайно, по кишені суддівській родині, якщо не зважати на те, що знайти нерухомість за такими цінами – досить складно.

Крім нерухомості, у власності Юрія Жизнєвського 2 автомобілі: Toyota LC150 2010 року випуску та Nissan Micra 2008 р.в. Ще одним автомобілем, Toyota RAV-4 2013 р.в., володіє і дружина судді.

Як бачимо, багато майна суддівським подружжям було придбано в 2013-2015 роках. Беручи до уваги кошти, витрачені на будівництво чималого будинку, виникають запитання щодо можливості придбання всього майна, навіть з огляду на достойні доходи родини. Будемо уважно слідкувати за поясненнями судді Юрія Жизнєвського під час кваліфікаційного оцінювання.