Заступник прокурора Херсонської області
Ясеницький Юрій Ігорович.

Розслідування «PROSUD».

8 серпня 2018р.

Як відомо, на керівні посади новоствореного Державного бюро розслідувань претендувала велика кількість працівників правоохоронних органів, зокрема прокуратури, і далеко не кожному з них вдалося пройти конкурс та отримати омріяну посаду. А отже, значна частина конкурсантів так і залишається в прокурорських кріслах.

Знайомтесь, заступник прокурора Херсонської області – Юрій Ігорович Ясеницький.

На сайті прокуратури Херсонської області розміщена біографія Юрія Ігоровича. Зокрема, зазначається, що Юрій Ясеницький народився 27 травня 1980 року в м. Львів. У 2002 році він закінчив Львівський національний університет імені Івана Франка. Свою прокурорську кар’єру Юрій Ігорович почав 2001 року, працюючи в органах прокуратури Львівської області на посадах слідчого прокуратури Галицького району м. Львова та старшого слідчого відділу слідчого управління прокуратури Львівської області. Після цього він продовжив свою трудову діяльність у Генеральній прокуратурі України, де займав ряд важливих посад, зокрема посади старшого помічника Генерального прокурора України та заступника начальника відділу нагляду за виконанням законодавства щодо протидії злочинності та корупції на тимчасово окупованій території півострова Крим та інших.

А вже 19 липня 2016 року наказом Генерального прокурора України Юрія Ігоровича Ясеницького призначено заступником прокурора Херсонської області.

Нещодавно Юрій Ясеницький також претендував на посаду в новоствореному Державному бюро розслідувань, беручи участь у конкурсі на керівника другого управління організації досудових розслідувань, втім, бажаної посади не отримав.

Також відомо, що в період 2008–2014 років Юрій Ясеницький був зареєстрований адвокатом. На жаль, інформації про те, чи працював протягом цього часу Юрій Ігорович прокурором, немає. Тому сподіваємося, що це з’ясують відповідні правоохоронні органи, адже поєднання посад прокурорами є порушенням законодавства. Також завдяки системі YouConrol ми дізналися, що протягом 2009–2014 років прокурор був керівником «АДВОКАТСЬКА ГРУПА «ПРЕЦЕДЕНТ» та два роки був зареєстрованим фізичною особою-підприємцем.

Брат Юрія Ясеницького, Олег, теж працює в органах прокуратури. Зокрема, у його декларації за 2017 рік вказано, що він займав посаду слідчого військової прокуратури Львівського гарнізону Західного регіону України. У 2017 році Олег Ігорович фігурував у дисциплінарному провадженні, яке пов’язано з отриманням неправомірної вигоди. У цій справі Ясеницький був прокурором. Однак під час службового розслідування були встановлені такі порушення під час проведення досудового розслідування та підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні:

«недотримання слідчим військової прокуратури Львівського гарнізону Ясеницьким О.І. вимог ст. ст. 40, 170, 276, 277, 279 КПК України, п. 2 примітки до ст. 368 КК України щодо не кваліфікації дій як особи, яка займає відповідальне становище; невжиття заходів із встановлення майна, яке перебуває на праві власності та його арешту; зміни раніше повідомленої підозри з ч. 3 ст. 368 КК України на ч. 2 ст. 369-2 КК України». Втім, це дисциплінарне провадження закрили.

Що цікаво, у 2010–2011 роках Олега Ігоровича звільнили з посади старшого інспектора відділу митного оформлення № 3 митного поста «Мостиська» Львівської митниці. Причиною звільнення було те, що він пропустив 4 автомобілі з Польщі без митного оформлення. «Вищевказане свідчить про ознаки переміщення зазначених транспортних засобів із вантажем через митний кордон України з уникненням від оподаткування, незаконним звільненням від митного контролю та порушенням встановленого порядку ввезення (пересилання) в Україну, митного оформлення й оподаткування особистих речей, товарів і транспортних засобів що ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України, передбаченого Законом України від 13 жовтня 2001 року № 2681-III». Однак суд погодився з позивачем, тобто Олегом Ясеницьким, і визнав звільнення протиправним, чим поновив його на посаді.

Та повернемося до персони Юрія Ясеницького. У своїх деклараціях за 2013, 2015, 2016 та 2017 роки Юрій Ігорович вказав 1,8 млн грн. Ще 874 тис. грн він задекларував від продажу рухомого майна. Дружина прокурора, яка з’явилася лише в декларації за 2016 рік, вказала 1,7 млн грн доходу від підприємницької діяльності.

Працюючи в Херсоні, Юрій Ясеницький орендує квартиру площею 41 кв. м. Користується цим житлом Юрій Ігорович, схоже, безоплатно, адже жодних витрат на оренду квартири він не зазначив.

Окрім цієї квартири, у безпосередній власності прокурора перебувають 3 земельні ділянки в Київській області. Їхня задекларована вартість – бл. 93 тис. грн.

Окрім вищепереліченого майна, прокурор Юрій Ясеницький користується квартирою своєї матері – Ольги Іванівни. Пані Ольга стала власником цієї нерухомості у 2014 році. Йдеться про квартиру площею 183 кв. м. в Києві за адресою: Оболонська набережна, 1. Це – елітний житловий комплекс «Парус». Подібна квартира в цьому комплексі сьогодні коштує щонайменше 300 тис. дол.

Окрім цього житла, Ольга Іванівна Ясеницька є власником квартири у Львові за адресою: вул. Некрасова, 53/55. Також пані Ольга володіє будинком площею 219 кв. м. у Дрогобичі та двома нежитловими приміщеннями.

Не менше майна і в батька прокурора – Ігоря Богдановича Ясеницького. Зокрема, він є власником двох машино-місць у Києві в елітному ЖК «Парус». Також Ігор Богданович володіє чотирма квартирами у Львові сумарною площею 222 кв. м., земельною ділянкою та автомобілем Volkswagen Passat 2013 року.

Дружина прокурора – Юлія Леонідівна Ясеницька - у 2016 році придбала квартиру за 1,6 млн грн. Це житло площею майже 40 кв. м. розташоване в Києві за адресою: вул. Регенераторна, 4, що в ЖК «Комфорт Таун». Окрім того, разом зі своїми батьками пані Юлія є власницею квартири в Донецьку.

Якщо говорити про рухоме майно подружжя, то в декларації вказано, що Юрій Ігорович із 2017 року є власником Mercedes-Benz C300 2016. Задекларована вартість цього авто – 722 тис. грн. Окрім того, Юрій Ясеницький володіє Toyota Camry 2008 вартістю 175 тис. грн (станом на 2008 рік).

Окрім нерухомого та рухомого майна, у власності Юрія та Юлії Ясеницьких є досить багато збережень. Наприклад, Юрій Ігорович передав третім особам на зберігання 75 тис. дол., 27 тис. євро, а також задекларував 53 тис. грн. Аналогічним чином вчинила і Юлія Леонідівна та передала на зберігання 93 тис. дол. і 87 тис. євро. Окрім того, Юлія Леонідівна вказала, що у 2014 році отримала кредит у розмірі 47 тис. дол.

Більшість своїх доходів пані Юлія отримала від підприємницької діяльності. У декларації зазначено, що вона є співвласником компанії «Фуд Експорт», куди вклала 500 грн. Зареєстрована ця компанія лише в листопаді 2017 року, основним видом її діяльності зазначена оптова торгівля овочами та фруктами. Незважаючи на молодий вік, компанія вже кілька разів змінювала засновників та юридичну адресу.

Ми також вирішили дізнатися, ким працюють батьки Юрія та Юлії Ясеницьких. Матір пані Юлії – Світлана Іванівна Яхно – зареєстрована фізичною особою-підприємцем і займається торгівлею текстильними товарами. До речі, Світлана Іванівна також значиться власником новенького авто – Audi Q7 2017 року. Подібний автомобіль сьогодні коштує бл. 70 тис. дол. Батько пані Юлії теж займається бізнесом – є ФОП-ом і власником ПП «Іскра».

Батьки прокурора також займаються бізнесом. Зокрема, його матір Ольга Іванівна Ясеницька зареєстрована фізичною особою-підприємцем та є власником ПП «Адоніс». Основним видом діяльності вказана роздрібна торгівля фармацевтичними товарами. Також раніше Ольга Іванівна була керівником комунальної аптеки. Батько прокурора – Ігор Богданович - довгий час очолював Дрогобицьку районну санепідемстанцію, а із 2017 року є ФОПом.

Як бачимо, більшість членів родини прокурора почали займатися бізнесом відносно нещодавно. Втім, цього виявилося досить для придбання доволі дорогої столичної нерухомості. Тому зрозумілим є бажання Юрія Ясеницького отримати посаду в Києві, натомість відповідність доходів, статків і способу життя прокурора мають перевірити правоохоронні органи.