Заступник Головного військового прокурора ГПУ  Якубовський Максим Вікторович.

Розслідування «PROSUD».

8 вересня 2017р.

14 жовтня 2014 року Верховна Рада прийняла новий Закон України «Про прокуратуру». Ним, зокрема, передбачалася ліквідація існуючих раніше спеціалізованих прокуратур, за винятком спеціалізованої військової прокуратури. Безумовно, враховуючи, що з 2014 року країна перебуває в умовах військового конфлікту, ні в кого не виникає сумнівів щодо доцільності існування спеціалізованої військової прокуратури, однак, як показує практика, досить часто військові прокурори замість результатів у роботі демонструють спосіб життя, який неможливо пояснити офіційними доходами.

Знайомтесь, заступник Головного військового прокурора Генеральної Прокуратури України – Максим Вікторович Якубовський.

Працювати заступником Головного військового прокурора ГПУ Максим Якубовський почав тільки у 2017 році, до цього з березня 2015 року він два роки очолював військову прокуратуру Південного регіону.  В  органах прокуратури Максим Вікторович людина не нова, оскільки ще 1996 року почав працювати на посаді помічника Одеського транспортного прокурора Південноукраїнської транспортної прокуратури, а пізніше – старшим слідчим Одеської транспортної прокуратури.

З прокуратурою пов’язане все професійне життя Максима Якубовського, крім двох років – з 2011 по 2013 рр., коли Якубовський працював експертом Центру правових ініціатив «Правова держава», який пов’язаний із одіозним політиком та кумом Володимира Путіна – Віктором Медведчуком.  Саме дворічною роботою в центрі Медведчука прокурор Якубовський пояснює походження своїх статків, але про це трохи згодом.

Восени 2015 року Максим Якубовский був одним із 128 претендентів на посаду керівника новоствореної Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, однак він не дійшов до фіналу конкурсу.

Проаналізувавши декларації Максима Якубовського за 2014, 2015 та 2016 роки, ми бачимо, що основним видом доходів родини Якубовських є прокурорська заробітна плата. Зарплата дружини Максима Вікторовича – досить скромна, адже працює вона завучем звичайної середньої школи в Одесі. Втім, майнове становище прокурора Якубовського дещо покращилося з переходом до Генеральної Прокуратури, у серпні 2017 року він задекларував суттєві зміни свого майнового стану, а саме отриману заробітну плату в розмірі більше ніж 100 тис. грн. Однак загальну кількість доходів прокурора за 2017 рік ми дізнаємося тільки наступного року.

Згідно з декларацією, єдиною нерухомістю, якою володіє сам Максим Якубовський, є гараж площею 18 м2 у Києві, решту – прокурор винаймає. Так, у Києві він уже понад 10 років орендує квартиру площею 84 м2 в ЖК «Ліко-град 2» в Голосіївському районі столиці. Сьогодні оренда квартири подібної площі в цьому будинку стартує від 15 тис. грн, однак жодних видатків прокурор не декларує, це означає, що орендує житло він, скоріш за все, безкоштовно. Враховуючи, що власником квартири в декларації зазначена Київська міська державна адміністрація, можливо, мова йде про службову квартиру, але в такому разі виникає питання щодо використання Якубовським службового житла в період, коли він не працював в органах прокуратури, – 2011-2013 рр.

Квартира, в якій проживає Максим Якубовській в Одесі, згідно з декларацією, належить матері прокурора – Тетяні Сергіївні Якубовській.

Дружина прокурора – Оксана Якубовська володіє будинком в Одеській області. Згідно з Державним реєстром прав на нерухоме майно, пані Якубовська придбала будинок площею 141 м2 у 2009 році, однак в декларації прокурора площа даного маєтку – 226 м2. Очевидно, скромна заробітна плата вчителя та прокурора дозволили родині Якубовських не тільки придбати будинок задекларованою вартістю близько півмільйона гривень, але й удвічі збільшити його площу за кілька років.

А ось як виглядає даний будинок із виходом до лиману сьогодні:

Не можна назвати скромним і автопарк прокурора: своє призначення до військової прокуратури в 2014 році Максим Якубовський відзначив купівлею елітного позашляховика Audi Q7 2014 року випуску.

Цікавим є питання вартості даного автомобіля: як вдалося дізнатися журналістам програми «Слідство.інфо», мінімальна вартість даного авто в салоні, де його купував прокурор Якубовський, – від 63 тис. євро, або майже 2 млн грн. Утім, зазначена вартість позашляховика в декларації прокурора за 2014 рік, тоді, коли його і було придбано, – 750 тис. грн, але вже в наступних своїх деклараціях за 2015 та 2016 роки Якубовський зазначає, що придбав автомобіль за 950 тис. грн. Однак навіть ця ціна вдвічі менша за реальну вартість.

Ще одним автомобілем володіє дружина прокурора – це Jeep Compass 2012 року випуску; придбала його Оксана Якубовська в 2014 році, буквально через тиждень після того, як її чоловік купив AUDI.

Як бачимо, кошти на купівлю та утримання елітних автомобілів неможливо пояснити офіційними доходами Максима Якубовського. Адже лише для купівлі Audi Q7 усій прокурорській родині потрібно було б щонайменше 5 років не витрачати ні копійки ні на що інше, не говорячи про те, що в цей час Максим Якубовський розбудовував будинок під Одесою та купував інші авто. Сам же прокурор, відповідаючи на запит журналістів, пояснив, що кошти на придбання автомобілів він заробив за 2 роки, під час яких не працював у прокуратурі, а також продажем авто «Mitsubishi Outlander».

Дійсно, в декларації за 2014 рік ми бачимо дохід дружини прокурора, отриманий від продажу рухомого майна, в розмірі 229 тис. грн – цих коштів разом із річною заробітною платою дружини вистачило б для придбання автомобіля Jeep Compass за його задекларовану вартість.

Що стосується доходів, отриманих прокурором за два роки роботи експертом у правовому центрі Віктора Медведчука, то журналістам «Слідство.інфо» вдалося дізнатися, що розмір заробітної плати Максима Якубовського не набагато відрізнявся від отриманих у прокуратурі.

Втім, Максиму Якубовському вдається не тільки купувати дороге майно, але і непогано заощаджувати: згідно з декларацією, родина прокурора тримає готівкою понад 800 тис. грн.

Як бачимо, запитань щодо майна заступника Головного військового прокурора ГПУ Максима Якубовського більш ніж достатньо. Однак це не завадило йому не тільки пройти перевірку відповідно до Закону «Про очищення влади», але й отримати підвищення у прокуратурі. Ми ж, у свою чергу, будемо активно слідкувати та оцінювати подальшу реакцію правоохоронних органів та керівництва ГПУ на озвученні нами факти невідповідності доходів і статків прокурора Якубовського.