Голова Державної судової адміністрації України Зеновій Васильович Холоднюк.

Розслідування «PROSUD».

9 червня 2020р.

Мало хто знає, що організаційним і фінансовим забезпеченням  роботи судів займається спеціальний орган – Державна судова адміністрація (ДСА). Відомство керує нерухомістю судів, відповідає за все програмне забезпечення та технічне оснащення, формує бюджет та організовує роботу апарату судів.  

Знайомтеся, голова Державної судової адміністрації України – Зеновій Васильович Холоднюк. Він – незмінний голова ДСА з 2014 року.

Холоднюк працює на державній службі з 2008 року, про це йдеться в його офіційній біографії. Тоді його призначили заступником голови Державної служби автомобільних доріг України. Служби, що завжди розпоряджалася мільярдами бюджетних гривень, спрямованих на інфраструктуру. На початку 2011-го пан Зеновій став керівником планово-фінансової служби ДСА, а згодом – начальником теруправління в Києві.

За Януковича здійснив кар’єрний стрибок до заступника голови ДСА, і за ознаками мав би бути люстрованим. Однак у 2016-му Рада суддів, де розглядалося питання виконання Закону України «Про очищення влади», не захотіла звільняти Холоднюка. Зі слів членів РСУ, Зеновій Васильович уже проходив перевірку в компетентних органах, які оцінили його діяльність позитивно. Сам же Холоднюк вважав, що своїми діями на посаді не допомагав Януковичу узурповувати владу. За результатами таємного голосування , з 26-ти членів лише один проголосував за його відставку.

Відома історія, коли керівник Теруправління ДСА в Київській області Назір Бадахов розповів , як Зеновій Холоднюк дав йому вказівку без тендеру укласти контракт на 10 млн грн з фірмою товариша Холоднюка. Коли ж Бадахов відмовився це зробити, то його почали витісняти з роботи та зрештою звільнили.

Але найгучнішим був скандал із відомими плівками Вовка, де фігура Холоднюка посідає одну з ключових ролей. Нагадаємо, що, як випливає з цих плівок, голова Окружного адмінсуду м. Києва планував взяти під контроль Вищу кваліфкомісію завдяки усуненню частини членів ВККС та призначенню на їхнє місце своїх людей. Для цього він використав голову ДСА, яка має свою квоту в Комісії та призначає двох її членів.

У лютому 2019 крісло під Холоднюком захиталось. ВРП оголосило новий конкурс на посаду голови ДСА, який виграв керівник секретаріату ВРП – Сергій Пушкар. Однак Холоднюк не квапився залишати тепле місце та звернувся до Окружного адмінсуду м. Києва з позовом про скасування результатів цього конкурсу.

За версією детективів НАБУ, для того щоб домовитись з Холоднюком про призначення потрібних йому членів ВККС, Павло Вовк використав саме цю справу. На плівках НАБУ зафіксовано дуже цікаву розмову 25 лютого 2019 року, де голос Вовка розповідає Зеновію Васильовичу, як буде розглядатись його справа і з ким він домовлявся, щоб його не чіпали. Виявляється, за Холоднюка через Грановського розмовляли з самим Порошенком.

А вже 13 березня 2019 року суддя В. Келеберда задовольнив заяву про забезпечення позову Холоднюка та зупинив дію рішення про визначення переможцем конкурсу на посаду голови ДСА Сергія Пушкаря.

У листопаді 2019 року Верховний Суд визнав цю ухвалу незаконною та скасував її. Однак саме завдяки незаконному рішенню ОАСКу Холоднюк досі на посаді.

Взамін Холоднюк забезпечив обрання двох нових членів ВККС. Правда для цього довелось достроково звільнити члена ВККС Тараса Лукаша та Станіслава Щотку. Новими членами Холоднюк призначив Сергія Остапця та Андрія Солодкова. На плівках НАБУ чітко зафіксовано, як Остапець домовляється з Вовком за цю посаду.

А щодо Солодкова, то голова ДСА взагалі не мав права призначати його на посаду члена ВККС, адже закон забороняє адміністрації делегувати на цю посаду суддів. А Солодков суддя і за Януковича очолював Вищий спеціалізований суд. На цій підставі Автомайдан подав заяву про злочин у ДБР, яке розпочало відповідне розслідування.

На даний момент жодних наслідків для Холоднюка та і Вовка ці кричущі незаконні дії не мали. Обоє зберегли свої посади та вплив.

Також щодо Холоднюка було відкрито багато дисциплінарних проваджень, зокрема за скаргою ексчлена ВККС С. Щотки. Однак 13 грудня 2019 року всі були закриті за відсутністю складу порушення.

Нещодавно скарги на нього активізувались. Лише за весну 2020 року щодо Холоднюка порушили чотири дисциплінарні справи (1, 2, 3, 4).

На Зеновія Васильовича багато нарікань, особливо зі сторони працівників апарату суддів. У відповідь він звернувся до працівників суду з вимогою припинити критику ДСА.

Ми проаналізували майновий стан Зеновія Холоднюка за 2015, 2016, 2017, 2018 та 2019 роки. Нині він отримує понад мільйон гривень зарплати як голова Державної судової адміністрації, але так було не завжди. Скажімо, за 2015-й йому виплатили лише 191 тисячу гривень, а наступного року – 555. Висока торішня зарплата не завадила голові ДСА попросити у Вищої ради правосуддя матеріальну допомогу для «вирішення соціально-побутових питань» у розмірі середньомісячної зарплати.

Дружина Тетяна Холоднюк тривалий час працює в банківській сфері, має пенсію, проценти із вкладів і дохід від продажу автомобіля Volkswagen Tiguan в 850 тис. грн від своєї родички. Дочка Марія Холоднюк, що працює в секретаріаті КМУ, заробила пів мільйона від продажу такого ж автомобіля Volkswagen Tiguan

У майнову декларацію за попередній рік Зеновій Васильович записав лише дві земельні ділянки. Обидві в нього з’явилися ще в далекому 2010-му. До речі, тепер ми вам показуватимемо дані з оновленої бази декларацій, тож звикайте. Так от, у місті Василькові Київської області голова адміністрації має десять соток разом із просторим будинком.

Також ми нарахували у родини головного суддівського адміністратора три квартири. Це столичні 65 кв. м, розбиті на чотирьох членів родини, 88 кв. м, придбані в докризовий період за 1,04 млн грн, що тоді прирівнювалося 206 тис. доларам. Невже все це майно результат плідної праці на судову адміністрацію?

Трохи більшу ділянку Холоднюк має в Бориспільському районі – одинадцять соток. Щоправда записана вона не на нього, а на таку собі Холоднюк Надію Василівну. Ми здогадуємося, що це сестра. Раніше вона мешкала в сусідній квартирі із Зеновієм Холоднюком, працювала у «ВІЕЙБІ Банку» й бізнесу не мала. Однак змогла обзавестися ділянкою вартістю в 1,72 млн грн.    

На цій ділянці – теж будинок. Його задекларована вартість на момент купівлі – 1, 85 млн грн, або 233 тисячі доларів. Так, нас теж дивують такі суми. За основу ми беремо офіційний курс НБУ та дату набуття права на майно. Будинок ми, звісно ж, знайшли. Він справді має досить солідний вигляд.

Тепер ми познайомимо вас із членами родини, яких Холоднюк не вніс у декларацію. Син Сергій Зеновійович у 2018-му став підприємцем  із комп’ютерного програмування, того ж року здобував ступінь кандидата юридичних наук. Однак перед цим йому страшенно пощастило придбати столичну квартиру площею 103 кв. м, що по вулиці Трускавецькій 4Б. Це житловий комплекс преміум класу ««River Stonе», де мінімальна вартість квадратного метра в середньому дорівнює 2 тисячам доларів. Не важко порахувати, житло могло б обійтися Сергію в 200 тис. доларів. До того ж квартиру він придбав ще до того, як став підприємцем.

Якщо ж вірити Вікіпедії, у Зеновія Васильовича є мати – Холоднюк Євстахія Павлівна, або Петрівна з припиненим підприємницьким профілем. Вона родом із Тернопільщини, а саме з міста Чортків. Під час карантину зареєструвала там нежитлову будівлю-магазин площею 1146.7 кв. м. Ми не в змозі навіть приблизно визначити вартість такого майна, але, вочевидь, воно недешеве, якщо врахувати, що розміщене в центральній частині міста обласного значення.

Там уже зареєстровані два підприємства та одна партійна організація. Серед них ПП "ХПВ-ЕКСПРЕС" Холоднюка Павла Васильовича, вірогідно брата голови ДСА. Як ми бачимо в аналітичній системі Youcontrol, фірма займається купівлею та продажем нерухомості. Павло Васильович місцевий бізнесмен і кандидат у народні депутати. Нині очолює тернопільський осередок Селянської партії. У 2016-му заснував фермерське господарство «Павлівське Агро», яке не подає ознак прибуткового підприємства.  

З 2009 року у користуванні Зеновія Васильовича перебуває автомобіль Volkswagen Touareg 7L, що належить Надії Холоднюк. Транспорт не вносився у більш ранні декларації. Дружина Тетяна Холоднюк віднедавна володіє Volkswagen Tiguan, придбаним за 1,29 млн грн, що в рази перевищує її річну заробітну плату.  

Переважна більшість майна, яке є в розпорядженні родини Холоднюка, з’явилося ще до того, як він став отримувати велику зарплату, неспільномірну з тією, що мають його підопічні. Також виникає багато питань стосовно походження майна, записаного на Надію Холоднюк, яка не володіє бізнесом, але змогла витратити суму, яка порівнюється хіба що з бюджетом територіального управління Державної судової адміністрації.

Як людина, що підлягає люстрації, програла конкурс на власну посаду, засвітилась на плівках Вовка та володіє сумнівно набутим майном, може доволі тривалий час очолювати  таку важливу державну установу? Для нас це також загадка, секрет якої явно не в чеснотах цієї людини.