Начальник управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ Варченко Ольга Олександрівна.

Розслідування «PROSUD».

6 липня 2017р.

1 березня 2016 року набрав чинності Закон про Державне бюро розслідування - орган, що розслідуватиме кримінальні провадження, у яких фігурують правоохоронці, судді та службовці найвищих рангів. Він перебере на себе функцію досудового слідства, яке зараз здійснює прокуратура, і остаточно сформується до 20 листопада 2017 року.

Саме через те, що ДБР має перебрати функції прокуратури, до нього намагається потрапити значна частина її нинішніх працівників. Ми проаналізували, хто саме накинув оком на місце в новому правоохоронному органі з такими широкими та важливими повноваженнями.

Знайомтеся, начальник управління процесуального керівництва державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки ГПУ – Ольга Олександрівна Варченко. Ольгу Олександрівну називають одним із основних претендентів на посаду голови Державного бюро розслідувань.

Ольга Варченко може похвалитися стрімкою кар’єрою. Наприклад, згідно з її автобіографією, працювати в органах прокуратури Ольга Олександрівна почала в 2002 році, після закінчення університету й відразу на посаді помічника прокурора Дарницького району.  У 2009 Ольга Варченко вже працює старшим слідчим, а згодом - і заступником начальника відділу нагляду за дотриманням законів органами внутрішніх справ при проводженні дізнання та досудового слідства прокуратури міста Києва. Працювати в Генеральній прокуратурі Ольга Варченко починає в лютому 2016 року, а з червня 2016 вже очолює управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді. (через певну політичну заангажованість цього департаменту в народі його називають «департаментом Кононенка-Грановського»). 28 червня 2017 року Президент України нагороджує Ольгу Варченко званням Заслуженого юриста України. Ми перевірили, за  які саме досягнення 35-річна працівниця прокуратури заслужила це звання, і з’ясували цікаві факти.

Працюючи в прокуратурі міста Києва, Ольга Варченко встигла відзначитися в низці скандальних справ. Зокрема, в 2014 році в ЗМІ з’явилася інформація про її причетність до афери, внаслідок якої в киянина Олега Л. відібрали законно придбаний ним автомобіль. Як випливає з Постанови Дарницького суду м.Києва в справі № 753/19554/14-к, у 2013 та 2014 роках Варченко О.М., цивільний чоловік Варченко О.О., користувався автомобілем Volkswagen Touareg 2010 року випуску, що юридично належав іншій особі. Улітку 2014 року Варченко О.М. передав автомобіль своєму знайомому на продаж, а в липні його придбав громадянин Олег Л. з оформленням усіх необхідних документів. Але в жовтні 2014 року нового власника зупинили представники ДАІ та вилучили автомобіль у зв’язку з нібито наявністю відкритої кримінальної справи. Згідно з нею, знайомий Варченка начебто незаконно заволодів автомобілем.

За версією ЗМІ, це стандартна схема «розводу» правоохоронцями простих громадян. Хоча , ймовірно, знайомий сім’ї Варченків дійсно не передав Варченку О.М. отримані за продаж  Touareg гроші, і тоді подружжя правоохоронців вирішило достуаними їм методами відібрати в нього майно. До речі, Варченко О.М. працював у той час в Управлінні міліції з боротьби з економічними злочинами міста Києва. Історія замовчує, чи задекларував він із його дружиною право користуватися дорогим автомобілем у 2013., адже такі декларації не є публічними й перевірити цей факт у нас немає можливості.

Та найгучніший скандал, пов'язаний із іменем Ольги Варченко, стався вже під час її роботи в ГПУ, і стосувався він фальсифікації справи щодо громадської організації «Центр протидії корупції». Тоді відбулася перша серйозна атака на громадські організації, які займаються боротьбою з корупцією та реформуванням правоохоронних органів. ГПУ порушила абсолютне абсурдне кримінальне провадження начебто про витрату коштів, отриманих від уряду США. Підставою для таких висновків став той факт, що ГПУ не отримувало ніяких коштів у рамках проекту. Посол США одразу заявив про безпідставність звинувачень, а заступник генерального прокурора Столярчук майже спровокував міжнародний скандал, заявивши, що ГПУ, всупереч дипломатичному імунітету, збирається викликати посла на допит. У фіналі справу закрили. Але за той час прокуратура активно користувалася своїми повноваженнями й устигла отримати та виконати понад 40 ухвал судів про витребування документів, проведення обшуків та інших слідчих дій. На переконання «Центру протидії корупції», для отримання таких ухвал у прокуратурі фальшувалися документи і ключову роль у цих діях відігравала саме Ольга Варченко. Відсутність складу злочину була очевидною з самого початку, і ця історія сприйнялася суспільством як тиск на громадські організації й відкат реформ у прокуратурі. До речі, скоро після цієї справи Ольгу Варченко підвищили до посади керівника відділу. Очевидно, вона підтвердила здатність оперативно виконувати будь-які вказівки.

Є питання до п. Варченко і щодо її роботи в прокуратурі під час Євромайдану. Тоді вона була заступником керівника слідчого управління прокуратури м.Києва. Саме це управління мало би реагувати на численні заяви про злочини, які надходили від учасників акцій протестів щодо злочинних дій беркутівців та ДАІшників, які фальсифікували рапорти на водіїв за поїздку до Межигір’я в грудні 2013 року. Тоді прокуратура відмовлялася порушувати справи й тим самим покривала злочинців і сприяла переслідуванню активістів. Ольга Варченко однозначно була як мінімум поінформованою про ці факти. Проте вона успішно пройшла люстраційні процеси й не проходить фігурантом у жодній справі Майдану.

Щодо прибутків, то, проаналізувавши декларації пані Варченко за 2015 та 2016 роки, ми бачимо, що основним фінансовим джерелом Ольги Олександрівни та її чоловіка, який працює в Департаменті захисту економіки Національної поліції, є їхні заробітні плати. А в декларації за 2016 рік фігурує позика, отримана Ольгою Варченко від її батька в розмірі 200 тис.грн.

Щодо майна, то Ольга Варченко має квартиру в Києві площею 106 кв.м.. Ще одну квартиру в столиці, площею 114 кв.м., згідно з декларацією, орендує її чоловік.

Має Ольга Варченко й недобудову, а саме - будинок площею 220 кв.м. у Дарницькому районі міста Києва. Ми навідалися за вказаною адресою й переконалися, що будівництво, насправді, перебуває на завершальній стадії, а площа недобудови значно більша за зазначені 220 кв.м.

Ще одним «недобудованим» об’єктом володіє чоловік пані Варченко, а саме - квартирою в Житловому комплексі «Захисник» площею 66 кв.м. ЖБК «Захисник» є житловим кооперативом для працівників Національної поліції міста Києва. Членами кооперативу можуть бути працівники НП, які потребують поліпшення житлових умов та перебувають на квартирному обліку. З цього постає питання щодо участі в кооперативі Олександра Варченка, адже його родина має квартиру й завершує будівництво будинку в Києві.

Є в Ольги Варченко і нерухоме майно - це автомобіль BMW X5 2007 року випуску, на якому її неодноразово помічали журналісти. Мати прокурора Варченко володіє автомобілем  Skoda Octavia 2006 р.в., а чоловік із січня 2016 є щасливим власником Toyota Camry 2008 року, при цьому, формально належить він самій Ользі Варченко. Цікаво, що, за декларацією за 2015 рік, власницею автомобіля є інша особа, а отже, купила автомобіль Ольга Олександрівна в 2016 році.

Окремо слід згадати про видатки, які задекларувала Ольга Варченко. Так, сума за кредитами, сплачена Ольгою та її родиною в 2016 році, перевищує півмільйона гривень. При цьому сума задекларованих готівкових і банківських коштів родини Варченків становить 674 587 грн. А отже, на початку року, ще до сплати кредитних зобов’язань, у їхній власності було понад мільйон гривень, що не відповідає офіційним прибуткам сім’ї, враховуючи витрати на будівництво й купівлю автомобіля.

Як бачимо, у нас накопичилося багато запитань як до професійної діяльності Ольги Варченко, так і до її декларацій. І головне з цих питань звучить так: чи може людина з такою репутацією очолювати Державне бюро розслідувань?