Cуддя Шевченківського районного суду міста Києва Андрій Володимирович Трубніков.

Розслідування «PROSUD».

25 квітня 2019р.

Вища кваліфікаційна комісія продовжує протягувати суддів з неоднозначною репутацією у «реформовану» судову систему. Президент обіцяв, що завдяки реформі суди будуть очищені від таких суддів, а «судді Майдану» взагалі будуть сидіти в тюрмі. Однак судді, які засуджували невинних, успішно проходять усі перевірки та продовжують свою кар’єру. Це стосується навіть тих, хто тиснув на інших суддів з метою масового засудження учасників акцій протестів.

Знайомтеся, суддя Шевченківського районного суду міста Києва – Андрій Володимирович Трубніков

У 2002 році Андрій Володимирович вперше призначений суддею Солом'янського районного суду м. Києва. Після завершення п’ятирічного терміну, Верховна рада обрала його суддею безстроково. Указом Президента Віктора Януковича Трубнікова перевели у Шевченківський районний суд Києва, де він працює по нині.

У часи Майдану Андрій Володимирович був заступником голови Шевченківського суду м. Києва, у якому судили десятки учасників акцій протестів. Відомо, що такі рішення ухвалювались за вказівкою Адміністрації Януковича. І в цьому випадку є конкретні докази. Зокрема суддя Шевченківського райсуду Києва Ірина Макаренко в інтерв’ю повідомляла, що голова Шевченківського суду Олена Мєлєшак разом із Андрієм Трубніковим вимагали, щоб в усіх автомайданівців за поїздку до Межигір'я Януковича забирали права. Макаренко також дала свідчення Генеральній прокуратурі у рамках розслідування кримінальної справи про переслідування учасників Майдану.

Суддя Трубніков не лише тиснув на інших суддів, але й сам ухвалював свавільні рішення. Так, відповідно до висновку Громадської ради доброчесності  він постановив позбавити на 4 місяці права керування транспортними засобами водія, чий автомобіль «засвітився» в поїздці до Межигір’я у грудні 2013 року. За даними протоколу, обвинувачений нібито відмовився зупинитися на вимогу працівника ДАІ. Однак свідки підтверджували, що він перебував в іншому місці за межами Києва. Суддя абсолютно необґрунтовано нехтував цими свідченнями. У результаті, Апеляційний суд скасував постанову Трубнікова у зв'язку з відсутністю самої події правопорушення.

Також Андрій Трубніков взяв під варту на два місяці учасника акцій протестів під час Революції гідності. Тимчасова спеціальна комісія перевірки суддів побачила у цьому порушення присяги, рекомендувала звільнити Трубнікова та надіслала матеріали до Вищої ради правосуддя.  З цього часу почалися ходіння матеріалів справи «по колу» без логічного вирішення.

Вища рада правосуддя справді визнала порушення з боку Андрія Трубнікова, але не звільнила його.  Натомість там надіслали матеріали до Вищої кваліфкомісії суддів, де взагалі відмовились відкривати дисциплінарне провадження.

Таким чином, суддя уник будь-якої відповідальності за свавільні рішення часів Майдану. Окрім того, у своїй декларації доброчесності Андрій Володимирович вказав, що взагалі не ухвалював рішення щодо учасників акцій протестів.

Спершу Трубніков визнав це помилкою. Однак потім висловив твердження, що немає достовірних доказів причетності засуджених ним до мирних акцій.

До того ж він намагався приховати самі рішення щодо учасників Майдану. Так, рішення від 6 грудня 2013 року опинилося в реєстрі лише в жовтні 2018 року.

Ми проаналізували декларації Андрія Трубінкова за 2014, 2015, 20162017 та 2018 роки. Відомо, що за вказаний період держава виплатила йому винагороди на 1,09 млн грн. Дружина Наталія Трубнікова спочатку працювала у Радомишльському районному суді Житомирської області, а потім пішла у підприємництво. За аналогічний період вона офіційно заробила 1,28 млн грн. З них 650 000 грн надійшло від продажу земельної ділянки та 400 000 грн подаровані матір'ю - Хомазюк Катериною Іванівною як  автомобіль.

Дружина Трубнікова Наталія Володимирівна зареєстрована підприємцем у сфері права. Донедавна вона працювала нотаріусом, але за підсумками 2018 року не мала жодного доходу. Нині вона проходить стажування на адвоката. 

Станом на 2018 звітній період у розпорядженні родини Трубнікових лише приватизована службова квартира у Києві площею 83,1 кв. м  та паркомісце. Раніше, як уже згадувалося, Наталія Трубнікова продала ділянку 0,25 га у селі Людвинівка Макарівського району Київської області.

На цьому перелік задекларованого майна вичерпується. Однак нам вдалося відшукати земельну ділянку, записану на тещу Андрія Трубнікова Катерину Хомазюк. У селі Петрушки Києво-Святошинського району Київської області у неї є ділянка площею 0,15 га.

Згідно з супутниковими знімками ділянка знаходиться в котеджному містечку. На ній – чималий будинок площею 273 кв. м із басейном з задекларованою вартістю 918 177 грн. 

Відомо, що маєток придбаний у кінці 2010 року. Але ж звідки взялися на нього гроші? У середині 2000-х Катерина Хомазюк працювала в Подільській районній держаній адміністрації міста Києва. Очевидно, що зарплати там не можна назвати високими.

Громадська рада доброчесності з посиланням на суддівське досьє вказує, пенсіонерка не мала доходів за останні п’ять років. До того ж її чоловік раніше перебував на державній службі в Департаменті у справах ветеранів. Його задекларований дохід за п’ятирічку склав у рази менше, ніж вартість будинка – 298 534 грн. Отже, легальність коштів, за які був придбаний будинок, під великим сумнівом. До речі, ось він з висоти пташиного польоту.

У розпорядженні родини Трубнікових з 2017 року є автомобіль Lexus ES 350, випущений у 2008 році, його ми побачили біля будинку тещі, що може говорити про те, що даним будинком користується і родина судді не декларуючи його. Вказана автівка, вартістю в 400 000 грн, подарована тещею Катериною Хомазюк. Як вдалося нажити таке майно, працюючи головним спеціалістом відділу торгівлі у Подільській РДА – загадка.

Вища кваліфікаційна комісія нещодавно прогнозовано визнала Трубнікова здатним здійснювати правосуддя. Під час співбесіди колегія навіть не запитала про будинок його тещі. Сама співбесіда проводилась без представників громадськості, хоча Громадська рада доброчесності просила перенести розгляд Трубнікова. Але у зв’язку із наявністю висновку ГРД тепер це рішення має бути затверджено усім складом ВККС у пленарному складі. Таке засідання заплановане на 15 квітня. Остаточне рішення Комісії є прогнозованим. І це буде яскравим підтвердженням, що реформа, започаткована Петром Порошенком, є черговою оманою.