Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у Києві

Розслідування «PROSUD».

28 березня 2019р.

Державне бюро розслідування – новий державний орган у правоохоронній системі України, який остаточно перебрав на себе функцію досудового слідства від прокуратури. Процес формування цього органу триває ще з 2015 року й до сьогодні. Наразі всі територіальні управління Держбюро розслідувань функціонують та мають своє керівництво. Тож ми вирішили проаналізувати, хто їх очолює.

Знайомтеся, Директор Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Києві - Руслан Миколайович Марчук.

Руслан Миколайович Марчук народився 31 березня 1982 року в селі Княжин, що на Житомирщині. Вищу освіту здобув у Луганському інституті внутрішніх справ.

Свою кар’єру Руслан Миколайович розпочав в органах внутрішніх справ у 2003 році. До 2010 року він працював оперуповноваженим. Після цього був начальником відділу протидії злочинам у бюджетній сфері Державної служби боротьби з економічною злочинністю УМВС України в Житомирській області.

У 2015 році Руслан Миколайович перевівся з Житомирщини на Волинь, де до 2017 року обіймав посаду начальника відділу захисту економіки у Волинській області Департаменту захисту економіки України Національної поліції України. Вже після цього Руслан Марчук отримав посаду начальника управління оперативних розробок Національної поліції України.

У деклараціях Руслана Марчука за 2015, 2016, 2017 та частину 2018 року  вказано 1 млн грн доходів. Дохід дружини за аналогічний період значно менший та складає 194 тис. грн.

Задекларував Руслан Миколайович і власні заощадження у розмірі 187 тис. грн. Ще 7,5 тис. доларів має дружина Світлана Едуардівна Марчук.

Світлана Едуардівна займається бізнесом та є засновником ТОВ «Форсажгаз-Бердичів». Окрім цього, вона зареєстрована як ФОП (роздрібна торгівля в неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами). Варто відзначити, що ТОВ «Форсажгаз-Бердичів» бере участь у державних тендерах на послуги з постачання палива.

Безпосередньо у власності Руслана Марчука перебуває будинок із землею у Бердичеві площею 147 кв. м. Задекларована його вартість – 141 тис. грн. Також Руслан Миколайович є власником земельної ділянки у с. Левків.

У Бердичіві Руслан Марчук користується квартирою свого батька. А в Житомирі у своєму розпорядженні має ще приміщення в гуртожитку. Однак якого роду це приміщення – невідомо, адже його площа 0,1 кв. м.

У Києві Руслан Марчук орендує квартиру з двома паркомісцями. Оренда цього житла площею 86 кв. м обходиться правоохоронцю у 120 тис. грн за рік.

На своїх двох паркомісцях Руслан Миколайович припарковує два автомобілі. Цими авто він лише користується та орендує. Мова йде про TOYOTA CAMRY 2016 р. в.  та Ауді  А4 2012 р. в. Власником першого авто є батько очільника ДБР у Києві, а другого – Максим Едуардович Косецький (рідний брат дружини Руслана Марчука).  

Вищезгаданий тесть правоохоронця – Едуард Станіславович Костецький  є власником компаній ТОВ "ЗАХІДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ ФОРСАЖ" та ТОВ "БЕРДИЧІВ-ПІСОК". Також він є директором компанії своєї дочки – ТОВ "ФОРСАЖГАЗ-БЕРДИЧІВ" та є колишнім засновником ТОВ "ГЛОРІЯ ФАРМС". До речі, у реєстрі судових рішень можна віднайти справи, де компанія "ЗАХІДНА ЕНЕРГЕТИЧНА КОМПАНІЯ ФОРСАЖ" фігурувала у кримінальному провадженні. Відповідно до судового рішення представник компанії дав хабар чиновнику Державної служби геології та надр України у розмірі 3 тис. доларів за сприяння у отриманні дозволу видобутку торфу.

Перший заступник Директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у Києві – Сергій Васильович Олійник.

Сергій Васильович Олійник народився 8 березня 1983 року у м.Сміла на Черкащині. Вищу освіту здобув у Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого.

Свою власну прокурорську кар’єру Сергій Васильович розпочав у 2005 з таких посад, як-от: в.о. помічника прокурора, помічник прокурора та слідчий прокуратури Корсунь-Шевченківського району Черкаської області.

У часи президентства Віктора Януковича Сергій Васильович обіймав такі посади:

  • 2011 – 2012 - заступник начальника відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ прокуратури Київської області.
  • 2012  – 2013 рік  – начальник відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення прокуратури Київської області;
  • 2013  – 2014 роки –  прокурор з нагляду за додержанням законів у транспортній сфері в Київській області;
  • 2013  –  2014 роки –  начальник відділу з розслідування особливо важливих справ Головного управління захисту прав і свобод громадян та інтересів держави, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Генеральної прокуратури України;

Вже після Революції гідності у 2014 році Сергій Васильович Олійник став прокурором м. Біла Церква. Однак вже у тому ж році отримав іншу посаду – начальника слідчого управління прокуратури Київської області. Протягом 2015-2018 років Сергій Васильович був прокурором відділу організації діяльності у сфері запобігання та протидії корупції у ГПУ.

У своїх деклараціях за 2015,2016,2017 та частину 2018 року Сергій Олійник вказав 1,3 млн грн доходів. Його дружина за аналогічний період задекларувала 1,7 млн грн, однак з цієї суми лише 23 тис. грн Анна Миколаївна Олійник отримала як соціальну допомогу, а все решта – дохід від продажу майна.

Серед заощаджень у власності Сергія Олійника є 5,2 тис. дол. Анна Миколаївна вказала більшу суму – 473 тис. грн та 2,4 тис. дол. Дружина колишнього прокурора є співзансовницею (45%) ТОВ "МОНТЕРА".

Серед власного нерухомого майна Сергія Олійника є лише земельна ділянка в с. Літки, що неподалік Києва.

Дружина, Анна Миколаївна Олійник, володіє квартирою та паркомісцем у Києві. Площа цього житла 101 кв. м. Також, судячи із декларації чиновника, пані Анна придбала ще дві квартири ідентичної площі – 37,25 кв. м. Наразі їхнє будівництво ще не завершене.

Єдиним автомобілів у сім’ї володіє Анна Олійник. Цим авто і користується її чоловік. Мова йде про TOYOTA CAMRY 2017 р. в.  Обійшовся цей автомобіль пані Анні не надто дорого – всього 263 тис. грн. Також колишній прокурор користується VOLKSWAGEN JETTA 2016 р. в. Вартість цього авто – 420 тис. грн, а його власником є Лідія Миколаївна Олійник.

Заступник Директора Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті  Києві – Олександр Леонідович Мельников.

Олександр Леонідович Мельников народився 10 квітня 1978 року в Бердянську. Вищу освіту здобув у Національній академії внутрішніх справ, Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та в Академії управління Міністерства внутрішніх справ.

Свою кар’єру у 2001 році в МВС Олександр Леонідович розпочав у Києві з посади оперуповноваженого у різних підрозділах. Протягом 2005 – 2007 років Олександр Леонідович Мельников працював начальником управління боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми ГУ МВС у місті Києві.

У часи президентства Віктора Януковича Олександр Мельников працював на таких посадах:

  • 2010 – 2012 роки – заступник начальника Департаменту – начальник управління боротьби з кіберзлочинністю Департаменту боротьби з кіберзлочинністю і торгівлею людьми МВС України;
  • 2012 – 2013 роки – начальник управління боротьби з торгівлею людьми та зі злочинами проти моральності Департаменту карного розшуку МВС;
  • 2013 рік – заступник начальника районного відділу-начальник кримінальної міліції Макарівського РУ ГУ МВС України в Київській області;
  • 2013 рік – оперуповноважений в особливо важливих справах відділу тактичної та стратегічної розвідки УБОЗ ГУ МВС в місті Києві;
  • 2013 – 2014 роки – заступник начальника відділу тактичної та стратегічної розвідки УБОЗ ГУ МВС України в місті Києві;

Протягом 2015- 2018 років Олександр Леонідович обіймав посаду першого заступника начальника департаменту кримінальної розвідки Департаменту кримінальної розвідки МВС України, Національної поліції України.

У деклараціях чиновника за 2015,2016, 2017 та частину 2018 року вказано, що він заробив 1,2 млн грн. Його дружина Віолета Вікторівна Мельникова за весь цей час заробила лише 1 тис. грн як дохід від зайняття підприємницькою діяльністю. Пані Віолета була фізичною особою-підприємцем до 2017 року та займалася технічним обслуговуванням та ремонтом автотранспортних засобів.

Незважаючи на фактичну відсутність доходів, саме пані Віолета володіє заощадженнями родини: 120 тис. грн та 3,4 тис. доларів.

Єдиним об’єктом нерухомого майна Олександра Мельникова є квартира в Києві. Її власником він став ще у 2001 році. Площа цього житла – 87 кв. м, а задекларована вартість 19 тис. грн.

Іншою нерухомістю володіє дружина правоохоронця. Зокрема Віолета Вікторівна є власницею двох квартир у Києві. Їхня сумарна площа – 99 кв. м. Квартира площею 58 кв. м розміщена за адресою вулиця Голосіївська, 13. Це житло у 2008 році в новобудові обійшлося пані Віолеті у 380 тис. грн (на момент реєстрації права власності ця сума еквівалентна 75 тис. у. о).

Окрім квартир, пані Віолета є власницею земельної ділянки в Осещині, що поряд із Києвом. На цій землі вже будується будинок. Його площа 275 кв. м. Власниками майбутнього помешкання є сама Віолета Вікторівна та її матір Надія Володимирівна Шевцова.

Власного автомобіля в Олександра Мельникова немає. Проте він має право користування HYUNDAI SONATA 2011 р. в., власником якого є Ольга Олександрівна Мельникова (матір Олександра Леонідовича). Автомобілем володіє дружина правоохоронця. У 2013 році Віолета Мельникова придбала новенький Hyndai I10 за 104 тис. грн.

Окрім автомобіля, матір правоохоронця – Ольга Олександрівна Мельникова є власницею земельної ділянки та будинку в Києві. Розміщений він за адресою – м.Київ, (урочище Наталка) на 5-та Лінія діл. 3 КДТ Чорнобилець».

Також у реєстрі МВС можемо знайти, що Ольга Олександрівна Мельникова значиться власницею автомобіля LEXUS RX 270 2013 р. в.

Територіальне управління Державного бюро  розслідувань у Києві поширює свою діяльність на місто Київ, Київську, Черкаську та Чернігівську області. Саме від керівництва в найближчому майбутньому залежатиме формування ДБР у м. Києві.