Суддя Печерського районного суду міста Києва Тарасюк Кристина Едуардівна.

Розслідування «PROSUD».

2 грудня 2016р.

Нещодавно ми опублікували розслідування щодо голови Голосіївського районного суду Олени Первушиної. Саме через це розслідування 24 листопада військова прокуратура провела обшук у квартирі одного із наших активістів.

Враховуючи абсурдність ухвали, на основі якої здійснювався обшук та швидкість її отримання, ми вирішили придивитися до судді, яка її виносила.

Знайомтесь, суддя Печерського районного суду міста Києва – Тарасюк Кристина Едуардівна. Свою суддівську кар’єру Кристина Едуардівна розпочала в 2003 році, коли їй було усього 26 років. Указом президента Леоніда Кучми  вона була призначена суддею Печерського районного суду терміном на 5 року. До речі, в цей час і аж до 2007 року в цьому ж судді працювала і нинішня голова Голосіївського районного суду Первушина.

2 грудня 2016р.

Зауважимо, що ухвала про обшук активіста Автомайдану була винесена дуже оперативно. А саме, наступного ж дня після спроби нами зафіксувати незадеклароване авто голови Голосіївського суду. Суддю не зупинило, що жодних підстав для обшуку не було і в Ухвалі взагалі не вказано який зв’язок між обставинами справи та нашим активістом. Однак виявляється далеко не всі свої рішення суддя Тарасюк приймає з такою швидкістю… Так, 13 січня 2015 року слідчий ГПУ звернувся до судді Тарасюк з клопотанням про дозвіл на отримання інформації по телефонним з’єднанням екс-президента Януковича з російськими абонентами. Завдяки такому дозволу прокуратура сподівалася виявити осіб, які допомогли покинути країну президенту-втікачу.  Мабуть, суддя вважала справу Януковича не такою важливою як справу щодо активіста, бо призначила її розгляд тільки через 10 днів – на 23 січня. А потім, з незрозумілих причин,  перенесла розгляд клопотання аж на 2 лютого 2015 року. Коли ж прокуратура заявила про те, що такі терміни блокують розгляд справи Кристина Едуардівна просто відмовила в клопотанні.

За словами одного з ключових прокурорів по справах Майдану Олексія Донских суддя Тарасюк також долучилась до блокування розслідування щодо екс-генпрокурора Віктора Пшонки, оскільки винесла дуже спірне рішення про відвід  Донських у зв’язку з тим, що він … відвідував підозрювану у СІЗО.  "Це рішення суду фактично легалізує корупційну схему, яка не дає можливості слідству дослідити вчинення злочинів", - заявив тоді  Донський.

Дослідивши декларації судді Тарасюк за 2014 та 2015 роки ми бачимо, що доходи Кристини Едуардівни є єдиним прибутком родини. В  2014 році судді Тарасюк вдалося заробити більше 800 тис. грн., проте більша частина цих коштів задекларована в не зовсім прозорій статті «інші види доходів».

Втім, у 2015 році основним доходом судді Тарасюк стала її заробітна плата.

Щодо майна, то єдиною нерухомістю, якою володіє власне Кристина Едуардівна, є 12% квартири площею 66 м2 в Сєвєродонецьку. Зазначена вартість цієї частки квартири складає трохи більше 12 тис. грн.

Однак, як і більшість суддів-фігурантів наших розслідувань, має Кристина Тарасюк і заможних родичів. У даному випадку таким родичем є мати судді, яка володіє чотирикімнатною квартирою площею 150 м2 в центральному районні Києва. Вже за традицією, цю квартиру матері Кристини Едуардівни – подарували.

Цікавим є той факт, що згідно з матеріалами слідства, Кристина Єдуардівна є у дружніх відносинах з відомим суддею Віктором Кицюком. І не просто у дружніх, а саме у її квартирі він переховував свої речі, кошти та документи з метою недопущення їх арешту та вилучення в ході слідчих дій. Тобто фактично суддя Тарасюк сприяла Віктору Кицюку в ухиленні від відповідальності. Зараз суддя Кицюк В.П. на лаві підсудних, хоча й досі не звільнений з посади судді. Цікаво чи його речі до сих пір знаходяться у квартирі пані Тарасюк…

Окрім чималої квартири мати судді Тарасюк володіє також і недешевим авто - Toyota rav4 2013 року випуску. Вартість такого авто на сьогодні стартує від 26 000 дол. Не здивуємося, якщо це авто є також подарунком для матері судді.

Не дивлячись на те, що власником авто є мати Кристини Едуардівни, як і у випадку з квартирою, користується ним сама суддя.

Повертаючись до аналізу професійної діяльності судді зазначимо, що за 2015 рік до Вищої кваліфікаційної комісії було направлено 17 скарг щодо роботи судді Тарасюк. Втім, вже практично рік ВККС не знаходить часу для розгляду дисциплінарного провадження щодо Кристини Тарасюк постійно відкладаючи його.

У часи Майдану судді Печерського суду Царевич, Кицюк як і сотні інших суддів були використані владою для свавільного переслідування активістів і винесення сотень неправосудних рішень. Невже доля Царевич і ко, нічому не навчила суддю Тарасюк? Чи можливо, вона одна з тих суддів, які на гачку, а отже повністю керована ?

Ми, в свою чергу, будемо пильно стежити за ходом розгляду нашої заяви про ознаки складу злочину в діях судді Тарасюк при винесенні Ухвали про обшук у нашого активіста, а також подамо скарги у Вищу раду правосуддя щодо цього факту.