Суддя Одеського окружного адміністративного суду
Танцюра Катерина Олексіївна.

Розслідування «PROSUD».

30 червня 2018р.

Аналізуючи біографії та декларації суддів, які в рамках кваліфікаційного оцінювання проходять етап співбесід з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, ми також зупиняємося і на аналізі діяльності членів їх родин. Адже досить часто саме до найближчих родичів судді й виникає найбільше запитань.

Знайомтесь, суддя Одеського окружного адміністративного суду – Катерина Олексіївна Танцюра.

В анкеті кандидата на посаду судді написано, що Катерина Олексіївна закінчила у 2001 році юридичну академію.  А вже через півроку вона стала помічницею судді в Одеському апеляційному господарському суді. Потім, 2004-го,  переходить на посаду радниці заступника голови того ж відомства.

У 2009 році  Катерину Танцюру призначили суддею Одеського окружного адміністративного суду строком на 5 років. 21 травня 2015 року Верховна рада переобрала Катерину Танцюру на необмежений термін.

Суддя Танцюра причетна до справ Майдану. 24 листопада 2013 року Одеський окружний адміністративний суд у складі судді Катерини Танцюри заборонив мирні зібрання на центральних вулицях Одеси з 24 листопада по 31 грудня 2013 року. Це рішення було підтримано апеляцією. До речі, у колегію суддів Апеляційного суду входив і суддя О. Золотніков. Громадська рада доброчесності вважає це рішення свавільним і визнала Золотнікова недоброчесним. Очевидно, що така ж позиція ГРД була б і щодо судді, яка винесла таке ж рішення у першій інстанції. Цікаво, що самого рішення Катерини Танцюри у Єдиному реєстру немає, що є однозначним порушенням законодавства.

Ми також проаналізували статки та майно судді. У своїх деклараціях за 2013, 20142015, 2016 та 2017  роки вона вказала суддівську заробітну плату, страхові виплати та дохід від продажу майна. У підсумку, за шість років Катерина Танцюра заробила більше 1 300 000 грн. Втім ця сума в рази менша за доходи її чоловіка – Дмитра Танцюри, депутата Одеської міської ради та члена земельної комісії. За той же період він отримував гроші від підприємницької діяльності, оренди та продажу майна;  його заробіток за шість років склав 4 257 000 грн. До речі, чоловік не одразу заробляв значні суми. У 2012 році за весь рік він заробив трохи більше 18 тис. грн.

Згідно з реєстром фізичних осіб-підприємців, спеціалізація Дмитра Миколайовича доволі обширна.

Але найбільш показовими видаються заощадження родини Танцюр. Якщо вірити декларації за 2017 рік, суддя Катерина Олексіївна зберігає 90 000 гривень у готівці та 12 381 на банківському рахунку, в той час як її чоловік – 7 000 000 гривень готівкою. Ще 5 000 000 доларів він у 2016 році позичив підприємству з Конго – «Панком-Конго».Дмитро Танцюра має 5 % від статутного капіталу цього підприємства. В інтернеті є інформація, що компанія збанкрутувала, хоча перевірити це не вдалось. Однак найбільше цікавить не сама фірма в Конго, а звідки він взяв ці кошти для того, щоб позичити підприємству. У 2015 у нього не було таких доходів, а за 2016 рік усі його доходи складають менше  775 000 грн. Тобто явно недостатньо для того, щоб позичити таку суму.

Як депутату Одеської міської ради вдалося стільки заробити, та головне – чи законні джерела походження цих коштів? Не секрет, що депутатська комісія з земельних питань, у якій працює Дмитро Танцюра, ухвалює важливі рішення, в тому числі щодо коштовної нерухомості.

До речі, у мережі є фрагменти діалогу між головою земельної комісії  та начальником управління земельних ресурсів про включення до порядку денного питання погодження розробки землеустрою для автосалону. Автори матеріалу припускають, що зацікавлені особи з боку бізнесу готові були заплатити 30 тисяч доларів за ухвалення комісією потрібного їм рішення. Також у переписці згадується такий собі «Дима Т», яким, за здогадками журналістів, може бути Дмитро Танцюра.

З декларацій подружжя відомо про ще одну цікаву позику. Тільки цього разу людина, яка має можливість дати у кредит 5 млн доларів, сама чомусь бере в борг майже 2,6 млн. у. о. Відповідно до декларації Дмитро Миколайович Танцюра у 2015 році взяв у борг 70 мільйонів гривень в Едуарда Леонідовича Смоляра. Людина з такими ж даними є депутатом Одеської міської ради п’ятого скликання та керівником управління комунальної власності міста. На які саме потреби знадобилася депутату такі кошти –  невідомо. Але дуже дивно, що і у 2016, і у 2017 роках чоловік судді декларує наявність готівкових коштів у такому ж розмірі. То для чого брати позику, щоб два роки її не витрачати, а тримати у готівці?

Через рік після отримання коштів у борг стали відбуватися цікаві речі. Фірма ТОВ «Сан марин» отримує  дозвіл від Одеської міської ради на розробку проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2.6 га для експлуатації оздоровчої бази на березі моря. Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, власником 67 % ТОВ «Сан марин» є мати судді - Тетяна Олександрівна Кутікова. А ще підприємство зареєстроване у квартирі Дмитра Танцюри.

Додатково зазначимо, що такі дії відбуваються за узгодженням профільної комісії з питань землевпорядкування та земельних правовідносин, де й працює чоловік судді Дмитро Танцюра.

Цікаво, що виділена земля є власністю військового містечка № 228 і у зв’язку з її захопленням порушене кримінальне провадження.  Виходячи з вищевказаного, це рішення Одеської міської ради можна назвати таким, яке не відповідає закону.

До речі, директором ТОВ «Сан марин» до недавніх пір був Керильченко Юрій Миколайович – помічник депутата Дмитра Танцюри. Ця історія з узгодженням проекту землеустрою схожа на лобіювання інтересів конкретних осіб в умовах очевидного конфлікту інтересів.

Зазначимо, 2.6 га на морському узбережжі коштує десятки мільйонів і ця земельна ділянка не пішла з державного аукціону чесному інвестору, а, отже, – держава недоотримала чималі кошти.

Нині на тому місці побудована база відпочинку. Вона активно рекламує свої послуги у мережі. Чи не на її будівництво були витрачені ті самі 70 мільйонів кредитних гривень?

Але повернімося до майнових статків сім’ї судді. У власності Катерини Олексіївни перебуває земельна ділянка в Одеській області на 800 кв. м., дві квартири в Одесі – на 40 кв. м. та 221 кв. м.

Обидві ці квартири набуті у 2007 році, на піку цін на нерухомість та коли Катерина Танцюра працювала на скромній посаді – радника заступника голови суду і мала невелику зарплату.

Також Катерина Танцюра змогла побудувати поблизу Одеси будинок на 308 кв. м.

Значно більшою кількістю нерухомого майна володіє чоловік судді Дмитро Танцюра. Зокрема, у його власності є велетенська квартира на 980 кв. м. в Одесі, яка перебуває в іпотеці під 11 мільйонів гривень. Згідно з реєстром іпотекодержателем записаний Едуард Смоляр. Помешкання знаходиться на вулиці Троїцькій і тут адреса реєстрації єдиної компанії – уже згаданої ТОВ «Сан марин».

Також Дмитро Танцюра станом на 2017 рік був власником двадцяти земельних ділянок площами від одного до двох гектарів. Всі вони знаходяться в Одеській області та набуті у якості спадщини, предмету купівлі або ж дарування і мають сільськогосподарське призначення. Деякі ділянки Танцюра придбав за дуже привабливою ціною. Наприклад, дві ділянки площею майже 4 га йому вдалось придбати за 109 000 грн.

У реєстрі значиться і нежитлове приміщення 2946 кв. м. в Одесі, яке теж було віддане в іпотеку Едуарду Смоляру. За що пан Танцюра й отримав 70 мільйонів гривень. Майновим поручителем виступило ТОВ «УГР», а його кінцевим власником є помічник Танцюри - Юрій Керильченко, про якого ми вже згадували у контексті компанії  «Сан марин».

У свою декларацію суддя Катерина Танцюра занесла чотири транспортні засоби. У чоловіка Дмитра Танцюри  є Volkswagen Touareg 2011 року випуску, Jeep Wrangler 2008 р. в. та водний засіб Astoria mariner 2009 р. в. Однак на праві користування у сім'ї також є Lexus NX300H 2016 року випуску, втім належить він іншій особі. Його власник – Юрій Миколайович Керильченко. Оскільки його ім'я вже не одноразово згадується у матеріалі, цілком ймовірно він є наближеним до суддівської родини. Сам помічник депутата Танцюри працює … поліцейським, як свідчить його майнова декларація. Торік він заробив всього 32 929 гривень, тоді як вартість Lexus NX300H близько мільйона. Такі обставини можуть кваліфікуватися правоохоронними органами як незаконне збагачення.

Як бачимо, родина судді Катерини Танцюри цілком заможна, а її чоловік Дмитро Танцюра – став мільйонером, будучи депутатом Одеської міської ради. Але до його статків та набуття майна ним і пов’язаними особами є багато питань. Суддя ж має обов’язок доводити, що майно не лише судді, але й членів її родини відповідають законним доходам.

Невдовзі суддя проходитиме співбесіду з Вищою кваліфікаційною комісією суддів. Якщо б оцінювання суддів відбувалось відповідно до задекларованих цілей судової реформи, то судді було б  доволі нелегко. Але практика Комісії свідчить, що судді з сумнівними статками легко отримують зелене світло в «оновлені» суди.