Начальник управління Генеральної прокуратури України Самойлик Сергій Анатолійович.

Розслідування «PROSUD».

11 жовтня 2017р.

Два будинки неподалік Києва, три новопридбані будинки в українських Карпатах та ще стільки ж елітних іномарок – ось неповний список майна звичайного столичного прокурора. Виходить, що низькі заробітні плати держслужбовців, а інколи і повна їхня відсутність, не є перешкодою для них та їхніх сімей купляти майно вартістю в декілька мільйонів гривень.

Знайомтесь, начальник управління Генеральної прокуратури України - Сергій Анатолійович Самойлик.

Свою кар’єру в правоохоронних органах Сергій Самойлик розпочав навчаючись у Національній академії внутрішніх справ України, яку закінчив у 1999 році. А от повноцінно в органах прокуратури Сергій Анатолійович працює з 2002 року. Відомо, що з 2006 року він обіймав посаду першого заступника прокурора Шевченківського району м. Києва. Починаючи з 2006 року він обіймав посаду першого заступника прокурора Шевченківського району Києва, а з квітня 2009 року стає прокурором м. Ялти.

Не виключаємо того, що надалі кар’єрному росту прокурора сприяла його матір – екс-депутат від Комуністичної партії Катерина Самойлик. Однак через заборону цієї партії після Революції Гідності пані Катерина змушена була змінити свою приналежність,  а тому сьогодні вона є представником «Руху лівих сил». У висновку руху «Чесно» сказано, що Катерина Семенівна є причетною до порушень прав і свобод людини та неодноразово помічена в «кнопкодавстві».

Тож відомо, що прокурор Сергій Самойлик протягом тривалого часу працював у прокуратурі на Кримському півострові, де прославився тим, що протягом трьох років  (з травня 2009 по травень 2012 рік) жив в особняку в унікальному заповідному місці Ялти, сплачуючи при цьому 2400 грн в місяць.

Після роботи в Криму Сергія Самойлика перевели знову в Київ. У 2013 році Сергія Самойлика призначили начальником управління Генеральної прокуратури з нагляду за додержанням законів про охорону дитинства, де він працює і нині.

Фото інтернет-видання «Мост»

Та найбільш цікавими виявилися декларації Сергія Самойлика за 2013, 2015 та 2016 роки. Заробітну плату на посаді прокурора він отримував тільки у 2013 році, згідно з декларацією вона становила 228 тис. грн доходу. Натомість ні у 2015, ні у 2016 році прокурор зарплати не отримував, хоча офіційно був працевлаштований. За інформацією інтернет-видання «Мост», зараз прокурор Самойлик перебуває у відпустці по догляду за дитиною. Цивільна дружина прокурора – Юлія Володимирівна Ткаченко вказала 850 тис. грн від продажу майна.

У реєстрі судових рішень ми віднайшли справу громадянина Самойлика, який намагається зареєструвати свою дитину, яка народилася на території Криму та отримати свідоцтво про народження українського зразка. Дата народження дружини (особа_2) – 23.02.1990, що повністю співпадає із датою народження Юлії Володимирівни Ткаченко, яка теж довгий час проживала в Ялті. Тож з великою долею ймовірності мова в цьому судовому рішенні йде саме про родину столичного прокурора. Втім, новонароджена донька відсутня в електронній декларації прокурора, що є очевидним порушенням.

Також, що цікаво, декларація прокурора за 2013 рік майже пуста. Там немає ні земельних ділянок, ні квартир, ні будинків, а лише два автомобілі у родичів. Натомість з 2015 року матеріальне становище його родини значно покращується. Наприклад, неповнолітній дочці прокурора Софії Сергіївні Самойлик подарували будинок в Бучі та землю під ним. Загальна задекларована вартість цього майна – понад 1 млн грн.

Через рік будинок та землю у Бучі придбав вже сам прокурор Сергій Самойлик. Задекларована вартість цього придбання значно скромніша – 259 тис. грн. Виходить, що прокурор заплатив 1,4 тис. грн за 1 м². Сьогодні схожі будинки по сусідству продаються за майже 80 тис. дол.

Та перш ніж придбати будинок, 2015 року прокурор отримав право на користування службовою квартирою в столиці площею 76 м².  Її власником є прокуратура Деснянського району м. Києва.

Влітку 2017 року Сергію Самойлику забажалося подихати чистим карпатським повітрям, а водночас і зайнятися готельним бізнесом: він придбав одразу 3 земельні ділянкита 3 будинки (кожен площею по 135 м²). На карті ми можемо побачити, що ці будиночки є котеджами готельного типу. Розташовані вони в с. Паляниця, неподалік лижного курорту «Буковель». Згідно з чинним законодавством купівля цих будинків мала бути задекларована Сергієм Самойликом протягом 10 днів після набуття у власність повідомленням про суттєві зміни. Проте станом на жовтень 2017 року прокурор так і не задекларував ці будинки, що є корупційним правопорушенням.

Серед рухомого майна у власності прокурора є тільки причіп ПГМФ 8302 за 5 тис. грн.

А от у його громадянської дружини Юлії Володимирівни Ткаченко рухоме майно значно дорожче та різноманітніше. Наприклад, вона є власником Land Rover Range Rover Evoque 2012 року випуску, придбаного в тому ж році.

Ще одне її авто – це Фольксваген Амарок 2013 року випуску, яке вона придбала у 2016 році. Коштує таке авто сьогодні близько 21 тис. дол.

Того ж 2016 року дружина придбала мотоцикл BMW К1600 2012 року випуску.

Уже в 2017 році Юлія Володимирівна придбала ще й Lexus NX 300 2015 року. Сьогодні таке авто коштує бл. 43 тис. дол.

Купуючи будинки та земельні ділянки, прокурору вдається непогано заощаджувати. Готівкою у нього 1,1 млн грн та ще 43 тис. дол.

Матір прокурора, екс-народний депутат Катерина Самойлик, нині мешкає у Херсоні. Тут у її власності є відразу 3 квартири загальною площею 301 м² та офісне приміщення.

Зараз пані Катерина займається бізнесом та є співзасновником телерадіокомпаній «Акс» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Акс») та «Херсон плюс» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Херсон плюс»). 6 червня цього року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила попередження херсонській проводовій радіостанції «Акс» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Акс”») за те, що та не дотримується записаної в її ліцензії частки програм українською мовою 80%.

Крім того, мати прокурора є керівником Українського відділення Міжнародного громадського Фонду єдності православних народів. Ця відверто проросійська організація, як вказано на її офіційному сайті, займається «поширенням православної культури». Ми сподіваємося, що Служба безпеки України перевірить цю організацію та з’ясує, чи не загрожує вона національному суверенітету нашої держави.

На прикладі прокурора Сергія Самойлика ще раз переконуємося, що низькі зарплати та навіть повна їхня відсутність не перешкоджають українським правоохоронцям та їхнім родинам купувати будинки, квартири та елітні автомобілі. Звідки гроші на придбання всього цього майна у Сергія Анатолійовича невідомо, адже якщо вірити його декларації, за останні 2 роки він не отримав ні копійки заробітної плати. Також очевидно, що прокурор Самойлик, завданням якого є слідкувати за дотриманням законодавства, сам його ж порушує. Ми сподіваємося, що компетентні правоохоронні органи знайдуть відповідь на ці запитання щонайшвидше.