Заступник начальника управління міжнародно-правового співробітництва та європейської інтеграції ГПУ Петров Дмитро Васильович.

Розслідування «PROSUD».

21 липня 2017р.

Останнім часом серед співробітників Генеральної прокуратури ми зустрічаємо все більше осіб молодого віку. Однак чи достатньо для реформування подібного органу лише зменшення середнього віку його співробітників? Адже, на жаль, деякі молоді співробітники достатньо швидко беруть приклад зі старих прокурорських кадрів. Ми вирішили детальніше придивитися до молодих працівників прокуратури, які можуть похвалитися достатньо швидким кар’єрним ростом та змінами в майновій декларації.

Знайомтесь, 33-річний заступник начальника управління міжнародно-правового співробітництва та європейської інтеграції ГПУ – Дмитро Васильович Петров. В органах прокуратури Дмитро Петров починає працювати відразу після закінчення Національної академії прокуратури у віці 22 років на посаді помічника в прокуратурі Чернівецької області. Пізніше Дмитро Васильович працював заступником прокурора Новгород-Сіверського району. У 2011 році Наказом Генерального прокурора України Дмитра Петрова призначено прокурором Коропського району. Вже після революції Гідності Дмитро Петров переходить до Генеральної прокуратури.

Як бачимо, молодий прокурор жодного дня не займався бізнесом та почав будувати кар’єру саме в органах прокуратури відразу після закінчення ВУЗу.

Проаналізувавши декларації Дмитра Петрова за 2015 та 2016 роки, ми бачимо, що основним доходом є заробітна плата працівника ГПУ. Однак в 2015 році Дмитро Петров також отримав значний дохід від продажу нерухомого та рухомого майна. Незначний дохід від продажу майна Дмитро Васильович отримав також і в 2016 році.

З відкритого реєстру прав на нерухоме майно ми дізнаємося, що в 2015 році прокурор Петров продав 2 квартири, одну в Печерському районі столиці площею 44 кв.м., іншу – в рідному для прокурора місті Вишневе площею 65 кв.м. Щодо продажу рухомого майна, то ним став автомобіль Toyota Prado 2012 року випуску.

Не маючи змогу побачити першочергове походження проданого прокурором майна, зосередимося на тому, яке лишилося у власності Дмитра Петрова.

Згідно декларації, зареєстрований Дмитро Петров у квартирі площею 80 кв.м. в Києві, яка належить Ользі Закревській. Звертаємо увагу, що задеклароване дане майно саме як місце реєстрації, а не проживання.

В 2015 році Дмитро Петров декларує купівлю двох земельних ділянок за дуже привабливою ціною. В тому ж році в декларації з’являються і 2 недобудованих будинки площею 152 та 279 кв.м. в селі Ходосівка Київської області. З реєстру прав на нерухоме майно ми дізнаємося, що ще одну земельну ділянку в с.Ходосівка Дмитро Петров придбав у 2016 році, проте в декларації видатки на придбання 3-ї ділянки ми не знаходимо.

Ми навідалися на місце будівництва та побачили, як виглядають майбутні будинки прокурора:

Як видно із фото, будинок дійсно добудовується. Тож вже зовсім згодом молодий прокурор зможе сюди переїхати. От тільки звідки гроші на такий маєток у 33-річного Дмитра Петрова – невідомо, враховуючи, що ні активне будівництво, ні достатньо скромна заробітна плата не заважають Дмитру Петрову купувати дороге майно. Так, в 2016 році Дмитро Петров придбав новий автомобіль Toyota Corolla 2016-го року випуску, мотоквадроцикл та причіп.

Навіть задекларована ціна придбання даного майна вдвічі перевищує доходи Дмитра Петрова отримані в 2016 році.

Крім цього, у власності молодого прокурора знаходиться придбаний в 2013 році гідроцикл BRP GTI 130 2013-го року випуску та ще два причепи.

Представнику Генпрокуратури також вдається і непогано заощаджувати. Задекларованої готівки у Дмитра Петрова - 134 тис. дол.

Як бачимо, молодий прокурор Дмитро Петров, очевидно, вже встиг запозичити у своїх старших колег корисні вміння, а саме: як на прокурорську заробітну плату вести масштабне будівництво під Києвом і в той же час купувати елітні автомобілі, водні засоби, мотоквадроцикли та при цьому вистигати економити кошти. Що ж,  будемо і далі слідкувати за молодим вундеркіндом та його кар’єрою в Генеральній прокуратурі.