Голова Голосіївського районного суду міста Києва Первушина Олена Сергіївна.

Розслідування «PROSUD».

28 листопада 2016р.

Під час написання даної статті, в одного з наших активістів, який також долучався до підготовки матеріалу для цього розслідування, вдома відбувся обшук. На нас навіть намагалися виходити незнайомі люди з проханнями не публікувати дане розслідування, тому що суддя, про яку ми збираємося писати, робить дуже багато «корисного» для військової прокуратури.

Проте, такі дії лише підігріли наш інтерес до даної судді та ще раз підтвердили інформацію, яку ми мали стосовно неї.

Знайомтесь, голова Голосіївського районного суду міста Києва – Первушина Олена Сергіївна. Призначена на цю посаду ще в 2007 році Указом Президента В. Ющенка Олена Сергіївна зберігає її, не зважаючи на зміни політичних еліт та Президентів, що свідчить про її вміння знайти спільну мову з будь-якою владою.

Свою суддівську кар’єру Олена Сергіївна Первушина розпочала 20 років тому, а саме з призначення на посаду судді Старокиївського районного суду Указом Президента Леоніда Кучми від 1996 року. В 2001р., в межах свого п’ятирічного терміну, Олену Сергіївну було переведено до новоутвореного Печерського районного суду. А в 2003р. пані Первушина стала суддею безстроково.

За час роботи в Печерському судді, Олена Сергіївна запам’яталася кількома одіозними рішеннями. Зокрема, в результаті одного з них, а саме після розгляду справи про скасування рішення ТВК селища Козин, Обухівського району, в 2006р. до Вищої ради юстиції надійшла скарга стосовно порушення присяги суддями Первушиною та Литвиновою. Дана скарга розглядалася рекордні 7 років, рішення по ній було винесено лише в червні 2013 року. Тоді ВРЮ не побачила порушень в діях Первушиної.

У 2007 році Олена Первушина переводиться до Голосіївського районного суду, де відразу отримує посаду голови. Зазвичай таке стається, коли суддю переводять вже з домовленістю, що вона стане головою.

Незважаючи на те, що відповідно до ст. 20 закону «Про судоустрій та статус суддів» одна і та ж особа не може бути головою суду більш як два строки поспіль, Первушина вже чотири(!) рази поспіль є головою цього суду. Ті ж, хто зустрічався з роботою Голосіївського суду, переконані - без голови суду там мало що вирішується. Розповідають і про міцні зв’язки з Головною військовою прокуратурою.

У часи Революції Гідності, Голосіївський суд, під пильним керівництвом Олени Первушиної, активно долучився до переслідування активістів. Як мінімум, 7 суддів Голосіївського районного суду м.Києва, у тому числі й діючий заступник голови – Шевченко Т.М., виносили незаконні рішення про позбавлення прав учасників Автомайдану (у т.ч. одного із засновників даного громадського руху – Сергія Хаджинова) за поїздку до Межигір’я, а також про тримання під вартою затриманих активістів. На даний момент, за порушення присяги вже звільнено 2 суддів – Калініченко Л.С. та Фролов М.О. До речі, слідством встановлено, що «судді Майдану» діяли на підставі вказівок з Адміністрації Президента, які транслювались через голів судів. Тому роль судді Первушиної у масовому порушенні суддями Голосіївського суду присяги також має бути предметом розслідування.

Цікаво, що зараз пані Первушина є головуючим суддю в ряді резонансних справ, зокрема, щодо «діамантових прокурорів» Шапакіна та Корнійця, розгляд якої триває вже практично рік.

Але давайте також проаналізуємо і майновий стан судді Первушиної. Згідно з декларацією за 2014 та 2015, єдиним доходом родини Олени Сергіївни є її суддівська заробітна плата.

У декларації за 2014 рік також не значиться жодного рухомого чи нерухомого майна судді.

Однак, заповнюючи електронну декларацію, Олена Сергіївна все ж таки згадала про житло, а саме чималий будинок площею 470м2 в селі Проців, поблизу Києва, що належить її колишньому чоловікові.

Лише згідно з офіційними даними реєстру, ціна даного будинку перевищує 1,5 млн.грн., сьогодні ж житлову нерухомість подібної площі в цьому місці можна купити щонайменше за 5 млн.грн.

Ми сфотографували та відзняли даний будинок з повітря. До речі, разом з нами був і журналіст телеканалу «France 24», тому відео з маєтком судді Первушиної поїхало ще й до Франції.

Зі слів сусідів ми дізналися, що родина судді Первушиної проживає в цьому будинку лише влітку та на вихідних. З цього постає питання – де живе Олена Сергіївна в інший час, адже, жодної іншої нерухомості Олена Первушина не декларує.

Відзначимо, що і цей будинок не вказаний у попередніх деклараціях голови суду, хоча, відповідно до нової декларації, права на нього виникли у неї ще у 2010 році, а декларації минулих років також передбачали необхідність вказувати права користування житлом.

Ще одним питанням є те, що в декларації не вказано чоловіка Первушиної, лише донька. Однак, проживає вона в будинку чоловіка. Чи це спільне проживання - невідомо, але якщо так, то тут теж є сумніви, щодо дотримання Закону України «Про запобігання корупції».

Саме після зйомки будинку на нас вийшли особи, які наполегливо попросили нас не публікувати даний матеріал, бо це може вплинути на певні рішення цієї судді. Виявилось, що вони отримали інформацію про нас від високих чинів Головної військової прокуратури. Від цих осіб ми вчергове отримали підтвердження тому, що Олена Первушина є «кишеньковою» суддею військової прокуратури. Згадувалося прізвище Матіоса. Те, що пізніше обшук житла нашого активіста проводився саме військовою прокуратурою по кримінальному провадженню, зареєстрованому з порушенням усіх правил підслідності, є черговим переконливим підтвердженням цього.

Також до нас надійшла інформація про те, що начебто пані Первушина користується незадекларованим автомобілем Toyota Land Cruiser 200 з державним номером: АА 8558 СВ. Для перевірки даної інформації, ми вирішили особисто впевнитися в тому, чи дійсно голова суду користується цим автомобілем. 17 листопада до приміщення Голосіївського районного суду дійсно приїхав чорний автомобіль Toyota Land Croiser 200. Але державні номери на ньому вже були іншими – АА 9770 НС. Автомобіль зупинився, але з нього ніхто не вийшов. Тому ми засумнівались, чи це дійсно на ньому приїхала пані Первушина. Ми не подаємо неперевіреної інформації, а тому шукали переконливі підтвердження, що цим автомобілем дійсно користується голова Голосіївського суду. Цікавим було і те, чому змінились номери автомобіля. За нашими ж даними, жоден з цих номерних знаків не закріплений за автомобілем Toyota Land Cruiser.

І ось таке однозначне підтвердження з’явилось. Дуже неординарне, але дуже переконливе. Спершу, 17 листопада, про тиск з боку активістів на суддю Первушину публічно оголосив такий собі Олексій Шевчук.

У часи Майдану він відзначився тим, що оспівував відомі диктаторські закони 16 січня 2014 року, які й призвели до перших жертв.

Тепер же ж він є адвокатом і відомого символу корупції судді Артура Ємельянова.

А вже 24 листопада о 7 ранку додому до одного з наших активістів «завітали» представники військової прокуратури та СБУ з обшуком. З Ухвали суду на обшук взагалі не було зрозуміло, на якій підставі суддя санкціонував обшук, бо там ніякого зв’язку не було. Автомобіль Шкода, який зазначений в ухвалі і з якого нібито за Первушиною "вели спостереження", а потім і "переслідували" її, не має жодного відношення ні до активіста, у якого здійснювався обшук, ні до Автомайдану взагалі. Чесно кажучи, є сумніви, що це взагалі відповідає дійсності.

Цікавим є те, що справа, як і анонсував її адвокат 17.11.16, відкрита за ч.1 ст. 256 - "сприяння злочинній організації". А вже 18.11.16 з’явилась Ухвала про обшук. До речі, великим питанням є і чому взагалі ця справа розслідується військовою прокуратурою, адже вона підслідна поліції.

Як вже потім виявилося, що підставою для обшуку стало зовсім не те, що вказано в Ухвалі суду (тиск на суддю під час розгляду нею справ Януковича, Курченка, Клименка). Просто саме цей член Автомайдану був свідком того, як до суду під’їхала Олена Первушина на незадекларованому авто. Тобто його задокументували. Отже виходить, якщо ви будете знаходитись біля Голосіївського суду, будьте готові, що вас документують та збирають інформацію про вашу особу.

У такий оригінальний спосіб нам вдалося добути неспростовні докази, що вказаним автомобілем користується саме суддя Первушина. І тепер виникає питання – чому цього коштовного авто немає в декларації і на яких умовах здійснюється дане користування?

Отже, суддя Олена Первушина виявилась дуже цікавим персонажем, до декларації та майна, яким вона користується, виникає чимало питань. Питання і в її зв’язках з військовою прокуратурою. Таке враження, що ми вже зрозуміли, як ці зв’язки використовуються – не краще ніж в часи Революції Гідності стосовно учасників протестів.

Тому ми передамо всі дані нашого розслідування до компетентних органів, а також до новоствореної Громадської ради доброчесності і будемо пильно стежити за долею наших звернень.

Також ми звертаємось до всіх, хто намагається залякати активістів, що самовіддано борються з проявами корупції та намагаються очистити та оновити державні органи – Янукович теж намагався нас залякати. Не повторюйте цих помилок, щоб не повторити його долю.