Начальник процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області Павлига Вадим Валерійович.

Розслідування «PROSUD».

5 лютого 2018р.

Реформа прокуратури була важливою вимогою громадськості після Революції Гідності на шляху до очищення правоохоронних органів від кадрів, що переслідували активістів у часи Майдану. Та ще важливіше було наповнити цей орган новими та перспективними працівниками, як це хоча б частково вдалося зробити при реформі патрульної поліції. Однак реформа прокуратури перетворилася лише на зміну службових вивісок, а більшість «старих» прокурорів зберегли свої посади.

Знайомтесь, начальник процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області – Вадим Валерійович Павлига.

Вадим Павлига працює у правоохоронних органах вже досить давно. На сайті Одеської прокуратури вказано, що Вадим Валерійович розпочав свій трудовий шлях у 2001 році на посаді слідчого прокуратури Жовтневого району м. Одеси. З 2003 по 2011 роки працював слідчим та старшим слідчим прокуратури Приморського району. Згодом обіймав посаду старшого слідчого управління в апараті прокуратури області. З 2012 року Павлига обіймав різні посади в органах прокуратури Житомирської області, у 2014 році повернувся працювати в Одеську область.

4 вересня 2014 року Вадима Павлигу наказом Генерального прокурора України було призначено прокурором Київського району м. Одеси терміном на 5 років. У той час місцеві активісти та громадські організації вимагали, щоб Вадим Валерійович Павлига був «люстрований». Однак у прокуратурі Одеської області вирішили, що Вадим Валерійович не підлягає люстрації.

Згодом усі місцеві прокуратури підлягали реорганізації, а самі прокурори проходили відповідний конкурс. Ми вже писали про те, як влітку 2015 року Юрій Володимирович Кічук (заступник прокурора Одеської області) виявився в епіцентрі скандалу у зв'язку з публікацією  «списку» розподілу посад керівників місцевих прокуратур Одеської області ще до проведення відбору. Тоді в мережу потрапив лист з темою «Поки так» із вкладеним файлом «Районні державні кадри», в якому Кічук, зокрема, інформував тодішнього заступника прокурора Одеської області Сергія Костенка, як потрібно розподілити керівні посади. У списку  наперед визначених прокурорів був і Павлига.

Однак своє керівне крісло Вадим Валерійович Павлига так і не отримав. До того ж відповідно до наказу Генерального прокурора України від 23.09.2015 року та подання заступника Генерального  прокурора України – прокурора області Давіда Сакварелідзе – Павлигу було звільнено з органів прокуратури.

Своє звільнення Вадим Валерійович оскаржував  у суді. Він вимагав свого поновлення, притягнення до відповідальності органів, які були залучені до проведення конкурсу та повернення йому зарплати за період, коли його звільнили. І Одеський адміністративний суд підтримав більшу частину вимог Вадима Павлиги.

Однак вже Одеський апеляційний адміністративний суд не погодився із судом першої інстанції та постановив рішення Одеського окружного адміністративного суду від 18 квітня 2016 року скасувати.

Тож Вадим Валерійович так і не зумів повернутися на посаду прокурора Одеської місцевої прокуратури №1. Але довго без роботи він не лишався. Якщо вірити електронним деклараціям Вадима Павлиги, сьогодні він обіймає посаду начальника процесуального керівництва управління з розслідування кримінальних проваджень слідчими органів прокуратури та процесуального керівництва прокуратури Одеської області.  Хоча відповідного указу про його призначення на сайті ми так і не знайшли.

За період своєї роботи прокурор Вадим Валерійович Павлига став фігурантом декількох гучних скандалів. Зокрема, як повідомляють місцеві ЗМІ, Вадим Павлига, отримавши повістку до армії, повинен був з'явитися до військкомату, проте, він «терміново» зліг на лікарняний. Також ЗМІ звинувачують прокурора у «сприянні» захоплення землі в Одесі.

Ми також проаналізували декларації прокурора за 2014, 2015 та 2016 роки. За цей період прокурор заробив 452 тис. грн. Коли ж його дружина – Олена Юріївна Павлига задекларувала 215 тис. грн доходу. Раніше вона була зареєстрована як ФОП, але станом на 2016 рік припинила свою підприємницьку діяльність.

Слід одразу зазначити, що власного майна прокурор не має. Не має він навіть права користування майном його родини. Тож де він проживає – невідомо. Натомість традиційно усіма статками у родинах чиновників володіють їхні родичі.

Дочка прокурора – Олександра Вадимівна Павлига є власницею квартири в Одесі, площею 40 кв. м.. Цю квартиру дочка, мабуть, отримала від матері у 2011 році.

У власності дружини Олени Юріївни Павлиги квартира в Одесі та земельна ділянка у с. Лиманка. Цікаво, що квартира обійшлася пані Олені всього у 128 тис. грн. Хоча сьогодні таке житло площею 70 кв. м. коштує майже 53 тис. доларів.

А от інформація про земельну ділянку в реєстрі речових прав на нерухоме майно відсутня. Втім, якщо вірити декларації, то на цій землі дружина прокурора вже зводить будинок на майже 200 кв. м. І це незважаючи на відсутність будь-яких заощаджень та відносно низькі доходи. Тож виникає питання: звідки у родини кошти на будівництво та на купівлю іншого нерухомого майна?!

До того ж, будуючи будинок, родина прокурора не має можливості оплатити  комунальні послуги. Про це йдеться в одному із судових рішень.

Усіма авто в родині теж володіє дружина. Зокрема у її власності Toyota Yaris 2008 року та Mitsubishi Lancer, випущене у 2007 році.

У Єдиному державному реєстрі МВС ми також з’ясували, що людина з таким же ПІБ у 2017 році придбала Toyota Camry 2008 року. Вартість такого авто –  майже 12,5 тис. доларів. Сподіваємося, що правоохоронні органи з’ясують, чи справді це авто належить дружині прокурора.

Тож, як бачимо, попри реформування органів прокуратури, в них продовжують працювати особи, стосовно професійної діяльності та способу життя яких є доволі багато запитань. Вадим Валерійович Павлига, який в часи Віктора Януковича був Коростенським міжрайонним прокурором, навідріз не хотів поступатися посадами та дати шанс молодим не скомпрометованим працівникам. Така ситуація не поодинока та ще раз демонструє, що старі кадри ніколи добровільно не полишать правоохоронні органи.