Керуюча адвокатським бюро та кандидат до Верховного суду Фролова Олена Григорівна.

Розслідування «PROSUD».

22 травня 2017р.

Аналізуючи кандидатів до нового Верховного суду, зазвичай ми більшу увагу приділяємо кандидатам-суддям, адже саме вони уособлюють стару суддівську систему.

Однак чи всі представники НЕ із системи заслуговують на те, щоб увійти до нового найвищого судового органу? Адже і серед адвокатів, науковців та юристів можуть зустрічатися кандидати, щодо доброчесності яких виникають сумніви.

Знайомтесь, керуюча адвокатським бюро та кандидат до Верховного суду – Олена Григорівна Фролова.

Сказати, що Олена Григорівна не має жодного стосунку до суддівської системи складно: її чоловік, Максим Фролов, є суддею Голосіївського районного суду м. Києва. Ще в березні 2016 року Вища рада юстиції ухвалила внести подання Президенту про звільнення з посади Максима Фролова за порушення присяги через ухвалу ним очевидно неправоcудного рішення про позбавлення прав керування активіста «Автомайдану» за участь у  поїздці до Межигір’я в грудні 2013 року. 24 вересня 2016 року Президент підписав Указ про звільнення М. Фролова з посади. Втім виявилося, Указ Президента не указ для Голови Голосіївського суду О. Первушиної. Фролов й досі не звільнений з посади судді, оскільки з 02.11.15 року перебуває у … відпустці по догляду за дитиною.

Однак, перебування у відпустці не завадило М. Фролову взяти участь у скандальних загальних зборах суддів Голосіївського суду, де О. Первушину було обрано делегатом на збори загальних судів м. Києва. Таким чином вона намагалась потрапити на З’їзд суддів України, де планувала обратися до складу Вищої ради правосуддя. Лише розголос та протести окремих суддів допомогли зупинити цю аферу. Наведена ситуація демонструє тісний зв'язок та відданість М. Фролова ексголові суду – О. Первушиній, яка вочевидь допомагає йому уникнути звільнення з посади. Нагадаємо, Олена Первушина - це та суддя, яку активісти Автомайдану зафіксували на незадекларованому автомобілі, і за заявою якої у активіста Автомайдану було проведено обшук.

Сукупно за результатами письмового тестування та практичного завдання Олена Фролова набрала 156 балів. Співбесіда зі членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів має відбутися 22 травня.

Для розуміння доходів пані Фролової ми проаналізували її декларацію за 2015 рік, а також декларації її чоловіка Максима Фролова за 2014, 2015 та 2016 . Загальна сума задекларованих доходів Олени Фролової за 3 роки складає трохи більше 2 млн. грн., її чоловіка – 337 398 грн..

Яке ж майно придбала родина Фролових на ці доходи? Згідно з деклараціями 2014-го та 2015-го років, Максим та Олена Фролови разом з двома синами проживають в орендованій квартирі в Києві площею 108 кв. м.

Однак, в декларації Максима Фролова за 2016 рік з’являється ще одна квартира в Києві площею 29 кв. м., яка, очевидно, є службовою, оскільки належить Дніпровській районній адміністрації. Право користування цією квартирою набуте в жовтні 2016 року – тобто тоді, коли Президентом України вже був підписаний Указ про звільнення Максима Фролова з посади судді. Виникає логічне питання щодо підстав набуття службової квартири паном Фроловим.

Володіє родина Фролових також і непоганим автопарком. Так Олена Фролова та її чоловік мають автомобілі Audi Q7 2007 р.в., Audi A8 2008 р.в., Lexus RX350 2008 р.в., а також мотоцикли Suzuki Intruder 2000 р.в. та CF 250T-5 2007 р.в.

Вартість придбання жодного рухомого майна сімейства Фролових в декларації не зазначено, однак, на сьогодні сукупно його можна оцінити в 56 тис.дол. або майже півтора мільйони грн.

Має родина Фролових ще й значні запаси коштів. Так, згідно з декларацією, готівкою Олена та Максим Фролови зберігають більше 3 млн. грн.

Якщо майно та збереження Максима та Олени Фролових ще можна пояснити успішною підприємницькою діяльністю Олени Григорівни, то майно інших членів їх родини викликає багато запитань.

Так, згідно з реєстром прав на нерухоме майно, матір Олени Фролової – Голенко Людмила Іванівна володіє двома житловими будинками на ділянках площею 1064 кв. м. та 708 кв. м. по сусідству в селі Петропавлівська Борщагівка. При чому будинок 708 кв. м. мати Олени Григорівни придбала зовсім нещодавно – в квітні 2017 року.

Вартість цих будинків складає як мінімум 3 млн. дол або більше 79 млн. грн., при цьому сукупний дохід матері Олени Фролової за 2012-1016 роки, вказаний в досьє кандидата – 4808 грн., батька Олени Фролової за той же період – 4 908 грн.

Тобто, ці будинки неможливо пояснити ані доходами батьків, ані доходами самої Олени Фролової.

На нашу думку, дороге майно родини незрозумілого походження; звільнений за порушення присяги судді чоловік кандидатки,  який продовжує порушує закон, з’являючись та голосуючи на зборах суддів, не будучи суддею цього суду – вагомі причини, аби сумніватися в доброчесності і можливості бути суддею Олени Фролової. Громадська рада доброчесності також засумнівалась у доброчесності кандидата та зробила негативний висновок щодо неї.

Підозрілим виглядає і те, що родина Фролових так тримається за суддівські посади. Адже Олена Фролова заробляла у своєму юридичному бізнесі в рази більше, аніж її чоловік на посаді судді. Однак вона готова залишити успішний бізнес і піти на тяжку суддівську службу. Чому? Невже секретом успіху її компанії була саме наявність судді у родині?

Як бачимо, незрозумілих моментів багато. Чи достатньо їх буде для Вищої кваліфікаційної комісії суддів, аби Олена Фролова завершила свою участь в конкурсі на посаду судді нового Верховного суду, дізнаємося незабаром.