Суддя Шостого апеляційного адміністративного суду Михайло Іванович Кобаль.

Розслідування «PROSUD».

18 вересня 2019р.

Рішення Вищої кваліфікаційної комісії про невідповідність обійманій посаді ще не означає відсторонення особи від здійснення правосуддя. Практика свідчить, що висновок комісії можна легко скасувати в тому ж суді. Так вирішив вчинити й Михайло Кобаль, якого спершу «забанили», а потім визнали доброчесним. Водночас питання щодо коштовного майна його матері лишилися відкритими. Ба більше – зараз Михайло Кобаль має всі шанси стати членом Вищої ради правосуддя.

Отже знайомтеся, суддя Шостого апеляційного адміністративного суду – Михайло Іванович Кобаль.

Михайло Іванович вперше став суддею Шахтарського районного суду Донецької області у 2004 році. 2010-го обраний безстроково у тому ж відомстві.

За президентства Януковича, Кобаля перевели в Севастопольський апеляційний адміністративний суд, де той працював аж до початку окупації півострова. За нової влади – переведений у Київ, де пробув аж до переформатування суду в Шостий апеляційний. Отже, сукупний стаж роботи Михайла Івановича близько 15 років. 

До речі, Кобаль був у колегії, котра скасувала рішення Мінкульту про занесення історичної будівлі в центрі Києва по вулиці Грушевського до держреєстру пам’яток, задовольнивши вимоги приватного ТОВ «Грааль».

ТОВ «Грааль», за відомостями  сайту «Українська правда», пов’язане із Табачником, ексміністром освіти часів Януковича. Фірма намагалася звести на вказаному місці висотку, котра, очевидно, резонуватиме із суцільним архітектурним ансамблем центральної частини Києва.

У 2011 році Вища кваліфікаційна комісія суддів внесла пропозицію про звільнення Кобаля з посади судді за порушення присяги. Але Вища рада юстиції, до складу якої входили такі відомі діячі часів Януковича, як Андрій Портнов, Сергій Ківалов, Інна Отрош відмовилась звільняти Кобаля з посади, оскільки строк минув і шкоди сторонам не заподіяно.

У 2016 році Вища кваліфікаційна комісія визнала Михайла Кобаля таким, що не здатен здійснювати правосуддя в Київському апеляційному адміністративному суді. Михайло Іванович не змирився з таким вердиктом та зробив хід конем: оскаржив рішення ВККС до Вищого адміністративного суду. 5 вересня 2016 року Колегія суддів вирішила, що ВККС не довела у суді правомірність свого рішення. До того ж суд встановив, що  в основу рішення ВККС «покладено неточну та необ'єктивну інформацію, що фактично представником відповідача не заперечувалось». Тобто фактично ВККС не дуже і заперечувала проти позову, що в сумі з недосконалістю її рішення дозволило Кобалю вчергове уникнути звільнення.

Навесні 2019-го Вища кваліфікаційна комісія суддів у складі Козьякова, Тітова та Весельської, без участі Громадської ради доброчесності, переглянула своє попереднє рішення й визнала Михайла Кобаля доброчесним. 

Ми проаналізували декларації судді за 2013, 2015, 2016, 2017 та 2018 роки. Упродовж цього періоду його родина у складі дружини Наталії Кобаль та неповнолітнього сина жила переважно на суддівську зарплату. Однак була допомога при народженні дитини, та 28 тис. грн від комунального підприємства «Сумижитло» за рішенням суду. Також подружжя змогло заощадити у готівці 18000 дол. США та 5000 євро.

З 2002 року суддя Михайло Кобаль володіє єдиною ділянкою на Закарпатті площею 0,51 га, де розміщений незавершений будинок. Також він орендує 43 кв. м землі у неконтрольованому місті Шахтарськ Донецької області.

Зате в дружини Наталії Кобаль з 2010-го є власна квартира в Сумах площею 68 кв. м, отримана на підставі свідоцтва виконкому міської ради.

Але віднедавна родина Кобалів перебралася у велику столичну квартиру. Мати судді Кобаль Ганна Василівна 2015-го придбала 129 кв. м у новобудові в додачу з двома гаражами. Вартість подібного за площею помешкання у цьому ж будинку – 3,8 млн грн без урахування гаражів. Звідки ж пенсіонерка дістала стільки грошей, не будучи у бізнесі? Раніше вона була працевлаштована у відділі культури і туризму Мукачівської райдержадміністрації.

Цікава деталь – право користування квартирою виникло у 2015-му, але в декларацію за вказаний рік Михайло Іванович чому не вніс житло.

Ми справді не знаємо, для чого родині Кобалів два гаражі, адже автомобіль, внесений у декларацію лише один. А втім, з 2014 року на дружині «висить» VOLKSWAGEN PASSAT 2.0, придбаний за 482 402 грн.

Михайло Кобаль увійшов до шести переможців конкурсу, оголошеного Зеленським на посаду членів Вищої ради правосуддя за квотою президента. З цих претендентів президент має обрати двох. Нагадаємо, ВРП складається з 21 члена, з яких двох призначає президент. Відповідно до запропонованого Зеленським законопроекту саме цей орган отримує найбільші повноваження у реформуванні судової гілки влади. Очевидно, якщо президент обере кандидатів з сумнівною репутацією, то судова реформа буде приречена на черговий провал.