Голова Приморського районного суду Одеси та головний суддя у справі щодо нападу на активіста – Сергій Кічмаренко.

Розслідування «PROSUD».

21 грудня 2020р.

7 грудня судді Приморського районного суду міста Одеси ухвалили вирок щодо двох чоловіків, які у червні 2018 року посеред білого дня в центрі Одеси напали на активіста Автомайдану Віталія Устименка та завдали йому ножових поранень. Прокурори цілком резонно звинуватили нападників у замаху на вбивство, але суд самостійно перекваліфікував їхні дії на звичайне хуліганство та засудив їх до 2 років умовного терміну, відпустивши осіб із зали суду.  За два тижні до цього вироку головний суддя у справі досить дешево придбав маєток на березі Хаджибейського лиману. Коли ж ми приїхали подивитись на таке вдале придбання – він одразу ж звинуватив нас у злочинах і звернувся у Вищу раду правосуддя та Генеральну прокуратуру.

Знайомтеся, голова Приморського районного суду Одеси та головний суддя у справі щодо нападу на активіста – Сергій Кічмаренко.

Кічмаренко – один із небагатьох суддів, який може похвалитися власною сторінкою у Вікіпедії. Тому з його повною біографією ви можете ознайомитися там, ми лише скажемо, що працювати суддею Сергій Кічмаренко почав у 1991 році, тобто 29 років тому. До Приморського районного суду Кічмаренка перевели в 2006 році, де того ж року його призначили головою суду. Відтоді він незмінний голова суду, незважаючи на те що закон прямо забороняє обиратися головою суду більш ніж на 2 терміни поспіль.

Зазначимо, що згаданий нами на початку випадок – не єдиний приклад непропорційно м’яких рішень цього судді. 2 листопада 2020 року Сергій Кічмаренко відпустив під цілодобовий домашній арешт чоловіка, якого неодноразово звинувачували в розбої та розкраданні майна. Громадянин Азербайджану підсипав жертвам снодійне та грабував їх. Суддя Кічмаренко розглядав справу після того, як чоловік порушив запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту та вчергове скоїв злочин. Незважаючи на те що особа вже кілька разів порушувала запобіжний захід – суддя Кічмаренко вчергове змінив ув’язнення на домашній арешт. Уже через місяць після такого рішення судді чоловік знову вчинив злочин, однак цього разу все закінчилось не лише грабежем, а й убивством людини.  Чоловіка затримали й після цього вже відправили в СІЗО, проте, якби суддя ще в листопаді врахував порушення запобіжного заходу підсудними – трагедії можна було б уникнути.

Сергій Кічмаренко також неодноразово допомагав п’яним водіям уникнути покарання, затягуючи розгляд справ за даною статтею до того часу, поки не завершувалися терміни притягнення особи до відповідальності. За такі дії суддів має карати Вища рада правосуддя, однак, вочевидь, із ВРП у Кічмаренка – чудові стосунки. Адже саме цей суддя з грубим порушенням законодавства допоміг чинному члену ВРП – Ігорю Артеменку оформити власність на чималий будинок в Одесі площею 222,4 кв. м. Він став його власником на підставі рішення Кічмаренка, який тоді був суддею Малиновського суду міста Одеси. Сам будинок розташований у Суворівському районі й Малиновський суд взагалі не мав права розглядати цю справу, яка до того ж має всі ознаки штучної суперечки – позивачем був майбутній член ВРП, а директором відповідача – його дружина. Тобто була застосована поширена схема реєстрації права власності на новозбудований об'єкт в обхід законної процедури завдяки рішенню суду. І такі рішення неможливі без попередньої домовленості із суддею.

До речі, Кічмаренко не лише допомагав узаконювати самочинне будівництво, але і сам користувався подібними схемами. Зокрема йому належала квартира на третьому поверсі в будинку в історичній частині Одеси на вул. Малій Арнаутській. Він примудрився без будь-яких дозволів добудувати до неї лоджію з підвалом. Потім все це узаконив через суд, де на той момент уже був головою, та подарував нерухомість своїй колишній дружині та дочці.

Місцеві ЗМІ часто пишуть про те, що Сергій Кічмаренко славиться доволі м’якими покараннями для обвинувачуваних у корупційних статтях: багато справ про хабарництво, які розглядав Кічмаренко, закінчувалися покараннями у вигляді штрафів.

Згідно з декларацією родинних зв’язків Кічмаренко ділить спільний побут із суддею Малиновського районного суду міста Одеси – Наталією Кузьменко. Вони також мають спільного сина, проте якщо син згадується у всіх публічних деклараціях суддів, то його матір суддя Кічмаренко почав декларували лише в 2018 році.

Ми проаналізували декларації Сергія Кічмаренка за 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 та 2019 роки. Усі роки єдиним доходом судді була його офіційна заробітна плата. Загалом за 5 років Кічмаренко заробив майже 2,5 млн гривень.

Цікавішим є майно судді: згідно з декларацією у його власності є чимала квартира в Одесі площею 168 кв. м і велетенський гараж площею 153 кв. м. Уся ця нерухомість розміщена в новобудові недалеко від центру Одеси по вул. Довженка 4-а в кілометрі до моря.

Однак у декларації за 2020 рік кількість суддівської нерухомості збільшиться, адже наприкінці листопада 2020 року Сергій Кічмаренко обзавівся приватним будинком площею 290 кв. м на березі лиману в Одеській області та двома земельними ділянками під ним.

Попри те що з моменту купівлі будинку не минуло й місяця, ми вже встигли навідатися туди, щоб показати вам, яка ж на вигляд новопридбана нерухомість судді. На території ми побачили кілька будинків, альтанку, гараж і навіть власний басейн. Усе це – прямо на березі лиману.

Але найбільше вражає ціна, за яку цей симпатичний маєток вдалось придбати судді. За даними Громадської ради доброчесності, якщо вірити договору купівлі-продажу, то за будинок із землею під ним суддя заплатив 294 111 грн, а за сусідню земельну ділянку площею 0,11 га лише 35 346 грн.12 тисяч доларів за це все. Непогано, правда ж. Це, м’яко кажучи, істотно нижча вартість від ринкових цін на значно скромніші будинки. Тому або суддя вказав недостовірну інформацію про реальну вартість нерухомості, або ж отримав дуже серйозну знижку. Цікаво, за що?!

Ми передали ці фотографії Громадській раді доброчесності, яка теж не повірила в достовірність цієї ціни, та визнала Кічмаренка таким, що не відповідає критеріям доброчесності.

А от Кічмаренка дуже обурило, що громадськість цікавиться його статками. Після того як ми відзняли його будинок, він написав у Вищу раду правосуддя та Генпрокуратуру заяву, де гучно заявив, що «невідомі особи в кількості двох осіб» вистежували його, з’ясовували його приватне помешкання та за допомогою «літального пристрою» здійснювали відеоспостереження та збирали дані про його особисте життя, у зв’язку з чим вчинили злочини, передбачені ст. 182, 376 ККУ.

Далі Кічмаренко пише, що він уже встановив, що цими невідомими є члени Автомайдану, зокрема потерпілий Устименко, який не погодився з його рішенням, а тепер вчиняє протиправні дії щодо судді із залученням інших членів Автомайдану. Цікаво, що причетність автомайданівців суддя встановив на підставі даних автомобіля. А ця інформація не є відкритою. Тобто, користуючись логікою судді, він незаконно зібрав інформацію щодо фізичних осіб, хоча не мав на це жодного права.

А ще пан Кічмаренко забув, якщо, звісно, знав, що, будучи суддею, він добровільно бере на себе більші обов’язки та його право на приватність, особливо в питаннях сумнівного набуття коштовного майна напередодні не менш сумнівного рішення, є предметом суспільного інтересу. Окрім того, наші аналогічні розслідування неодноразово ставали підставами для кримінальних справ (наприклад, суддя Ірина Попович), рішень про притягнення суддів до відповідальності (до прикладу, суддя Олександр Бойко) та десятків висновків Громадської ради доброчесності. Навіть ВРП на підставі нашого розслідування відмовила у призначенні до Верховного Суду Тетяни Франтовської.

Як уже згадувалось, співмешканкою та матір’ю сина Сергія Кічмаренка є суддя Малиновського районного суду Одеси – Наталія Кузьменко. Суддею Кузьменко працює з 1999 року. Як і в Сергія Кічмаренка основними доходами Наталії Кузьменко – є суддівська заробітна плата.

Однак, як і її співмешканець, Наталія Кузьменко може похвалитися елітною нерухомістю, яку складно пояснити задекларованими доходами судді. Мова про квартиру в одеській новобудові площею – 170 кв. м по пр. Шевченка. Під час проходження співбесіди в рамках кваліфікаційного оцінювання члени комісії запитали про походження коштів на придбання цієї квартири. Кузьменко пояснила, що гроші на придбання квартири їй дала мати, яка отримала спадок від бабусі, а також ще її дядько, який зараз мешкає у США. Проте Кузьменко не змогла сказати, скільки саме коштів надала матір судді, а скільки – американський родич. Також у власності судді є земельна ділянка в Одеській області площею 600 кв. м.

Щодо рухомого майна, то власного авто ані в Сергія Кічмаренка, ані в Наталії Кузьменко немає. Проте обоє декларують безоплатне користування автомобілями Volkswagen Touareg 2010 року та Volkswagen  Multivan 2011 року. Обидва автомобілі належать брату судді Кічмаренка.

Ані Сергій Кічмаренко, ані його співмешканка Наталія Кузьменко не пройшли кваліфікаційне оцінювання суддів, у їхніх співбесідах оголошено перерву. А це означає, що оцінювати цих суддів буде вже нова Вища кваліфікаційна комісія суддів після її створення. Ми ж активно стежитимемо за проходженням суддями цього процесу.