Суддя Київського районного суду міста Одеси
Ольга Іванівна Калашнікова.

Розслідування «PROSUD».

22 березня 2019р.

Поки основна увага громадськості зосереджена на конкурсах в Антикорупційний та Верховний суди, Вища кваліфкомісія вже призначила співбесіди у межах оцінювання, куди щодня приїжджають судді з сумнівною репутацією.

Знайомтеся, суддя Київського районного суду міста Одеси – Ольга Іванівна Калашнікова.

Ольга Іванівна вперше стала суддею Київського райсуду Одеси ще до проголошення Україною незалежності - у квітні 1990 року. Постановою Верховної ради  від 2000 року її обрали безстроково. Отже, сукупний стаж роботи Калашнікової майже 29 років.

Громадська рада доброчесності ухвалила негативний висновок щодо судді Ольги Калашнікової. Там виявили, що вона, навчаючись у Національній школі суддів, регулярно ухвалювала рішення. Подібна тенденція зберігалася з 2011 по 2016 роки.

Крім того, за сім років нею 288 разів вносилися виправлення у власні рішення та недостатньо вмотивовано заявлялися самовідводи.

Рішенням ВККС суддю притягнуто до дисциплінарної відповідальності за надмірно тривалий розгляд справи, яка тривала з листопада 2006 по грудень 2009 року. Засідань проведено 17, але розгляду по суті не було. Калашніковій оголошено догану.

Іншим рішенням того ж року судді повторно оголосили догану та притягнули до дисциплінарної відповідальності через порушення у розгляді цивільної справи. Розгляд тривав понад чотири роки.

Перевірка встановила, що суддя недбало підготувала вказану справу до розгляду, оскільки не вирішила питання про доцільність призначення експертизи за відсутності наміру сторін оплачувати її проведення та відсутності фактичної можливості її проведення, що також сприяло затягуванню розгляду справи.

Також з публічно відео запису ГРД побачила, що одне з судових засідань по справі №520/2773/17 відбувалося не у спеціально обладнаному залі судових засідань, а в кабінеті судді. До того ж Калашнікова сиділа без мантії та спеціального нагрудного знака, що є порушенням.

Ми проаналізували публічні декларації Ольги Іванівни за 2014, 2015, 2016 та 2017 роки. Протягом вказаного періоду суддя прозвітувала про власну зарплату, 180 000 грн доходу від продажу нерухомості. Також від відчуження майна заробила 870 527 грн мати Бойко Полина Михайлівна. Загалом, як ми порахували, за цей час родина спільно задекларувала 2,45 млн грн.

Станом на 2017 рік Ольга Калашнікова володіла на праві забудови земельною ділянкою площею 0,10 га у селі Лиманка Одеської області.

Також чоловік Олександр Володіє частиною ділянки площею 0,05 га в Одесі. Там розташований житловий будинок невеликого розміру.

Чоловік Калашніков Олександр має адвокатське свідоцтво. Працював в об’єднанні «Юридична консультація Малиновського району міста Одеси» разом із донькою Наталією.

У Малиновському райсуді Одеси слухалася справа за позовом Ольги Вакуленко до Наталії Калашнікової, доньки судді. Як зазначено у рішенні, Наталія Калашнікова займалась продажем одеської квартири по вулиці Рабіна Іцхака, де сама проживала і була зареєстрована. Після укладання договору купівлі-продажу, Калашнікова мала б звільнити житло до 10 листопада 2015 року, однак не зробила цього. Тож новому власнику довелось через суд змушувати доньку судді з’їжджати з помешкання. За квартиру нова власниця заплатила 870 527 грн. Сума ідентична з тою, яку задекларувала суддя.

Отже, мінімум 8 місяців Наталія Калашнікова незаконно проживала в чужому помешканні та хотіла затягнути своє перебування там. Цікаво, на яку суму вона могла б назбирати комунальних боргів?

У 2010 році суддя Ольга Калашнікова побудувала будинок площею 240 кв. м. Якщо вірити декларації судді, то будівництво такого будинку обійшлось їй у 100 771 грн. А остання задекларована вартість - 696 720 грн. Така ціна навряд чи відповідає дійсності. Ми відшукали це помешкання.

Якщо вірити майновій декларації судді, то вона з чоловіком користується двома автомобілями: CHRYSLER PT Cruiser вартістю 189 500 грн, та Toyota Camry 26 вартістю 244 890 грн.

На зятя Ольги Іванівни Дмитра Рижкова зареєстрований автомобіль Mitsubishi Grandis. Донедавна він був зареєстрований підприємцем і спеціалізувався на торгівлі та розробці програмного забезпечення.

22 березня Ольга Калашнікова вдруге прийде на співбесіду до Вищої кваліфікаційною комісії суддів України, де спробує переконати членів у своїй спроможності здійснювати правосуддя у Київському районному суді міста Одеси.