Прокурор Київської місцевої прокуратури № 7
Ільїн Микита Геннадійович.

Розслідування «PROSUD».

29 вересня 2017р.

Типовою корупційною схемою, в якій часто звинувачують працівників прокуратури, є тиск на бізнес  коли прокурор спеціально створює умови за яких той може розвиватися лише за його участі. Так створюється складна система схем та «відкатів» за якою не відразу можна зрозуміти, хто саме знаходиться на вершині корупційної піраміди. Однак трапляються і більш очевидні випадки – коли працівник прокуратури сам достатньо відкрито починає займатися бізнесом використовуючи свою посаду. Здавалося б, з часу оголошення курсу на реформування та очищення органів прокуратури такі схеми мали відійти в минуле, але, натомість, ми зустрічаємо прокурорів-бізнесменів і серед молодого покоління.

Знайомтесь, Микита Геннадійович Ільїн – прокурор Київської місцевої прокуратури № 7.

Прокурор Микита Ільїн доволі відомий персонаж для українських ЗМІ. Передусім завдяки його батьку, екс-депутату Київради від «Солідарності», Геннадію Ільїну. У своїй біографі Геннадій Володимирович вказує, що обіймав керівні посади у приватних компаніях , більшість з яких контролювалася  його родиною та родиною колишнього зама генпрокурора Віталія Яреми – Анатолія Даниленка. Геннадія Ільїна також називають екс-начальником охорони Петра Порошенка.

Цікаво, що бізнесом займався також і сам прокурор. Микита Геннадійович був засновником 12 компаній. Майже в усіх компаніях його співзасновником був В'ячеслав Даниленко – син колишнього зама генпрокурора Яреми – Олександра Даниленка. Цікаво, що це були компанії-клони (від ТОВ «СОЛТАНІВКА-КАСКАД 1» до ТОВ «СОЛТАНІВКА-КАСКАД 9»). Зазвичай такі створюються не для цілком доброчесних цілей. Більшість цих компаній були припинені в один день -  29.08.2011 р. Ще в 5 компаніях засновником є батько прокурора. І тут теж цікаво. Адже, наприклад, засновниками благодійного фонду «Закон і честь», окрім Геннадія Володимировича, є Моргун Костянтин Іванович. Останній теж працює прокурором в ГПУ, а в ЗМІ його відносять до оточення того ж Яреми.  До речі, у своїх деклараціях прокурор не вказав жодної своєї компанії, так само і його колега Костянтин Моргун.

Як бачимо, батько Геннадія Володимировича має декілька бізнес-партнерів, які пов’язані із прокуратурою. Тому не дивно, що 29-річний син теж працевлаштований в прокуратурі. Однак, попри молодий вік, Микита Ільїн вже став фігурантом декількох гучних журналістських розслідувань.

Зокрема, Микита Ільїн фігурує у схемі привласнення землі в селищі Биківня поблизу Києва, яка була віддана у приватну власність підставним особам і, що найбільш сумно, призначалася для виділення воїнам АТО. Про цю схему дерибану землі у 2017 році вийшла програма «Слідство.інфо». У розслідуванні доведено, що частиною землі, яка призначалася для учасників АТО, через підставних осіб заволодів Микита Геннадійович Ільїн.

Як ми уже відзначили, родина Ільїних має спільний бізнес із колишнім заступником Віталія Яреми Анатолієм Даниленко. У 2014 році програма «Наші гроші» опублікувала розслідування, в якому йшлося про те, що родина Даниленка вивела з державної власності 140 гектарів водойм поблизу сіл Хлепча і Солтанівка Васильківського району Київської області. Зроблено це було через вищезгадану фірму «Солтанівка-каскад» засновниками якої були В'ячеслав Даниленко - син екс-заступника генпрокурора Анатолія Даниленка та нинішній прокурор Микита Ільїн. Саме через публікацію цього розслідування журналістам програми погрожували.

Також у 2016 році стало відомо, що донька колишнього генпрокурора Віталія Яреми 27 серпня 2010 року купила приміщення на проспекті Перемоги, 21-А в Києві. Тоді їй виповнилося 18 років. Ці приміщення у 2008-2009 рр. з аукціону купило ТОВ «Бізнессофт Груп». Об’єкт було придбано за 2,92 млн грн., тобто по 7 тис грн./м². Власниками цієї компанії були Микита та Євгеній Ільїни – син-прокурор і племінник екс-депутата Київради Геннадія Ільїна. У 2010 році приватизовані приміщення площею 535 м² через договори купівлі-продажу були оформлені на нових власників. Одну третину отримав Микита Ільїн. Також частку приміщень отримав син Анатолія Даниленка – В’ячеслав ще одну третину купила донька екс-генпрокурора Ілона Ярема.

До речі, одразу після цього ТОВ «Бізнессофт Груп» було припинено 30.11.2010, що дуже схоже на «прибирання слідів».

До сьогодні у Реєстрі прав власності, власником цього об’єкта значиться Микита Геннадійович. Однак у його декларації ми не знайшли цієї нерухомості. Очевидно, цей факт має бути перевірений компетентними органами.

У ще одному розслідуванні йдеться про те, що син заступника генпрокурора Анатолія Даниленка є співвласником майже 5 га лісу по вул.В.Жовтня, 114 у селищі Ворзель Київської області. Окрім В’ячеслава Даниленка другим співвласником є прокурор Микита Ільїн, який клопотав про зміну цільового призначення цієї землі з метою її забудувати.

Як бачимо, молодий прокурор любить землю, що підтверджує і його декларація. У декларації прокурора за 2015, 2016ми нарахували 34 земельні ділянки, загальною площею 152341 м² (15 гектарів) та тільки задекларованою вартістю - 14,5 млн. грн.

Земельні ділянки прокурора знаходяться в Києві, Ворзелі, Коцюбинському та Святопетрівському (Києво-Святошинський район).

У реєстрі речових прав на нерухоме майно ці земельні ділянки відсутні, але про них та історію набуття може розказати Реєстр судових рішень. Саме з нього стає відомо, що йдеться про землі національного природного парку «Голосіївський» біля Коцюбинського.

З судових рішень дізнаємось, що ці землі були набуті незаконно. Наразі держава намагається забрати у прокурора земельні ділянки і вже виграла цілий ряд спорів. Цікаво, що судами прямо встановлено, що набувач цих земель, тобто Микита Ільїн, діяв недобросовісно. Наприклад, у рішенні Ірпінського міського суду йдеться, що прокурор зобов’язаний був знати про незаконність відведення землі і, взагалі, набуття у власність землі в Коцюбинському «завчасно готувалась та планувалась, а отже, доводять її недобросовісність при цьому».

Цікаво, що хоча рішенням суду земельні ділянки витребувані у прокурора ще у липні 2016 року він до сих пір залишається їх власником.

З судових рішень також дізнаємось, що одну із земельних ділянок йому подарувала юридична особа – ТОВ ««Будівельна асоціація». Держава також намагається її повернути. Однак так виглядає, що прокурор продав її за майже 3 905 000 грн. Це випливає  з його декларації про істотні зміни, яку він подав 23.01.17 року, у цей же ж день право власності на цю ділянку  було перереєстроване за іншою особою.

У декларації прокурора за 2015, 2016 та частково 2017 рік Микита Ільїн задекларував 198 тис грн доходу від роботи в прокуратурі та ще 7,4 млн грн від продажу майна.

Серед об’єктів нерухомості у Микити Геннадійовича є квартира в Києві. Її площа 110 м², а вказана вартість – 22 тис. грн.

Ще однією квартирою в Києві площею 258 м² Микита Ільїн володіє разом із В'ячеславом Анатолійовичем Даниленко. Вказана вартість цього житла – 258 тис. грн.

За нашою інформацією, прокурор проживає за адресою Рейтарська, 29  в самому центрі Києва.

Також прокурор задекларував годинник Audemar Piguet Royal Oak Offshore вартістю 200 тис. грн.

Серед автомобілів у прокурора значиться Toyota Camry 2014 року випуску. Її вказана вартість – 536 тис. грн.

Також прокурор має водний засіб Crownline 275CCR та причіп Load Rite WVV1000. Вартість такого катера сьогодні бл. 40 тис. дол.

У декларації прокурора за 2015 рік була ще Bentley Continental GT 2007 року випуску, яка належала його дружині – Олесі Віталіївні Гнатушенко-Ільїні. Однак у декларації за 2016 рік це авто, як і дружина, відсутні. У реєстрі судових рішень нам вдалося дізнатися, що шлюб було розірвано в травні 2016 року.

Втім, сьогодні таким же автомобілем Bentley Continental володіє  батько прокурора. Також у його власності Mercedes Benz S600 2007 року.

Окрім нерухомого майна у декларації прокурора є 4,1 млн грн збережень.

Окремо хочеться відзначити і майно батька прокурора. Геннадій Володимирович володіє  елітним маєтком «Блакитна затока» в Гнідині. Загальна площа приміщень 2422 м² і, як бачимо із фото, там є власний причал та тенісний корт. Площа землі під будинком 1,8 гектари, частину комплексу батькові прокурора подарували.

Також батько володіє квартирою в Києві, за адресою Полтавська, 10, що недалеко від центру міста. Вказана її площа 114 м², а приблизна вартість станом на сьогодні – 240 тис. дол. У цьому ж будинку Геннадій Володимирович має одразу чотири паркінги.

Є у власності Генадія Ільїна і ¼ нежитлових приміщення по вулиці Богдана Хмельницького, 10, їх площа 329 м², а вказана вартість – 415 тис. грн.  Також він володіє приміщенням на Львівській площі, 8-А, в скандальному торговому центрі до будівництва якого він також причетний.

Як бачимо, у прагненні отримати великі прибутки, ні прокурор, ні його родина не зважали на закон, а тому неодноразово його порушували щоб отримати земельні ділянки та інші об’єкти нерухомості. Чи місце таким кадрам в органах прокуратури та чи цього очікувало громадянське суспільство після подій 2013-2014 років – питання риторичне. Ми закликаємо правоохоронні органи звернути увагу на Микиту Ільїна, який у свої 29 років встиг стати фігурантом не одного розслідування та до доброчесності якого виникає безліч питань.