Суддя Верховного Суду України
Ємець Анатолій Анатолійович.

Розслідування «PROSUD».

28 березня 2017р.

Незабаром мають бути опубліковані результати практичного завдання кандидатів на посаду судді нового Верховного суду. Після їх оприлюднення частина кандидатів залишить конкурс, однак поки що на 120 посад Верховного суду претендують понад 500 осіб. Ми ж продовжуємо аналізувати суддів, які беруть участь у конкурсі.

Знайомтесь, суддя Верховного суду України – Анатолій Анатолійович Ємець. Суддівську кар’єру Анатолій Анатолійович розпочав у 1993-му з посади судді Енергодарського міського суду Запорізької області. Далі, після роботи в Апеляційному суді Запорізької області,  2008-го Анатолія Ємця обирають суддею Верховного суду України, де він працює і дотепер. Крім того,  Анатолій Ємець є суддею-спікером судової палати Верховного суду у господарських справах. Під час професійного тестування до нового Верховного суду пан Ємець отримав 66 балів. Враховуючи 9-річний досвід роботи у Верховному суді та мінімальну кількість прохідних балів у цьому тесті – 60, показник Анатолія Ємця навряд можна назвати високим.

Оцінюючи професійний здобуток п. Ємця, не можемо оминути деякі рішення Європейського суду з прав людини, які стосуються цього судді. Так, Європейський суд у справі «Яременко проти України» визнав наявність порушення Конвенції. 31 липня 2009 року Верховний суд, до складу колегії якого входив і суддя Ємець, переглянув цю справу, але фактично проігнорував рішення Європейського суду. Це призвело до нової скарги у ЄСПЛ і ухвалення ним рішення «Яременко проти України №2», де вдруге вказано про порушення Верховним судом вимог Конвенції. Сьогодні дотриманню вимог Конвенції надається особлива увага, тому нам дуже цікаво, як подібний ганебний факт, до якого був причетний суддя Ємець, буде розцінено на конкурсі до нового Верховного суду.

Перед аналізом майнової декларації варто зазначити, що суддя Ємець має доволі об’ємну  «декларацію родинних зв’язків». Відповідно до неї дочка, син та зять судді працюють в прокуратурі міста Києва. Має суддя Ємець і свата-прокурора, який працює у прокуратурі Збаразького району Тернопільської області. Окрім цього, племінник судді працює оперуповноваженим Дніпровського відділу поліції ГУ НП в Запорізькій області, а племінниця є секретарем судового засідання Комунарського районного суду м. Запоріжжя.

Проаналізувавши майнові декларації Анатолія Ємця за 2013, 2014 та 2015 роки, бачимо, що основним доходом родини судді є його заробітна плата, але в 2013 та 2015 роках суддя мав дохід і від продажу нерухомого чи рухомого майна. Доходи ж його дружини - єдиного задекларованого члена родини – в кілька разів менші і складаються лише із заробітної плати.

Щодо майна, то тут, як завжди, ситуація цікавіша: щонайменше до кінця 2015 року дружина судді володіла будинком площею 467 кв. м. в селі Гора Бориспільського районну Київської області. Згідно з декларацією, дружина судді придбала цей чималий будинок менше ніж за 2 млн. грн, а за останньою оцінкою він коштував менше мільйона.

Журналісти програми «Наші гроші. Досудилися»  знайшли цей будинок та показали як він виглядає в грудні 2015 року.

Більше того, журналісти знайшли і оголошення про продаж цього будинку. Якщо вірити оголошенню суддя продає маєток, який містить 4 спальні, 3 санвузли, вітальню з каміном, мансардний поверх з кухнею, фінську сауну та тренажерний зал за 400 тис. дол, що складає  практично  11 млн. грн. Дуже цікава сума, враховуючи зазначену вартість цього будинку в декларації за 2015 рік.

В інтерв’ю журналістам сам суддя прокоментував, що працюючи суддею 27 років заробив на цей будинок самотужки. Сприяв купівлі цього маєтку  також і вигідний продаж будинку в Запоріжжі. Загалом, враховуючи талант судді продавати майно, яке, за вказаною ним інформацією, коштує менше 1 млн. грн за майже 11 млн. грн – можна в це повірити. Однак просто сумуючи доходи судді за останні роки – маємо великі сумніви щодо можливості купівлі та утримання такого коштовного майна на суддівську заробітну плату.

Те, чи вдалося судді продати цей маєток та за скільки він це зробив, побачимо після заповнення та публікації Анатолієм Ємцем декларації за 2016 рік. Але ми вже виявили, що в 2016 році дружина судді купила ще один будинок в селі Гора, щоправда, дещо менший - площею  363 кв. м. До того ж, знаходиться будинок на тій само вулиці, що й раніше показаний маєток. Цікаво, що придбано  його в жовтні 2016 року, колипопередній будинок був лише оголошений у продаж, а отже, новий будинок придбали до отримання можливого прибутку від продажу попереднього майна.

Ми знайшли та зафільмували новопридбаний будинок з висоти пташиного польоту.

Має суддя Ємець та його родина також і недешеве рухоме майно. Так задекларований 2015-го прибуток від продажу майна є, очевидно,  доходом від продажу автомобіля Volkswagen Touareg 2011 р. в. Натомість в декларації за 2015 рік з’являється вже новіший Volkswagen Touareg 2014 року зазначеною вартістю 770 000 тис. грн, або 30 тис. дол. Однак на сайті продажу авто важко знайти подібний автомобіль дешевше 40 тис. дол.

Дружина судді має придбаний на початку 2014 року автомобіль Kia Sportage 2013 року випуску.  Згідно з декларацією, вартість придбання цього авто не перевищує 300 тис. грн., однак навіть через 3 роки подібні авто продаються в кілька разів дорожче.

Відповідаючи на питання журналістів щодо походження коштів на придбання рухомого та нерухомого майна суддя Ємець вперто відповідає, що все його майно придбано виключно завдяки доходам від роботи судді. Однак враховуючи вартість майна і той факт, що більшість родичів судді, як і він, є державними службовцями з порівняно невеликими доходами, маємо стійкі сумніви щодо можливості купівлі та утримання такого майна виключно на офіційні суддівські доходи. Тому дуже уважно слідкуватимемо за проходженням співбесіди суддею Ємцем та його поясненнями свого майна Вищій кваліфікаційній комісії суддів та Громадській раді доброчесності.