Заступник Голови Апеляційного суду Одеської області
Джулай Олександр Борисович.

Розслідування «PROSUD».

13 грудня 2017р.

Доволі багато представників суддівської системи працюють у ній ще з початку Незалежності України. За цей період до професійної діяльності та способу життя таких суддів накопичилося багато запитань. Сьогодні такі судді мають гарну можливість дати на них відповідь – адже вони проходять первинне кваліфікаційне оцінювання.

Знайомтесь, Олександр Борисович Джулай – секретар судової палати з розгляду кримінальних справ, заступник Голови Апеляційного суду Одеської області.

Свою першу суддівську посаду Олександр Борисович Джулай обіймав з грудня 1989 року до серпня 1993 року, працюючи суддею Суворовського районного суду міста Одеси. У  серпні 1993 року – Олександр Борисович стає суддею Апеляційного суду Одеської області. А вже через 10 років, 9 липня 2003 року, Постановою Верховної Ради України обраний суддею цього суду безстроково. Сьогодні на офіційному сайті Апеляційного суду Одеської області зазначено, що Джулай Олександр Борисович не просто суддя, а й заступник Голови суду.

Цікаво, що у своїй декларації доброчесності Олександр Борисович в окремих розділах НЕ підтвердив, що ним вживалися передбачені законом заходи з метою запобігання та врегулювання конфлікту інтересів; що ним вживалися заходи щодо повідомлення відповідних органів про випадки втручання у його діяльність щодо здійснення правосуддя; та його не було притягнуто до відповідальності за вчинення проступків або правопорушень, які свідчать про недоброчесність.

І схоже, що суддя свідомо вказав таку інформацію, адже до доброчесності судді дійсно є питання. У 2016 році Вища рада правосуддя розглядала питання про відкриття дисциплінарної справи стосовно суддів Приморського районного суду міста Одеси Свяченої Ю. Б. та Апеляційного суду Одеської області Джулая О. Б. За посиланням можна більш детально ознайомитися із суттю цієї справи, але ключовим у ній є те, що судді, по суті, визнали винним особу у тому, що вона проводила мирне зібрання. Суд дійшов висновку, що пікетування проведено з порушенням порядку та недотриманням вимог пункту № 2 Указу Президії Верховної Ради СРСР від 28 липня 1988 року № 9306-XI «Про порядок організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій в СРСР». Хоча рішенням Європейського суду з прав людини від 14 листопада 2013 року у цій справі встановлено порушення статті 11 Конвенції про захист прав і основоположних свобод.

Та це не всі скарги подані проти судді. 18 липня 2017 до Вищої ради правосуддя надійшла дисциплінарна скарга адвоката Дячука П. М., в якій він просить притягнути до дисциплінарної відповідальності суддів Апеляційного суду Одеської області Джулая О. Б., Толкаченка О. О., Копіцу О. В., у зв’язку з порушенням, на його думку, норм процесуального права при розгляді апеляційної скарги прокурора Одеської місцевої прокуратури. Автор скарги зазначив, що колегія суддів неправомірно оголосила у справі перерву для надання прокурору можливості виправити в письмовому вигляді апеляційну скаргу, крім того, надала прокурору роз’яснення з приводу того, як правильно викласти доводи апеляційної скарги, що, як зазначив скаржник, дає підстави вважати, що колегія суддів зацікавлена у скасуванні виправдувального вироку. Також Дячук П. М. зазначив, що суддями порушуються засади рівності всіх учасників процесу перед законом і судом.

У вільному доступі є також декларація родинних зв’язків Олександра Джулая. В ній він вказав 30-річного сина – Джулая Дмитра Олександровича, який працює адвокатом в компанії ТОВ «Інтраст Юридична фірма». Право на зайняття адвокатською діяльністю він отримав лише у 2012 році.

У декларації зазначений і брат судді – Олексій Борисович Джулай. Вказано, що до березня 2016 року він працював старшим оперуповноваженим Управління захисту економіки в Одеській області.

У декларації відсутня Світлана Володимирівна Джулай – дружина судді. Втім, ми не можемо ні підтвердити, ні спростувати інформації – чи є вона досі дружиною Олександра Борисовича. Ми лише можемо констатувати, що у судовому реєстрі відсутні будь-які рішення про розлучення цього подружжя. Сподіваємося, що під час проходження оцінювання ВККС з’ясує цю інформацію. Так із відкритих реєстрів відомо, що пані Світлана зареєстрована приватним нотаріусом.

У місцевих ЗМІ самого суддю неодноразово звинувачували в отриманні хабарів та участі у скандальних суддівських  рішеннях.

Не менше запитань і до майна судді. У своїх деклараціях за 2013, 2014, 2015 та 2016 роки Олександр Джулай вказав майже 1,2 млн грн доходу.

Проживає суддя у маєтку в Одесі на вулиці Бажана. Площа цього будинку 563 кв. м., а задекларована вартість – 643 тис. грн. У 864 тис. грн Олександру Джулаю обійшлася земельна ділянка, яка за розміром повністю збігається із площею будинку.

Серед нерухомості у власності судді є ще одна земельна ділянка у Любопіллі, точне місце розташування якої нам не вдалося ідентифікувати.

Немає Джулай Олександр власного авто. Суддя лише користується новеньким Wolkswagen Touareg 2012 року. Власником цього авто є Русин Андрій Іванович.

Серед заощаджень у судді скромні 36 тис.  грн та 3,2 тис. доларів.

У реєстрі речових прав на нерухоме майно нам також вдалося більш детально дізнатися про статки родичів судді. Зокрема, будинком в Одесі володіє його син. Площа цього житла – 184 кв. м.

Джулай Світлана Володимирівна – колишня або нинішня дружина судді теж має достатньо майна. З реєстру прав на нерухоме майно ми дізналися, що вона володіє 3 квартирами та 2 нежитловими приміщеннями в Одесі.

Вже згодом суддя Олександр Джулай проходитиме первинне кваліфікаційне оцінювання. Сподіваємося, що Вища кваліфікаційна комісія суддів дослідить усі вище перераховані нами факти та справедливо оцінить діяльність одеського судді.