Керівник Управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідування Богдан Петрович Чобіток.

Розслідування «PROSUD».

26 квітня 2019р.

Процес формування Державного бюро розслідувань тривав досить довго та супроводжувався численними скандалами. На жаль, стосовно доброчесності багатьох керівників центральних підрозділів цього органу виникало багато сумнівів. Втім, це не завадило їм зайняти свої посади. Саме тому їхня робота має бути під пильним наглядом громадськості, а їхня біографія та діяльність – публічними та прозорими.

Знайомтеся, керівник Управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідування – Богдан Петрович Чобіток.

Богдан Петрович Чобіток – досвідчений працівник Служби безпеки України. Там він почав працювати ще у 1999 році. Саме з цього часу і аж по 2006 рік він обіймав посади оперуповноваженого, старшого оперуповноваженого, помічника начальника сектора відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю Міністерства оборони України та інших військових формувань 3 управління Головного управління БКОЗ СБУ. У березні 2006 року його призначили начальником сектору з аналогічної роботи тільки в органах МВС.

Уже з 2008 року Богдан Петрович Чобіток був на керівних посадах у відділі боротьби з корупцією та організованою злочинністю в органах судової влади.

У часи президенства Віктора Януковича Богдан Петрович протягом 2011-2012 років обіймав посаду заступника начальника Управління внутрішнього контролю СБУ. А в період 2012-2014 років був заступником начальника другого управління ГУ БКОЗ СБУ.

Із жовтня 2015 року і до призначення в ДБР Богдан Чобіток обіймав посаду офіцера з особливих доручень 3 категорії ГУ БКОЗ СБ України.

Варто зазначити, що, перш ніж обійняти посаду Керівника Управління внутрішнього контролю Державного бюро розслідування, він намагався стати Директором цього органу. Однак конкурс цей програв, а пізніше зайняв місце керівника Управління внутрішнього контролю.

У ЗМІ можна знайти багато звинувачень щодо Богдана Петровича Чобітка під час Революції гідності. Зокрема йому закидають організацію протидії активістам Євромайдану. Також зафіксовано, як Чобіток підкинув бізнесмену Сергію Білогородському два гранатомети та гранати.

У вільному доступі є декларації Богдана Петровича за 2015, 2017 та 2018 роки. За цей період він заробив 831 тис. грн. Ще 204 тис. грн доходу Богдан Чобіток отримав від СБУ як «вихідну допомогу при звільненні».  Його дружина Яна Сергіївна Чобіток за аналогічний період вказала 2,5 млн грн від підприємницької діяльності та 900 тис. грн від відчуження Mersedes Benz GL450 2008 року випуску.

Судячи із декларацій, Яна Сергіївна Чобіток займається бізнесом. Однак яким саме – невідомо. Вона не є засновником жодної юридичної компанії та лише раніше була керівником (2002-2003 рр. ) київської філії ПП "АФІНА ІНТЕРНЕШНЛ". Тоді як у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань можна знайти людину із ПІБ «Яна Сергіївна Чобіток», яка зареєстрована як ФОП. Однак підтвердити, що це саме дружина правоохоронця – не можна. Також не можна з’ясувати, чи займається бізнесом пані Яна після аналізу її сторінки у Facebook.

Окрім дружини та дітей, високопосадовець у своїх деклараціях вказував діда – Олександра Андрійовича Соловйова. Олександр Андрійович – пенсіонер, і за період 2017 та 2018 років отримав 226 тис. грн пенсії. А от в декларації за 2015 рік дохід Олександра Соловйова не вказаний.

Серед заощаджень у власності Богдана Петровича є 308 тис. грн. У його дружини вказано значно більше – 1,2 млн грн.

У 2018 році Богдан Петрович Чобіток разом зі своєю родиною отримав право на користування будинком у селі Вишеньки, що неподалік Києва. Власником цього майна є теща правоохоронця – Олена Степанівна Кац. Задекларована вартість цього будинку становить всього 549 тис. грн. Журналісти bihus.info вже досліджували цей об’єкт нерухомості. Вони з’ясували, що «275-метровий будинок і три земельних ділянки під ним загальною площею 25 соток відійшли 60-річній Олені Кац за договорами дарування у лютому 2016 року. Попередньою власницею будинку в реєстрі вказана Анна Овчиннікова - співзасновниця садівничого товариства “Млинок-Плюс”, на території якого він розташований. Вартість подібних обійсть у Вишеньках, проте з меншими земельними ділянками, зараз коливається в межах 200-250 тисяч доларів».

Цікаво, що, користуючись будинком, Богдан Петрович Чобіток не вказав користування земельними ділянками під ним, що навряд чи можливо.

Проживаючи в будинку, Богдан Чобіток разом із родиною користуються одразу двома житловими службовими об’єктами. Мова йде про кімнату площею 18,2 кв. м де, схоже, зареєстрована вся родина. Також сім’я користується квартирою у Києві площею 62.5 кв. м (у декларації за 2017 рік площа квартири становить 57,6 кв. м). Вона належить комунальній громаді міста Києва.

Окрім житла, дружина правоохоронця з 2009 року є власницею землі у селі Вишеньки. Дід Богдана Чобітка володіє земельною ділянкою у Гореничах, що теж неподалік Києва і є престижним місцем для приватного будівництва.

Серед автомобілів у власності Богдана Чобітка є Toyota Rav4 2007 р. в. Її він придбав у 2010 році. Також правоохоронець користується автомобілем тещі  - Toyota Auris 2008 р. в. Дружина Яна Сергіївна Чобіток є власницею двох автомобілів Mini Cooper 2011 р. в. та Suzuki Swift 2007. Окрім цього, вона є власницею човна - Azura 520 2013 р. в.

У своїй декларації за 2015 рік, яку Богдан Чобіток подавав на конкурс до ДБР, сторінка з інформацією про його майно відсутня. Тож порівняти чи правильно декларував правоохоронець своє майно на той час не можна.

До того ж інформація про майно родичів у декларації є. Серед задекларованого нерухомого майна є лише земельна ділянка площею 1500 кв. м у Вишеньках. Але ні квартири, ні кімнати, якою користуються родичі Богдана Петровича, у декларації не вказано. Відсутня і земельна ділянка діда Богдана Чобітка у Гореничах.

Стосовно автомобілів, то у декларації за 2015 рік не вказані Toyota Rav4 2007 р. в. (власник Богдан Чобіток) та Suzuki Swift 2007 р. в. (власниця дружина).

Матір правоохоронця довгий час працює суддею. Свою кар’єру Алла Олександрівна Чобіток розпочинала у 1997 році як суддя Залізничного районного суду м. Києва. У 1999 вона стала суддею Печерського районного суду  міста Києва, а з 2002 і до сьогодні працює в Апеляційному суді міста Києва.

У її власності є лише два об’єкти нерухомості: квартира в Києві площею 80 кв. м та земельна ділянка у Білогородці, що неподалік Києва.

Родина дружини правоохоронця мешкала в Криму. Зокрема вищезгадана теща Олена Степанівна Кац. Із 2006 року вона була зареєстрована як ФОП та займалася роздрібною торгівлею з яток і на ринках іншими товарами у Севастополі.

Батько дружини правоохоронця Сергій Ошерович Кац теж був зареєстрований фізичною особою-підприємцем та мав відношення до ряду приватних компаній: ПП "УОП 1", ПП "СК СЕВИНВЕСТ", ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "СУ 42 С1", ПП"ЗАОС", ПП "УПТКС", ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЖИЛКОМ 1" та  ПРИВАТНЕ ПІДПРИЄМСТВО "ЖИЛКОМ 2".  У реєстрі речових прав на нерухоме майно він значиться власником майна на нині окупованому півострові. Мова йде про 2 будинки, 3 квартири та 2 земельні ділянки.

ФОПом була зареєстрована і сестра дружини правоохоронця – Євгенія Сергіївна Кац. Зараз же вона зареєстрована підприємцем уже в Росії та є громадянкою РФ. Те, що пані Євгенія проживає на окупованому півострові, свідчить і її сторінка у Facebook.

Тож, як бачимо, питань до досвідченого колишнього працівника Служби безпеки України доволі багато. У першу чергу це стосується недекларування Богданом Петровичем Чобітоком свого майна, сумнівною репутацією та великою кількістю елітного майна у його найближчих родичів.