А судді Труханова хто?

Розслідування «PROSUD».

12 лютого 2019р.

Чинного мера Одеси Геннадія Труханова Національне антикорупційне бюро звинувачує в організації схеми про заволодіння коштами місцевого бюджету в сумі 185 млн грн під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо завищеною вартістю.

Сплачені кошти планували вивести через фіктивні фірми, але прокурори САП з детективами НАБУ сплутали винуватцям карти.

Однак є у цьому процесі дуже незвична річ. Судді почали слухати справу Труханова з феноменальною швидкістю: з жовтня уже відбулося 7 судових засідань, які проходять щотижня і на які суд кожного разу виділяв по півдня.  14 січня суд за один день встиг дослідити 9 із 67 томів.

Багато це чи мало?! Для прикладу, у справі прокурора Костянтина Кулика з жовтня 2016 року Голосіївський суд Києва вивчив лише 3 томи.

То яка ж причина такого поспіху?! Можливо, основною причиною є намагання суду виправдати Геннадія Труханова до запуску Антикорупційного суду?

Нині справа слухається у Малиновському районному суді Одеси. Ми ж вирішили уважніше придивитися до осіб, які її розглядають.

Знайомтеся, суддя Малиновського районного суду міста Одеси, голова у справі Геннадія Труханова – Сергій Павлович Черевко.

У 2010 році Указом Президента Сергія Черевка вперше призначили у Малиновський райсуд Одеси, де він працює й по нині. Сергій Черевко також подавав свою кандидатуру на посаду судді Антикорупційного суду, проте, у листопаді 2018 року Комісія задовольнила його заяву про припинення участі в конкурсі.

Основний дохід родини Сергія Черевка – його суддівська заробітна плата. Однак у 2013 році дружина Черевко Юлія отримала у спадщину 170 164 грн.

У період з 2012 по 2015 роки не задекларував жодного об’єкта нерухомості. Згідно з реєстром речових прав із 2012 року Юля Черевко (Кучер) має частку квартири у Білгород-Дністровському, але її чомусь не відображено в декларації.

Водночас ми виявили доволі великий перелік майна у Черевко Надії Михайлівни, матері судді. Звідки у неї воно взялося – незрозуміло. Наразі відомо, що пенсіонерка раніше працювала у Службі автомобільних доріг в Одеській області.

  • Будинок відпочинку оздоровчо-реабілітаційного центру. Площа – 197,2 кв. м. Дата набуття права власності: 2015 рік.
  • Земельна ділянками 0,15 га, Одеська область. Дата набуття права власності: 2013 рік;
  • Земельна ділянками 0,13 га, Одеська область. Дата набуття права власності: 2013 рік;
  • Частина житлового будинку в Одесі площею 104,4 кв. м. Частка подарована у 2010 році;
  • Житловий будинок у Одеській області. Введений в експлуатацію у 2010 році.

Батько Сергія Черевка чинний суддя Апеляційного суду Одеської області. У його власності одеська квартира площею 96 кв. м, два автомобілі Hyundai Santa Fe та Honda Civic. Однак цей перелік може бути не вичерпним.

У своїй анкеті суддя Сергій Черевко згадав електронну пошту «[email protected]». За нею ми відшукали користувача автомобільного сайту, дані якого повністю збігаються з даними судді.

Найцікавіше в анкеті, яка ймовірно належить судді Сергію Черевку, опис користування ним різними автомобілями, в тому числі представницького класу.

  1. Infiniti FX 2004 року випуску. «В общем мутками, правдами и неправдами я стал обладателем этой тачки-мечты!». Джерело;
  2. Mazda 6, 2008 року випуску. «Брал у официала, получилась по отличной цене в связи с фартом на курсе бакса в 2008 году. О тачке: мне было 25 и на тот момент пределов моему кайфу просто не было!». Джерело;
  3. Volkswagen Polo 2012 року випуску. «Купил в прошлом году жене как тренировочную». Джерело;
  4. Mercedes E-Class 2011 року випуску. «Владею 6 месяцев, белый в амг обвесах, сказать могу только одно, это самый лучший авто!!! которым я владел, а их было немало». Джерело;
  5. Toyota RAV4 2013 року випуску. «15 забрал с салона, брал жене. 2.0 СVT Live. Пока о чемто конкретном говорить рано, но все же, начать комуто нужно. Отмечу сразу, жена изменилась в лучшую сторону». Джерело.

Згідно з майновою декларацією Сергій Черевко з дружиною Юлією користуються автомобілем Toyota RAV4 2013 року випуску, який записаний на матір Надію Михайлівну. У разі якщо вказаним користувачем сайту справді є суддя, існують обґрунтовані сумніви у законності походження коштів на купівлю переліченого майна.

Іншим членом колегії у справі Труханова є суддя Малиновського районного суду міста Одеси Віктор Дмитрович Корой.

Віктор Корой всю свою суддівську кар’єру працює у Малиновському районному суді Одеси. Призначили його у далекому 1993 році рішенням обласної ради. Подовжив повноваження Президент, а потім і Верховна Рада затвердила безстроковий термін.

У суддівському досьє є лист від управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ. На семи сторінках, переважно з закритим змістом, йдеться про можливі неправосудні рішення, за якими прокуратурою Одеської області зареєстровані кримінальні провадження. У тому числі щодо Віктора Короя.

Євгеній Мефьодов – росіянин, підозрюваний у підготовці повалення влади в Україні. Однак цей процес не єдиний, що набув широкого розголосу.

У 2011 році Віктора Корояпритягнули до дисциплінарної відповідальності за неорганізованість, на відсутність правильного підходу до організації судового процесу. 

Справа 2 травня

Віктор Корой у складі колегії розглядає справу щодо підпалу Будинку профспілок в Одесі, через що загинуло понад 40 осіб. На лаві підсудних - 20 активістів «Антимайдану», п'ятеро з яких знаходяться під вартою.

Обвинувачувальний акт у справі спершу прийняв Приморський райсуд ще в кінці 2014-го, але судді один за одним оголошували самовідводи, тож передали у Малиновський. Згідно з інформацією з порталу «Судова влада України», 17 грудня 2018 року судове засідання у справі було зірване. Отже, протягом чотирьох років крапку у трагедії досі не поставлено. 

Заборона відеозйомки

У 2013 році в Одесі затримали групу зловмисників, котра нібито планувала вимагати гроші незвичайним методом – надягаючи на шию жертви начинений вибухівкою нашийник з дистанційним управлінням. Про це повідомляє видання «Думская».

Судовий процес над підозрюваними тривав у Малиновському райсуді Одеси під головуванням Віктора Короя. На одному із засідань адвокат Вадим Семенов увімкнув відеокамеру для фіксації слухання, однак суддя Корой, порадившись з колегами, ухвалив заборону відеозйомки.

Зазначимо, що нова редакція ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» уже була чинною. Поправка: дозволили фіксувати засідання без погодження суду. Аргументуючи рішення, Віктор Дмитрович повідомив, що не керується згаданим законом.

Згідно з Бангалорським принципом поведінки суддів недостатньо просто чинити правосуддя, потрібно робити це відкрито для суспільства.

Віктор Дмитрович живе в Одесі разом з дружиною Інною Корой та донькою Анастасією Гереш. Основний дохід родини – суддівська зарплата.

Сім’я спільно володіє квартирою на 79 кв. м в Одесі та гаражем. На цьому перелік нерухомого майна вичерпується.

Однак, як нам вдалося встановити, тесть судді Мельник Федір Павлович у 2017 році купив земельну ділянку 0,08 га під Одесою, саме неподалік узбережжя. Вартість наділу, на жаль, не відома, однак у мережі у цьому ж поселенні за меншу ділянку (0,06 га) просять від 350 000 грн. 

У 2018 році тесть реєструє квартиру в Одесі на 49.9 кв. м.

Квардратний метр у цьому будинку коштує 829 дол. США. Отже, вірогідно житло Федору Мельнику могло обійтися в мільйон гривень.

Звідки тесть взяв такі кошти? Адже він не є ані директором, ані засновником будь-якої компанії. Раніше, за нашої інформацією, він працював у філії "Інфоксводоканал". Це оператор водопостачання.

Третім членом колегії у справі мера Труханова є суддя Дмитро Петрович Передерко.

Призначений на посаду судді військового місцевого суду Одеського гарнізону у 2004 році. У 2007-му переведений до Малиновського райсуду міста Одеси, це працює до сьогодні. 

Проходив співбесіду з ВККС у межах кваліфоцінювання, але комісія поки не визначилась, чи відповідає Дмитро Передерко обійманій посаді.

Зі суддівського досьє відомо, що Передерко навчався уНаціональній школі суддів України з 28 листопада по 2 грудня 2016 року. У вказані дні він ухвалював рішення у Малиновському суді.

Навесні 2018 року Нацагентство зі запобігання корупції розпочало перевірку декларації Дмитра Петровича, але про завершення на сайті відомства інформації немає.

Передерко також розглядав справу "2 травня" на початковому етапі слідства, але сторона захисту висловила йому недовіру. Крім того, суддя по справі Труханова повідомляв Вищу раду правосуддя про втручання у свою суддівську діяльність, бо невідомі особи розбризкали у його бік «зеленку». Звернення задовольнили і направили до ГПУ.

У декларації за 2017 рік суддя декларує права користування на одеський будинок площею 69,4 кв. м та квартирою 58,6 кв. м. Обидва об’єкти належать його батьку – Передерку Петру Івановичу, у якого додатково ведеться будівництво. До речі, вказане майно не декларувалося у 2016-му.

Дмитро Передерко пересувається автомобілем Volkswagen Touareg, придбаним у 2017 році за 561 000 грн.

Суддівська колегія, що розглядає вкрай важливу для України «Справу Труханова», не є взірцем незалежності та непідкупності. Чи можна їй довірити гучний процес над одіозним мером Одеси?!

 Ми ж будемо стежити за їхньою роботою в цьому провадженні.